Σε de facto ακύρωση του τουρκολιβυκού µνηµονίου προχωρούν Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία µε την τετραήµερη κοινή αεροναυτική άσκηση «Ευνοµία», καθώς αυτή θα εκτυλιχθεί σε περιοχή που περιλαµβάνεται στις αβάσιµες διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τους σκοπούς της άσκησης, που θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεµβρίου, η Αθήνα δέσµευσε ήδη δύο περιοχές νοτιοανατολικά Κάσου και Καρπάθου, επιβεβαιώνοντας πως η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειµένη να επιτρέψει στους τουρκικούς ισχυρισµούς, είτε αυτοί αφορούν το σύµφωνο είτε την υφαλοκρηπίδα και τη δικαιοδοσία έκδοσης NAVTEX και ΝΟΤΑΜ, να αποκτήσουν υπόσταση.

Θυµίζουµε ότι η τουρκική ρητορική µε αφορµή το πρόσφατο συµβάν στην Κάσο ήθελε (δήθεν) την ελληνική πλευρά να υποχωρεί και να αποσύρει τα πολεµικά πλοία που είχαµε στείλει, διαδίδοντας µέσω τουρκικών ΜΜΕ πως η Ελλάδα… αναγνώρισε την τουρκική δικαιοδοσία στη συγκεκριµένη περιοχή.


Κάτι βέβαια που δεν έγινε ποτέ, µε τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να διαψεύδει σε όλους τους τόνους τα τουρκικά µυθεύµατα.

Οι συμβολισμοί πίσω από την άσκηση «Ευνοµία» 

Αξίζει να σηµειωθεί πως η «Ευνοµία» αποτελεί στην ουσία ευρωπαϊκή στρατιωτική άσκηση µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Άγκυρα, η οποία ξεκίνησε πρώτη φορά το 2020 ως τετραµερής πρωτοβουλία µε στόχο την αντιµετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσµευση και των τεσσάρων χωρών όσον αφορά την εφαρµογή και τον σεβασµό στο ∆ιεθνές ∆ίκαιο της Θάλασσας, την προαγωγή και τη διατήρηση της σταθερότητας σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή, καθώς και τη συνεισφορά τους στη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Οι χώρες που συµµετέχουν στην «Ευνοµία» µεταφέρουν τους δικούς τους συµβολισµούς: η Γαλλία είναι από τις πιο στενές συµµάχους της χώρας µας µε σηµαντική συµβολή στην πώληση εξελιγµένων οπλικών συστηµάτων διαχρονικά και πρόσφατα µε τις Belharra και τα Rafale, ενώ το ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume» στο πρόσφατο σκηνικό έντασης που έστησε η Άγκυρα στην Κάσο έφερε τη σηµαία της Ιταλίας.