Σήμερα ή αύριο περιμένουν την ιρανική επίθεση αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Al Arabiya. Χθες βράδυ μάλιστα η Αίγυπτος ενημέρωσε τις αεροπορικές εταιρείες ότι δεν θα δεχθεί σχέδια πτήσεων για τον ιρανικό εναέριο χώρο μεταξύ 4.00 και 7.00 σήμερα τα ξημερώματα.

Αν και παραμένει ασαφές πώς ακριβώς θα επιδιώξει το Ιράν να εκδικηθεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν πως είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί. Σύμφωνα δε με τις τελευταίες πληροφορίες, θα συμβεί σήμερα ή αύριο, αφού ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Η «Washington Post» αναφέρει, πάντως, ότι τις τελευταίες ώρες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία μεταξύ των Αμερικανών διπλωματών. Φαίνεται ότι οι πιέσεις προς την Τεχεράνη αλλά και η έλευση πρόσθετων αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή έπεισαν την ιρανική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

«Το Ιράν αντιλαμβάνεται ότι στεκόμαστε αταλάντευτα στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας, των εταίρων μας και του λαού μας - εντύπωση που ενισχύσαμε μεταφέροντας σημαντικό όγκο στρατευμάτων», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

iran-epithesi

Φαίνεται, επίσης, ότι οι ιρανικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Χανίγια δολοφονήθηκε από βόμβα (όπως διαρρέει από αμερικανικές πηγές) κι όχι από πύραυλο (όπως αρχικά υποστήριξαν οι Ιρανοί). Άρα, προκειμένου η απάντηση να είναι «στο ίδιο νόμισμα» δεν χρειάζονται πύραυλοι αλλά βομβιστικές επιθέσεις - κάτι που το Ιράν έχει διαπράξει στο παρελθόν. Αντιθέτως μια πυραυλική επίθεση θα είναι μόλις η δεύτερη που δέχεται το Ισραήλ στην ιστορία του, με την πρώτη να είναι εκείνη του Απριλίου, που υπήρξε ιδιαίτερα συγκρατημένη.

Τα σενάρια 

Ερώτημα παραμένει κατά πόσο η επίθεση θα γίνει ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα και ποια διάρκεια θα έχει. Τεχεράνη, Χεζμπολάχ και αντάρτες σε Ιράκ και Υεμένη έχουν όλοι λόγους να συμμετάσχουν στην επίθεση. «Θα μπορούσαμε να επιτεθούμε όλοι μαζί ή ο καθένας ξεχωριστά», ανέφερε προχθές ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Περισσότερο όλων την Ουάσινγκτον ανησυχεί το μεγάλο απόθεμα πυραύλων της Χεζμπολάχ. Εφόσον η σιιτική οργάνωση και το Ιράν επιτεθούν ταυτόχρονα, με όλες τις δυνάμεις τους, οι δυνατότητες της ισραηλινής αεράμυνας θα δοκιμαστούν. Σε αυτή την περίπτωση το Al Arabiya, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, εκτιμά ότι θα επέμβουν οι ΗΠΑ. Αυτή τη φορά, όμως, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα έχουν τη συνεργασία αραβικών κρατών (όπως συνέβη τον Απρίλιο).

iran-epithesi2

Αισιοδοξία για συγκρατημένη «απάντηση»

Χθες ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Μακρόν. Απαντώντας στις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, ο Ιρανός πρόεδρος προέτρεψε τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να στηρίζουν το Ισραήλ προκειμένου να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαγκερί Κάνι, δεν άφησε περιθώριο αμφιβολίας για το εάν υπάρξει απάντηση, δηλώνοντας ότι αυτή θα γίνει «την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή».

Από την πλευρά του, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε χθες κείμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο απευθύνεται στους πολίτες του Λιβάνου: «Η χώρα σας έχει γίνει όμηρος της Χεζμπολάχ, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει προκαλέσει καταστροφή, τρόμο και αστάθεια σε ολόκληρο τον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ δεν αποτελεί απειλή μόνο για εμάς στο Ισραήλ, αλλά και για την ασφάλεια του λαού του Λιβάνου. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσετε».


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»