Την απομάκρυνση περίπου 6.000 ανθρώπων διέταξε το Κίεβο από ουκρανικές παραμεθόριες περιοχές που βρίσκονται κοντά στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων εκεί, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σούμι.

«Η εντολή που μόλις υπέγραψα προβλέπει την υποχρεωτική απομάκρυνση ανθρώπων από 23 τοποθεσίες» στην επαρχία Σούμι, δήλωσε ο κυβερνήτης Βολοντίμιρ Αρτιούχ.

«Υπάρχουν περίπου 6.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 425 παιδιών» στις τοποθεσίες αυτές, είπε.

Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες εναντίον ουκρανικών δυνάμεων που διείσδυσαν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ σε μία από τις μεγαλύτερες εφόδους στο έδαφος της Ρωσίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως η ουκρανική επιδρομή στο Κουρσκ είναι μεγάλη πρόκληση και το ρωσικό ΥΠΕ χαρακτήρισε την επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ άλλη μια «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον αμάχων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d39thdeo7nj5)

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι εξακολουθεί να μάχεται ουκρανικές μονάδες «στις περιοχές της περιφέρειας Κουρσκ ακριβώς δίπλα στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας».

«Αεροπορικά πλήγματα, πυραυλικές δυνάμεις, πυρά πυροβολικού και ενέργειες μονάδων που καλύπτουν τα κρατικά σύνορα (...) απέτρεψαν τον εχθρό από το να προωθηθεί εις βάθος στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ανέφερε πως οι μάχες συνεχίζονται, προσθέτοντας πως έχει ήδη καταστρέψει 50 τεθωρακισμένα οχήματα, περιλαμβανομένων επτά αρμάτων μάχης, οκτώ τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού, τριών οχημάτων μάχης πεζικού και 31 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης στην περιοχή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d39tocraq4nl)

Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, ο προσωρινός κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ, είπε πως σημειώθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες και drones στη διάρκεια της νύχτας και κάλεσε τους πολίτες να προφυλαχθούν μένοντας μακριά από τα παράθυρα.

«Λόγω της κατάστασης στις μεθοριακές περιοχές της περιφέρειας, οι ιατρικές υπηρεσίες αναπληρώνουν τις προμήθειες αίματος από δότες», είπε ο Σμιρνόφ, προσθέτοντας πως θα στηθεί ένα κινητό σημείο αιμοδοσίας στο Κουρσκ, τόπο της μεγαλύτερης στον κόσμο χερσαίας μάχης στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πούτιν για την κατάσταση στο Κουρσκ

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να ενημερωθεί και να αξιολογήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιφέρεια του Κουρσκ, μετά τη χθεσινοβραδινή εισβολή των ουκρανικών στρατευμάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αντρέι Μπελούσοβ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο διευθυντής της FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοβ, και ο αρχηγός του ρωσικού επιτελείου στρατού, Βαλερί Γκερασίμοβ.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανική έφοδος σε ρωσικό έδαφος - Ουκρανοί στρατιώτες εισέβαλαν στο Κουρσκ

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Γκερασίμοβ παρουσίασε τα δεδομένα, λέγοντας πως η πορεία των Ουκρανών στα ρωσικά εδάφη έχει ανακοπεί. «Οι ενέργειες των ρωσικών μονάδων που καλύπτουν τα σύνορα μαζί με τους συνοριοφύλακες και τις μονάδες ενίσχυσης σταμάτησαν την προέλαση του εχθρού βαθιά στο έδαφος στην κατεύθυνση του Κουρσκ», δήλωσε ο Γκερασίμοβ.

«Η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί με την ήττα του εχθρού και την επικράτηση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορά μας», πρόσθεσε ο Γκερασίμοβ.

Ανέκφραστος ο Πούτιν ενώ μαθαίνει για την εισβολή στο Κουρσκ

Βίντεο κατέγραψε τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μαθαίνει ότι 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν τα ρωσικά σύνορα φτάνοντας μέχρι την περιφέρεια του Κουρσκ.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ρωσικού γενικού επιτελείου, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, οι Ουκρανοί στρατιώτες κατέλαβαν ένα τμήμα του Κουρσκ. Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ακούγεται ο Πούτιν να ζητεί από τους συνεργάτες του να αναφέρουν την κατάσταση στο Κουρσκ.

Ο στρατηγός Γκεράσιμοφ -μιλώντας μέσω βίντεο από ένα σημείο επιχειρησιακού ελέγχου- κλήθηκε να περιγράψει την προέλαση των Ουκρανών πριν ισχυριστεί με ελάχιστα στοιχεία ότι η αιφνιδιαστική ώθηση είχε σταματήσει. «Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που αριθμούσαν έως και 1.000 άνδρες, πέρασαν στην επίθεση προκειμένου να καταλάβουν ένα τμήμα εδάφους», είπε, με τον Ρώσο πρόεδρο να παρακολουθεί ανέκφραστος.