Φόβοι για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Σε συναγερμό για τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ
Παγκόσμιος συναγερμός από τις εξελίξεις
Αναπόφευκτη φαίνεται η επικίνδυνη κλιμάκωση και η διεύρυνση της σύγκρουσης της Λωρίδας της Γάζας στα γειτονικά κράτη μετά την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν και τη δολοφονία του ηγέτη του παλαιστινιακού σκέλους της Χαμάς
Μετά την επίθεση µε δώδεκα νεκρούς, νεαρούς και παιδιά, την περασµένη Κυριακή µε ρουκέτα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στα Υψίπεδα του Γκολάν, που αποδόθηκε στη λιβανέζικη οργάνωση «Χεζµπολάχ», τα βλέµµατα της διεθνούς κοινότητας ήταν στραµµένα στην αντίδραση του ισραηλινού Στρατού. Μετά τη δολοφονία-απάντηση λίγες ηµέρες αργότερα του πρώην πρωθυπουργού των Παλαιστινίων, ηγέτη του πολιτικού σκέλους της «Χαµάς» και νυν επικεφαλής διαπραγµατευτή, Ισµαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, πίσω από την οποία όλα δείχνουν ότι βρίσκεται το Ισραήλ, όλοι κοιτούν πλέον ποια θα είναι η αντίδραση του Ιράν.
Για ακόµα µία φορά, η κλιµάκωση στη Μέση Ανατολή δείχνει αναπόφευκτη και η διεύρυνση της σύγκρουσης της Λωρίδας της Γάζας στα γειτονικά κράτη, την οποία στην πραγµατικότητα κανείς δεν επιθυµεί, όλο και πιο πιθανή. Η επίθεση φέρνει την αντεπίθεση και το Ισραήλ φαίνεται αποφασισµένο να… τελειώνει τόσο µε τη «Χαµάς» όσο και µε τη «Χεζµπολάχ», εξολοθρεύοντας τα ηγετικά στελέχη που µπορεί να προσεγγίσει. Αλλωστε, µέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο της δολοφονίας του Χανίγια, ο ισραηλινός Στρατός -που δεν την έχει παραδεχθεί- ανακοίνωσε ότι σκότωσε στη Βηρυτό τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της «Χεζµπολάχ», Φουάντ Σουκρ, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση της Κυριακής στα Υψίπεδα του Γκολάν. Το πλήγµα στο κτίριο όπου βρισκόταν είχε ως αποτέλεσµα να σκοτωθούν επίσης τέσσερις άµαχοι, δύο γυναίκες και δύο παιδιά.
Αυτήν τη στιγµή, το Ισραήλ έχει απέναντί του όλο τον «άξονα της αντίστασης», που ξεκινά από το Ιράν και απλώνει την επίδρασή του στη «Χεζµπολάχ» στον Λίβανο και στη «Χαµάς» στη Λωρίδα της Γάζας, στην Παλαιστίνη. Η δολοφονία ενός καλεσµένου της ιρανικής κυβέρνησης στην Τεχεράνη, στην ίδια την ιρανική πρωτεύουσα (σ.σ.: ο Χανίγια, λίγο πριν χτυπηθεί, είχε παρευρεθεί στην ορκωµοσία του Ιρανού νέου προέδρου, Μαχµούντ Πεζεσκιάν, χαρακτηρισµένου ως µετριοπαθούς), δεν µπορεί να µείνει αναπάντητη. Ηδη ο Πεζεσκιάν δήλωσε πως το Ιράν «θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιµή και την υπερηφάνειά του και θα κάνει τους τροµοκράτες κατακτητές να µετανιώσουν για τη δειλή πράξη τους». «Η µαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσµό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι.
Από την άλλη, το ανοιχτό µέτωπο µεταξύ Ισραήλ και «Χεζµπολάχ», του λιβανέζικου σκέλους της αντίστασης, παραµένει ορθάνοιχτο, µε συνεχείς επιθέσεις και αντεπιθέσεις, που είχαν ξεκινήσει ήδη µε την έναρξη του πολέµου στη Γάζα τον περασµένο Οκτώβριο. Η δολοφονία Χανίγια αναµένεται να συσπειρώσει σε εκδικητικές ενέργειες και τη «Χεζµπολάχ». Κάποιοι αναλυτές αναφέρουν ότι οι χαµένοι από όλη αυτή την ιστορία είναι οι Ισραηλινοί όµηροι, καθώς η «Χαµάς» αποκλείεται να συνεχίσει τις λεγόµενες «έµµεσες» διαπραγµατεύσεις µέσα στο επόµενο διάστηµα. Το Κατάρ, η Κίνα και η Ρωσία καταδίκασαν τη δολοφονία Χανίγια, την ώρα που το Ανώτατο Συµβούλιο Ασφαλείας συνεδρίαζε στο Ιράν. Στη ∆υτική Οχθη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχµούντ Αµπάς, καταδίκασε επίσης τη δολοφονία, ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κάλεσε σε µαζικές διαδηλώσεις και απεργίες.
