Να ζητήσει εξηγήσεις από την Ουκρανία για την εισβολή την Τετάρτη (7/8) στο Κουρσκ της Ρωσίας έχει σκοπό ο Λευκός Οίκος. Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιερ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνώριζε εκ των προτέρων για τη στρατιωτική επιχείρηση.

«Θα επικοινωνήσουμε με τον ουκρανικό στρατό για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τους στόχους», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιχείρηση που έχει υποχρεώσει χιλιάδες άμαχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πιο υποστηρικτικό στο Κίεβο εμφανίστηκε πάντως το Στέιτ Ντιπάρτεντ. «Σε τελική ανάλυση, οι αποφάσεις για το πώς η Ουκρανία διεξάγει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις είναι αποφάσεις που λαμβάνει η Ουκρανία», δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η περιοχή του Κουρσκ στη Ρωσία κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η σπάνια -για τη μέχρι τώρα εξέλιξη του πολέμου- διασυνοριακή επίθεση από ουκρανικά στρατεύματα συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα.

Επιθέσεις με ρουκέτες και drones εξαπέλυσε η Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις της επέκτειναν την επιχείρησή τους εντός της περιοχής Κουρσκ της Ρωσίας, τη δεύτερη ημέρα της εισβολής που έχει αναγκάσει τη Μόσχα να αποσύρει στρατεύματα από το ουκρανικό μέτωπο, έτσι ώστε να ενισχύσει την άμυνά της.

Οι ρωσικές Αρχές είπαν ότι η κίνηση να κηρυχθεί το Κουρσκ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν απαραίτητη «για την εξάλειψη των συνεπειών των εχθρικών δυνάμεων που εισέρχονται στην περιοχή».

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν επίσης εκκενώσει τις παραμεθόριες περιοχές και ότι επιστρατεύονται γιατροί από άλλες πόλεις. Σε ανάλογη εκκένωση προχώρησαν και οι ουκρανικές Αρχές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αιφνιδιάστηκε όταν έμαθε το συμβάν και κατηγόρησε την Ουκρανία κάνοντας λόγο για «μείζονα πρόκληση». Η Μόσχα υποστηρίζει ότι εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα κοντά στην πόλη Σούρζα.

Οι ουκρανικές εισβολές σε ρωσικό έδαφος ήταν εξαιρετικά σπάνιες από τότε που η Ρωσία σηματοδότησε την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3a8amdh4wzt)


Εκκένωση της περιοχής

Η Ουκρανία διέταξε σήμερα την απομάκρυνση περίπου 6.000 ανθρώπων από ουκρανικές παραμεθόριες περιοχές που βρίσκονται κοντά στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων εκεί, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σούμι.

«Η εντολή που μόλις υπέγραψα προβλέπει την υποχρεωτική απομάκρυνση ανθρώπων από 23 τοποθεσίες» στην επαρχία Σούμι, δήλωσε ο κυβερνήτης Βολοντίμιρ Αρτιούχ.

«Υπάρχουν περίπου 6.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 425 παιδιών», στις τοποθεσίες αυτές, είπε.


Ουκρανικές αεροπορικές επιδρομές σε ρωσικό έδαφος

Σύμφωνα με το BBC, από την Τρίτη ξεκίνησαν οι μάχες σε διάφορα χωριά στη ρωσική επικράτεια.

Σημειώθηκαν ουκρανικές αεροπορικές επιδρομές, από τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις πολίτες, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Όπως αναφέρει η Ρωσία, 24 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, τραυματίστηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στη συνοριακή περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε χθες ότι εμπόδισε τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να προχωρήσουν «βαθιά στο ρωσικό έδαφος» στην περιοχή του Κουρσκ και ότι κατέστρεψε πολλά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Ρωσία: "1.000 Ουκρανοί στρατιώτες συμμετείχαν στην επιδρομή στο Κουρσκ"

Ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ, δήλωσε ότι στην επιδρομή που έγινε στην περιφέρεια του Κουρσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, συμμετείχαν έως 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες.

Πρόσθεσε πως «η πρoώθηση του εχθρού εις βάθος στο ρωσικό έδαφος ανακόπηκε από πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού» και ενημέρωσε τον πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης που αναμεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να καταστρέφουν τον εχθρό.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d39x4p9cbw1t)


Η απάντηση της Ρωσίας

Στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας που συνορεύει με το Κουρσκ, οι ρωσικές δυνάμεις απάντησαν με αεροπορικές επιθέσεις την Τετάρτη (7/8). Η αεράμυνα κατέρριψε «έναν βαλλιστικό πύραυλο, δύο UAV και ένα ελικόπτερο» πάνω από την περιοχή Sumy, ανέφεραν ρωσικές πηγές.

Τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν και έναν σταθμό διαμετακόμισης φυσικού αερίου στη Sudzha σ' έναν από τους λίγους εναπομείναντες αγωγούς που προμηθεύουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Rybar.

Λογαριασμοί υπέρ της Ρωσίας δημοσίευσαν στο Telegram πλάνα από drone στη Sudzha που έδειχναν ότι η πόλη καταστράφηκε από τις μάχες. Ο δήμαρχος της Sudzha είπε στο κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο RIA Novosti ότι η κατάσταση εκεί ήταν «πολύ τεταμένη», καθώς οι ντόπιοι προσπάθησαν να την εκκενώσουν.

Ένας Ουκρανός αξιωματούχος που συμμετείχε στην επιχείρηση Κουρσκ είπε στους FT ότι οι ειδικές δυνάμεις της υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας, SBU, «κατέρριψαν ένα ρωσικό ελικόπτερο χρησιμοποιώντας drone».


Η Gazprom θα συνεχίσει να στέλνει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη

Το ανεπίσημο ρωσικό στρατιωτικό blog Rybar μετέδωσε πως τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν τον σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου στην πόλη Σούντζα στη Ρωσία, ισχυρισμός ο οποίος δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθεί, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η κρατική Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ αρνητική ήταν η απάντηση τόσο του Ουκρανού υπουργού Άμυνας όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι traders είναι σε επιφυλακή για πιθανή διακοπή μεταφοράς από το συγκεκριμένο σημείο -τον τελευταίο εν λειτουργία σταθμό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη-, καθώς οι μάχες στα σύνορα με την Ουκρανία εντείνονται. Πιθανή διακοπή στη ροή φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε άλμα των τιμών, η οποία θα επηρέαζε καταναλωτές και βιομηχανίες, τη στιγμή μάλιστα που η Ευρώπη ακόμη προσπαθεί να ορθοποδήσει από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο διαχειριστής του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ανέφερε πως οι ροές για την Πέμπτη θα κινηθούν εντός του κανονικού εύρους. Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση και της Gazprom, η οποία στη δική της καθιερωμένη της ενημέρωση είπε ότι οι ροές κινήθηκαν στα συνήθη τους επίπεδα την Τετάρτη. Η διαχειρίστρια εταιρεία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Gazprom θα συνεχίσει να στέλνει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.