Περισσότερες από 100 διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Βρετανία είχαν προγραμματίσει για σήμερα (7/8) ακροδεξιές ομάδες, με στόχο τους κέντρα μετανάστευσης, δικηγορικά γραφεία και φορείς που βρίσκονται στο πλευρό των μεταναστών.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα σημεία των διαδηλώσεων κατακλύστηκαν από πλήθος αντιδιαδηλωτών που με τους πραγματικά μεγάλους αριθμούς τους ματαίωσαν στην πράξη τις διαδηλώσεις.

Δείτε ζωντανά από το Sky News





Όλη αυτή η κινητικότητα έρχεται μέσα σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία έχουν αναπτυχθεί περίπου 6.000 αστυνομικοί. Σε ετοιμότητα είναι και η Δικαιοσύνη, με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να τονίζει ότι οι δίκες για όσους έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες θα προχωρήσουν γρήγορα.



Στη μία μετά την άλλη τις μεγάλες πόλεις της Βρετανίας οι πολίτες έμπρακτα ακύρωσαν τις διαδηλώσεις των ακροδεξιών ομάδων. Αφορμή τους ήταν η δολοφονία τριών κοριτσιών την περασμένη εβδομάδα στο Σάουθπορτ. Τα fake news για την ταυτότητα του δράστη προκάλεσαν κύμα οργής που μεγάλωσε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Σήμερα όμως (7/8), με τις αρχές έτοιμες για μια νύχτα ταραχών, βλέπουμε μια εικόνα διαφορετική. Στο Λίβερπουλ, εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη ασπίδα γύρω από μια εκκλησία που στοχοποιήθηκε για το κέντρο συμβουλών μετανάστευσης.



Περίπου 200 αντιδιαδηλωτές, όπως γράφει ο Guardian, συγκεντρώθηκαν στο Μπέρμιγχαμ, φωνάζοντας συνθήματα κατά των «φασιστικών αποβρασμάτων».

Αντίθετα, στο Μπράιτον, διαδηλωτές κατά των μεταναστών συγκεντρώθηκαν έξω από δικηγορικό γραφείο. Αριθμητικά ήταν πολύ λιγότεροι από τους αντιδιαδηλωτές ώστε η αστυνομία επέλεξε να περικυκλώσει τους ακροδεξιούς για την προστασία τους. Σε γενικές γραμμές το κλίμα ήταν ήσυχο και η αντιδιαδήλωση είχε περισσότερο τον χαρακτήρα γιορτής με μουσική στον δρόμο.

Διαδηλώσεις καταγράφονται και σε συνοικίες του Λονδίνου στα ανατολικά, όπου ένα πλήθος χιλιάδων αντιρατσιστών διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στους δρόμους, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν ότι η ακροδεξιά EDL (English Defence League) είναι ανεπιθύμητη στην περιοχή τους. Ελάχιστοι ακροδεξιοί εμφανίστηκαν χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια.