Ακόμα μια νύχτα ταραχών ήταν η χθεσινή για τη Βρετανία, με μαζικές αντιδιαδηλώσεις να σημειώνονται σε διάφορες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις.

Οι βρετανικές Αρχές είχαν προετοιμαστεί για μια ακόμη βίαιη νύχτα ταραχών, μετά το μπαράζ επεισοδίων που προκλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες από παραπληροφόρηση, σχετικά με αιματηρή επίθεση με μαχαίρι ενός 17χρονου σε τρία κορίτσια κατά τη διάρκεια μαθήματος χορού στο Σάουθπορτ.

Το απόγευμα της Τετάρτης, περισσότεροι από 1.000 αξιωματικοί αναπτύχθηκαν στο Λονδίνο έτοιμοι να ανταποκριθούν σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί σε όλη την πόλη. Τελικά οι αρχές στο Λονδίνο συνέλαβαν 15 άτομα χθες κατά την διάρκεια των αντιδιαδηλώσεων. Αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στο Γουόλθαμστοου και στο Φίντσλεϊ χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια. 

Άνδρας κυκλοφορούσε με αλυσοπρίονο

Στο Μάντσεστερ συνελήφθη ένας άνδρας περίπου 30 ετών ως ύποπτος για καβγά, μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο στα social media. Το βίντεο ανάρτησε μια μουσουλμανική ομάδα με το όνομα DOAM (Documenting Oppression Against Muslims) στο "X" και σε αυτό διακρίνεται ένας άνδρας να κυνηγάει ένα όχημα με αλυσοπρίονο.


Η Αστυνομία του Μάντσεστερ δήλωσε: «Ενημερωθήκαμε για ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο δείχνει έναν άνδρα να πλησιάζει ένα όχημα που είχε στην κατοχή του ένα αλυσοπρίονο το βράδυ της Δευτέρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ένας άνδρας με το όνομα Κόουλ Στιούαρτ από την Βικτώρια Ρόουντ στο Ντάρλινγκτον, ο οποίος πέταξε αντικείμενα σε αστυνομικούς που είχαν αναπτυχθεί για να αποτρέψουν ταραχές στην πόλη το βράδυ της Δευτέρας.



Επιπλέον, ένας έφηβος συνελήφθη και ομολόγησε την ενοχή του για βίαιη αναταραχή και πρόκειται να καταδικαστεί την Παρασκευή.

Αντιρατσιστές διαδηλωτές απέτρεψαν τα σχέδια ακροδεξιών

Τα σχέδια ακροδεξιών διαδηλωτών απέτρεψαν το βράδυ οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.


Ακροδεξιές ομάδες πίστεψαν τα fake news για την ταυτότητα του δράστη της δολοφονίας των τριών κοριτσιών και συντονίστηκαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, οργανώνοντας μαζικές συγκεντρώσεις και επεισόδια. Καλούσαν μέσω social media σε διαμαρτυρίες με στόχο τα κέντρα επεξεργασίας βίζας και τα γραφεία δικηγόρων μετανάστευσης σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες σε όλo το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως μέχρι και τα μεσάνυχτα (ώρα Αγγλίας, 02:00 ώρα Ελλάδας), χιλιάδες αντιδιαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις για να περιφρουρήσουν τα κέντρα μετανάστευσης φαίνεται πως απέτρεψαν νέο γύρο επεισοδίων.


«Είμαστε πολλοί, πολλοί περισσότεροι από εσάς», φώναζαν τα πλήθη σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Στο Λίβερπουλ εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη ασπίδα γύρω από μια εκκλησία που στοχοποιήθηκε για το κέντρο συμβουλών μετανάστευσης ενώ στο Μπρίστολ περίπου 1.500 άτομα φώναζαν συνθήματα όπως «ελπίδα όχι μίσος» και «οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι».





Διαδηλώσεις έγιναν και σε συνοικίες του Λονδίνου στα ανατολικά, όπου χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας πως η ακροδεξιά EDL (English Defence League) είναι ανεπιθύμητη. Στο σημείο βρέθηκαν και κάποιοι λίγοι ακροδεξιοί οι οποίοι δεν προκάλεσαν προβλήματα.

Στο Μπέρμιγχαμ συγκεντρώθηκαν περίπου 200 αντιδιαδηλωτές, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα κατά της ακροδεξιάς, χαρακτήριζοντάς τους «αποβράσματα».


Οι αντιδιαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και η αστυνομική παρουσία ήταν διακριτική. 




Καλά προετοιμασμένη η βρετανική αστυνομία

Για τα χειρότερα είχε προετοιμαστεί η βρετανική κυβέρνηση, αλλά όλα τελικά κύλησαν ομαλά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα μέτρα ασφαλείας έγιναν πιο αυστηρά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου αναπτύχθηκαν πάνω από 6.000 αστυνομικοί. 

Στο Λονδίνο παρατάχτηκαν τη νύχτα περίπου 1.300 αστυνομικοί για το ενδεχόμενο επεισοδίων, έχοντας τη δυνατότητα χρησιμοποίησης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων για την ταυτοποίηση των δραστών ακόμη και αν φορούν μάσκες.