Παρά τις προβλέψεις των ΗΠΑ, το Ιράν δεν χτύπησε το Ισραήλ ως εκδίκηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Η καθυστέρηση του χτυπήματος δείχνει πως είναι σε δίλημμα και ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα, καθώς θέλει να προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά στο Ισραήλ, χωρίς να διακινδυνεύσει, όμως, μια κατάσταση... μπούμερανγκ.

*Διαβάστε ακόμα: "Φωτιά" στη Μέση Ανατολή: Θέμα ημερών η ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με το Al Arabiya

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d39twtrpddrl)

Το Ιράν ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα 

Αναλυτές υποστηρίζουν πως το Ιράν δεν θέλει να καταφύγει σε συμβολικό χτύπημα, προκειμένου να δείξει ότι παραμένει μια υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, γνωρίζει ότι με ένα πολύ ισχυρό πλήγμα είναι πιθανό να εμπλακεί σε ένα γενικευμένο πόλεμο, με Ισραήλ και ΗΠΑ απέναντί του, τον οποίο αδυνατεί να στηρίξει.

Ούτε θέλει να διακινδυνεύσει το δίκτυο πληρεξουσίων που χτίζει εδώ και δεκαετίες ή τους βασικούς εταίρους του, την Κίνα και τη Ρωσία, αφού μια σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα θα αύξανε το κόστος του εμπορίου για την Κίνα. Το Al Arabiya θεωρεί πως η απάντηση θα δοθεί τις επόμενες 48 ώρες, καθώς το Ιράν ίσως περιμένει την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Σαουδική Αραβία, που ξεκίνησε την Τετάρτη 7/8.


Αποφυγή της κλιμάκωσης ζητούν οι ΗΠΑ, αυτοσυγκράτηση η Ρωσία

Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη, που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε απ’ όλες τις πλευρές να κάνουν «ένα βήμα πίσω» και να αποφύγουν κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε γενικευμένο πόλεμο, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε ευθέως από την ηγεσία του Ιράν να αναβάλει την επίθεση εναντίον του Ισραήλ, όπως αποκάλυψαν πηγές των «Asian Times», με το Ιράν να εξετάζει την πρόταση, ζητώντας ως αντάλλαγμα το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400. Δημόσια, πάντως ο Πούτιν ζήτησε από το Ιράν να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μη στοχεύσει αμάχους, όπως μετέδωσε το Reuters.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d39ulgl3zk1t)
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το χτύπημα θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύματα. Στο ένα θα έχει ισχυρό λόγο η Χεζμπολάχ, η οποία έστειλε το δικό της μήνυμα στο Ισραήλ να προετοιμαστεί για κάτι... μεγάλο, την ώρα που η «Washington Post» αποκάλυψε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε αμέσως τις ΗΠΑ πως δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγια, εξοργίζοντας την αμερικανική κυβέρνηση, διότι η δολοφονία αναστέλλει την προσπάθεια να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Λίγες ώρες αργότερα, η Χαμάς ανακοίνωσε πως το «δαχτυλίδι» ηγεσίας του Χανίγια περνά στον σκληροπυρηνικό Γιαχία Σινουάρ, έναν από τους εμπνευστές της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Φεστιβάλ Νόβα.