Η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, η οποία βρίσκεται στο κέντρο αυτής της πολυτάραχης περιοχής, έχει εκφράσει τη βαθιά της ανησυχία για την ασφάλεια των πιστών και των θρησκευτικών κέντρων που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της σύγκρουσης. Ιδιαίτερα, η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, ένα από τα πιο ιερά μνημεία για τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται υπό απειλή λόγω της κλιμάκωσης της βίας.

Άλλα σημαντικά χριστιανικά μνημεία που βρίσκονται σε περιοχές συγκρούσεων, όπως η Βηθλεέμ και η Ναζαρέτ, επίσης κινδυνεύουν. Η Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, που τιμά τη γέννηση του Ιησού Χριστού, έχει βρεθεί πολλές φορές στο παρελθόν στο επίκεντρο των συγκρούσεων, και υπάρχει φόβος ότι η αστάθεια στην περιοχή θα μπορούσε να την επηρεάσει ξανά. Παρομοίως, η Βασιλική του Ευαγγελισμού στη Ναζαρέτ, ένας τόπος που τιμά το γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, βρίσκεται κοντά σε περιοχές έντονων συγκρούσεων και οι τοπικές θρησκευτικές αρχές ανησυχούν για την ασφάλειά του.


Επιχείρηση κινητοποίησης της παγκόσμιας χριστιανικής κοινότητας και των πολιτικών ηγετών από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες 

Σύμφωνα με το «Βήμα της Ορθοδοξίας» οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, μέσω των Πατριαρχών και των ιεραρχών τους, προσπαθούν να κινητοποιήσουν την παγκόσμια χριστιανική κοινότητα και τους πολιτικούς ηγέτες για να προστατεύσουν αυτά τα μνημεία. Παράλληλα, έχουν απευθύνει έκκληση προς τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση να σεβαστούν τα θρησκευτικά μνημεία και τους προσκυνητές που τα επισκέπτονται. Οι χριστιανικές κοινότητες στην περιοχή, που έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά λόγω του πολέμου και της μετανάστευσης, βλέπουν τα μνημεία αυτά ως σύμβολα της πίστης τους και της ιστορικής τους παρουσίας στη Μέση Ανατολή.

Η διατήρηση των χριστιανικών μνημείων δεν είναι απλώς ζήτημα θρησκευτικής ή πολιτιστικής σημασίας, αλλά αποτελεί επίσης κρίσιμο σημείο για τη διατήρηση της πολυθρησκευτικής ταυτότητας της περιοχής. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν τονίσει ότι η καταστροφή ή η ζημιά σε αυτά τα μνημεία θα αποτελέσει απώλεια για όλη την ανθρωπότητα, καθώς αντιπροσωπεύουν μια ιστορία αιώνων και μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Οι εκκλήσεις των Ορθόδοξων Εκκλησιών για ειρήνη και προστασία των χριστιανικών μνημείων πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα από τη διεθνή κοινότητα. Η προστασία αυτών των μνημείων είναι αναγκαία για τη διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Μέσης Ανατολής και για την αποτροπή μιας περαιτέρω διάβρωσης της χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή. Στον πυρήνα αυτών των εκκλήσεων βρίσκεται η ελπίδα για μια ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, μια συνύπαρξη που θα σεβαστεί και θα προστατεύσει την πλούσια κληρονομιά που κρύβουν τα μνημεία της περιοχής.