Η στάση των ΗΠΑ
«∆εν νοµίζω ότι ο πόλεµος είναι αναπόφευκτος», δήλωσε από πλευράς του ο Αµερικανός υπουργός Αµυνας, Λόιντ Οστιν. «Πιστεύω ότι υπάρχει πάντοτε χώρος και ευκαιρίες για τη διπλωµατία», σηµείωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Φιλιππίνες, χωρίς όµως να γίνεται πολύ πιστευτός. Ο Χανίγια ήταν ο βασικός συνοµιλητής της «Χαµάς» µε τους Αραβες διαµεσολαβητές µεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, δηλαδή το Κατάρ και την Αίγυπτο.
Στο µεταξύ, ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, Αµιτσάι Ελιγιάχου, δήλωσε ότι ο θάνατος του Χανίγια «κάνει τον κόσµο καλύτερο». Την Κυριακή, το ισραηλινό Υπουργικό Συµβούλιο εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό, Μπενιαµίν Νετανιάχου, και τον υπουργό Αµυνας να «αποφασίσουν για τον τρόπο και τον χρόνο της απάντησης» στην επίθεση της «Χεζµπολάχ» στο Γκολάν. Οι ακροδεξιοί σύµµαχοι της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονοµίας, Μπεζαλέλ Σµότριτς, και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταµάρ Μπεν-Γκβιρ, απείχαν από τη συνεδρίαση, κάτι που φάνηκε να δείχνει πως µια ανοιχτή επίθεση προς τον Λίβανο φαινόταν να µην προκρίνεται. Αντ’ αυτού, το πιθανότερο είναι να επιλέχθηκε η στρατηγική των δολοφονιών, που δεν θα είχαν µαζικές ανθρώπινες απώλειες.
Ο Σµότριτς είχε ζητήσει τότε ο ηγέτης της «Χεζµπολάχ», Χασάν Νασράλα, «να πληρώσει µε το κεφάλι του». Ο ισραηλινός Στρατός στόχευσε, αντ’ αυτού και ευκαιρίας δοθείσης, τον διοικητή Φουάντ Σουκρ. Ταυτόχρονα, ο Χανίγια, που ζούσε εκτός Παλαιστίνης, αυτοεξόριστος στο Κατάρ και στην Τουρκία, δέχθηκε δολοφονική επίθεση στην καρδιά του Ιράν. Είχε εκλεγεί επικεφαλής της «Χαµάς» το 2017 και το 2018 οι ΗΠΑ τον χαρακτήρισαν τροµοκράτη. Το 2006 είχε εκλεγεί πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, όταν η «Χαµάς» πήρε απρόσµενα την εξουσία από την επικρατούσα έως τότε, πιο µετριοπαθή, «Φατάχ» και ουσιαστικά την εκτόπισε από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη ∆υτική Οχθη, κερδίζοντας τον πλήρη έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα (της Λωρίδας της Γάζας), που είναι το µόνο έδαφος αυτήν τη στιγµή που συζητείται να εξελιχθεί σε παλαιστινιακό κράτος. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επανειληµµένα δηλώσει πως δεν σκοπεύει να διαπραγµατευθεί µε τη «Χαµάς» για την επόµενη ηµέρα της Γάζας.
Τις προηγούµενες ηµέρες, και οι ∆υτικοί, µε επικεφαλής τις ΗΠΑ, είχαν επιδοθεί σε µεσολάβηση προς το Ισραήλ προκειµένου να αποτρέψουν το ενδεχόµενο µιας ισραηλινής επίθεσης στη Νότια Βηρυτό, όπου βρίσκεται το ορµητήριο της «Χεζµπολάχ». Η ιστορία της σύγκρουσης µεταξύ Ισραήλ και «Χεζµπολάχ», που εξελίσσεται παράλληλα µε τον πόλεµο εντός της Γάζας, απειλεί να επεκτείνει το µέτωπο του πολέµου και στον πολύπαθο Λίβανο.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»