Την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και τη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου επιβεβαιώνει ο κατάπλους του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Wasp» στην Κύπρο. Το αεροπλανοφόρο έχει δέσει στη Λεμεσό, ενώ υπό τον φόβο γενικευμένης σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή η ξένη στρατιωτική παρουσία στη μαρτυρική Μεγαλόνησο είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς αποτελεί «σταθμό» στην περίπτωση ενεργοποίησης του σχεδίου «Εστία» για εκκενώσεις ξένων υπηκόων.

Στην περιοχή και ο «Κουντουριώτης»

Εκτός του «USS Wasp» στην ευρύτερη περιοχή πλέουν και άλλα πολεμικά πλοία, μεταξύ αυτών και η ελληνική φρεγάτα «Κουντουριώτης», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νησί έχει καταφθάσει και ομάδα Αμερικανών πεζοναυτών. «Η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο νησί μας με παρουσία πλοίων ή και αεροσκαφών εντάσσεται στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού ρόλου που η Κύπρος καλείται, γι’ άλλη μια φορά, να διαδραματίσει υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή και αφορά υποβοήθηση εκκενώσεων, στην περίπτωση που παραστεί η ανάγκη.

Ελπίδα όλων μας είναι η αποφυγή όποιας κλιμάκωσης της κρίσης και προς αυτή την κατεύθυνση είναι που εργαζόμαστε μαζί με τους διεθνείς μας εταίρους», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Ιστορικά έχουμε πολύ καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, οπότε προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχουμε και θέλουμε, η Κύπρος να είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας και να λειτουργεί ως γέφυρα συνεργασίας και ειρήνης», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου. Το αεροπλανοφόρο πολλαπλών χρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ προσέδεσε προχθές στο λιμάνι της Λεμεσού, έχοντας μαζί την 24η Μονάδα Εκστρατείας Πεζοναυτών (MEU) Ειδικών Επιχειρήσεων (SOC).

Προγραμματισμένη επίσκεψη

Το «USS Wasp» κατά το παρελθόν έχει βρεθεί και άλλες φορές στην Κύπρο, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ασκήσεων. Η επίσκεψή του αυτή τη φορά στη Λεμεσό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανικού ΠΝ, ήταν προγραμματισμένη, καθώς μαζί με τους πεζοναύτες θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις και θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση με το Ίδρυμα Αγίου Στεφάνου. Σημειώνεται ότι το «USS Wasp» είναι αμφίβιο επιθετικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων, μήκους 258 μέτρων, και μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 3.000 ανθρώπους. Διαθέτει επίσης ιατρικές εγκαταστάσεις ικανές να παρέχουν υγειονομική βοήθεια σε 600 τραυματίες. Έχει χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό για τη μεταφορά πεζοναυτών στους πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και τη Λιβύη.