Μια ακόμα νύχτα ταραχών έζησε χθες η Βρετανία, με μαζικές αντιδιαδηλώσεις να σημειώνονται σε διάφορες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι βρετανικές Αρχές είχαν προετοιμαστεί για μια ακόμη βίαιη νύχτα, μετά το μπαράζ επεισοδίων που προκλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες από παραπληροφόρηση, σχετικά με αιματηρή επίθεση με μαχαίρι ενός 17χρονου σε τρία κορίτσια κατά τη διάρκεια μαθήματος χορού στο Σάουθπορτ.

Τα μέτρα ασφαλείας έγιναν πιο αυστηρά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου αναπτύχθηκαν πάνω από 6.000 αστυνομικοί γύρω από τζαμιά, κέντρα υποδοχής μεταναστών και επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου, ξενοδοχεία που φιλοξενούν μετανάστες κι άλλες σχετικές εγκαταστάσεις μετά τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακροδεξιών αγκιτατόρων, που καλούσαν σε διαμαρτυρίες στα σημεία αυτά.



Στο Λονδίνο παρατάχτηκαν τη νύχτα περίπου 1.300 αστυνομικοί για το ενδεχόμενο επεισοδίων, έχοντας τη δυνατότητα χρησιμοποίησης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων για την ταυτοποίηση των δραστών ακόμη κι αν φορούν μάσκες. Τελικά οι Αρχές στο Λονδίνο συνέλαβαν 15 άτομα χθες κατά τη διάρκεια των αντιδιαδηλώσεων. Αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στο Γουόλθαμστοου και στο Φίντσλεϊ χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια. Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις σε διάφορες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου.


Αντιρατσιστές διαδηλωτές απέτρεψαν τα σχέδια ακροδεξιών

Τα σχέδια ακροδεξιών διαδηλωτών απέτρεψαν το βράδυ οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη βία, τη λεηλασία και την καταστροφή περιουσίας των τελευταίων ημερών.



Ακροδεξιές ομάδες πίστεψαν τα fake news για την ταυτότητα του δράστη της δολοφονίας των τριών κοριτσιών και συντονίστηκαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, οργανώνοντας μαζικές συγκεντρώσεις και επεισόδια. Καλούσαν μέσω social media σε διαμαρτυρίες με στόχο τα κέντρα επεξεργασίας βίζας και τα γραφεία δικηγόρων μετανάστευσης σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες σε όλo το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως μέχρι και τα μεσάνυχτα (ώρα Αγγλίας, 02:00 ώρα Ελλάδας), χιλιάδες αντιδιαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις για να περιφρουρήσουν τα κέντρα μετανάστευσης φαίνεται πως απέτρεψαν νέο γύρο επεισοδίων.

«Είμαστε πολλοί, πολύ περισσότεροι από εσάς», φώναζαν τα πλήθη σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και κράδαιναν πλακάτ που έγραφαν «οι Βρετανοί είναι όλων των χρωμάτων».

«Οι διαδηλωτές κατά του μίσους αντιτάχθηκαν στους κακοποιούς», γράφει στην πρώτη σελίδα του σημερινού φύλλου της η ταμπλόιντ The Daily Mail. «Η Βρετανία ενωμένη», σχολιάζει στη διαδικτυακή της έκδοση.

daily-mail_jpg

Στο Λίβερπουλ εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη ασπίδα γύρω από μια εκκλησία που στοχοποιήθηκε για το κέντρο συμβουλών μετανάστευσης, ενώ στο Μπρίστολ περίπου 1.500 άτομα φώναζαν συνθήματα όπως «ελπίδα, όχι μίσος» και «οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι».



Διαδηλώσεις έγιναν και σε συνοικίες του Λονδίνου στα ανατολικά, όπου χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας πως η ακροδεξιά EDL (English Defence League) είναι ανεπιθύμητη. Στο σημείο βρέθηκαν και κάποιοι λίγοι ακροδεξιοί, οι οποίοι δεν προκάλεσαν προβλήματα.

Στο Μπέρμιγχαμ συγκεντρώθηκαν περίπου 200 αντιδιαδηλωτές, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα κατά της ακροδεξιάς, χαρακτήριζοντάς τους «αποβράσματα». Σε βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούγονται από τη συγκέντρωση συνθήματα όπως «Να το πούμε δυνατά και καθαρά, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ». Μερικοί κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ο φασισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος».

Στο Μπράιτον 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση «ειρηνική», σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μπρίστολ, στο Σέφιλντ και την Οξφόρδη και διαλύθηκαν ειρηνικά.

Οι αντιδιαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και η αστυνομική παρουσία ήταν διακριτική.



Ανακούφιση για την κυβέρνηση

Μένει να αποδειχθεί κατά πόσον οι χθεσινές μαζικές αντιδιαδηλώσεις στη Βρετανία θα αποτελέσουν σημείο καμπής και αποκλιμάκωσης της ακροδεξιάς βίας, αλλά σε πρώτη φάση η ακύρωση των προγραμματισμένων δράσεων της ακροδεξιάς συνιστά μια μεγάλη ανακούφιση για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών και για τις πόλεις και τις κοινότητες που είχαν προετοιμαστεί για το χειρότερο.

