Ανατροπή στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, τον σκότωσαν Ιρανοί πράκτορες της Μοσάντ.

Με βάση πρόσφατη έκθεση, ένας εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε κάτω από το κρεβάτι του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χαμάς, από δύο Ιρανούς που στρατολογήθηκαν από την ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ.

Οι δύο Ιρανοί που συμμετείχαν, σύμφωνα με τη Jewish Chronicle, ήταν μέλη της μονάδας ασφαλείας Ansar al-Mahdi του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, της ίδιας της ομάδας, που είναι υπεύθυνη για την προστασία του κτηρίου και των επισκεπτών του.

Σύμφωνα με την έκθεση: «Οι ίδιοι οι Ιρανοί το συνειδητοποίησαν μετά τη δολοφονία, όταν οι φρουροί φάνηκαν σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας την ημέρα της δολοφονίας να κινούνται κρυφά στο διάδρομο προς το δωμάτιο όπου σχεδίαζε να μείνει ο Χανίγια, ανοίγοντας την πόρτα με κλειδί και μπαίνοντας στο δωμάτιο».

Και πρόσθεσε: «Τρία λεπτά αργότερα οι φρουροί -στους οποίους προσφέρθηκε εξαψήφιο ποσό στον καθένα και άμεση μετεγκατάσταση σε χώρα της βόρειας Ευρώπης- απαθανατίστηκαν στην κάμερα να φεύγουν ήρεμα από το δωμάτιο, να κατεβαίνουν τις σκάλες προς την κύρια είσοδο του κτηρίου, να φεύγουν και μετά να μπαίνουν σε ένα μαύρο αυτοκίνητο».

Όπως είπε, ο φύλακας του πάρκινγκ τους αναγνώρισε και άνοιξε την πύλη χωρίς καμία έρευνα και μια ώρα αργότερα εγκατέλειψαν το Ιράν με τη βοήθεια της Μοσάντ. Η Μοσάντ αναζητούσε την κατάλληλη στιγμή για να εκτελέσει το σχέδιό της και αυτή ήταν όταν ο Χανίγια δέχθηκε πρόσκληση στην Τεχεράνη για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου Mασούντ Πεζεσκιάν.