Επιπλέον, ίσως είναι ένα σημάδι ότι πολλοί ακροδεξιοί μπορεί να αποθαρρύνθηκαν να βγουν στους δρόμους, μετά τη βία των προηγούμενων διαδηλώσεων, τις συλλήψεις το Σαββατοκύριακο εκατοντάδων ταραχοποιών, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση.



"Ιδού πώς αναλαμβάνουμε γρήγορα δράση"

«Ιδού πώς αναλαμβάνουμε γρήγορα δράση», έγραψε στην πλατφόρμα X ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε για ακόμα μια φορά το γεγονός ότι θα δείξουν αυστηρότητα σε βάρος των ταραχοποιών.



Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας Ματ Τζιούκς προειδοποίησε ότι οι βρετανικές Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επικαλεστούν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για ορισμένα βίαια επεισόδια.


Το κύμα ακροδεξιάς βίας και η κινητοποίηση μέσω των social media

Αιφνιδιάστηκε, όπως παραδέχθηκε η βρετανική αστυνομία, με την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η βία μετά τη δολοφονία των τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ την περασμένη εβδομάδα. Ακροδεξιοί αγκιτάτορες μετέτρεψαν σε αντιμεταναστευτική διαδήλωση την αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων.

Οι ταραχές συνεχίστηκαν παρά το γεγονός πως ο αρμόδιος για την υπόθεση δικαστής προέβη στη λίαν ασυνήθιστη κίνηση να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του έφηβου δράστη, που έχει γεννηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας και η οικογένειά του κατάγεται από τη Ρουάντα, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα fake news ότι ήταν μουσουλμάνος αιτών άσυλο.

Μια ακόμα πρόκληση για τη βρετανική κυβέρνηση και τις Αρχές ήταν το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί που μετείχαν στις κινητοποιήσεις φαίνονταν να μην έχουν επίσημη δομή ηγεσίας, αλλά ανταποκρίνονταν στις εκκλήσεις για δράση μέσω του X και του Telegram υποκινητών όπως ο Τόμι Ρόμπινσον, πρώην ηγέτης της ακροδεξιάς English Defence League.

Μέχρι και ο Έλον Μασκ άσκησε κριτική στη βρετανική κυβέρνηση με μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Χ, ότι «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος». Όταν η κυβέρνηση έδειξε τη δυσαρέσκειά της, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απάντησε με μια σειρά αναρτήσεων εξαπολύοντας επιθέσεις κατά του Στάρμερ.




Ο ρόλος δεξιών και ακροδεξιών Βρετανών πολιτικών και ο "ξένος δάκτυλος"

Οι βρετανικές Αρχές υποπτεύονται επίσης ότι και παράγοντες υποστηριζόμενοι από ξένες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα μηνύματα και λογαριασμούς με κλεμμένη ταυτότητα στην πλατφόρμα Χ του Μασκ για να υποδαυλίσουν το αντιμεταναστευτικό μένος.

Τις υποψίες αυτές ενισχύει το γεγονός ότι εντοπίστηκαν συνομιλίες μεταξύ ρωσόφωνων τρολ, που εστίαζαν στο πώς διείσδυσαν σε κανάλια στο Telegram. Επιπλέον, ακροδεξιοί και δεξιοί Βρετανοί πολιτικοί κατηγορούνται ότι ενθάρρυναν την αντιμεταναστευτική ρητορική, όπως ο ηγέτης του κόμματος Reform UK, Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι πρώην συντηρητικοί πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ, έστρεψαν τα πυρά τους κατά «αριστερών δικηγόρων», που, όπως υποστήριξαν, υπονόμευαν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στη χώρα, οι οποίες εκτοξεύθηκαν στα ύψη τα τελευταία χρόνια που βρίσκονταν οι Τόρηδες στην εξουσία.

Η μετανάστευση, η κύρια πρόκληση της Βρετανίας

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της YouGov, η μετανάστευση είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η Βρετανία για το 51% των ερωτηθέντων, ποσοστό πρωτοφανές εδώ και σχεδόν 10 χρόνια.

Δημοσκόπηση της Savanta που δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη, δείχνει, ότι το 67% των Βρετανών ανησυχούν για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Οι ανησυχίες για τη δύναμη της ακροδεξιάς βίας αυξάνονται με αφορμή την έναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος το Σάββατο, λόγω των μετακινήσεων μεγάλων ομάδων ατόμων στη χώρα, αν και ορισμένοι θεωρούν ότι μια απόσπαση της προσοχής των ακροδεξιών χούλιγκαν θα μπορούσε να συμβάλει στο να μείνουν μακριά από τους δρόμους.

Την ίδια ώρα, το ερώτημα παραμένει κατά πόσον η ακροδεξιά βία θα υποχωρήσει όντως στη Βρετανία ή αν η παρουσία χιλιάδων αντιδιαδηλωτών ήταν που κράτησε μακριά από τους δρόμους τους ακροδεξιούς ταραχοποιούς.