Ελπίδες αποκλιµάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή δηµιουργεί νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία. Ουάσινγκτον, Κάιρο και Ντόχα προσκάλεσαν τα αντίπαλα µέρη να ξαναρχίσουν τις έµµεσες διαπραγµατεύσεις τη 15η Αυγούστου, υπενθυµίζοντας ότι υπάρχει συµφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγµή» και αποµένει απλώς να συµφωνηθούν «οι λεπτοµέρειες εφαρµογής της». «Είναι καιρός να συναφθεί συµφωνία κατάπαυσης του πυρός και συµφωνία για την απελευθέρωση των οµήρων και των φυλακισµένων. ∆εν υπάρχει χρόνος για χάσιµο, ούτε δικαιολογία για περαιτέρω καθυστερήσεις», αναφέρει κοινή ανακοίνωση.

«Ως µεσολαβητές είµαστε έτοιµοι, αν είναι απαραίτητο, να παρουσιάσουµε τελική πρόταση που θα επιλύει τα ζητήµατα της εφαρµογής κατά τρόπο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών». Ήδη η ισραηλινή κυβέρνηση, µε δήλωση του ίδιου του Μπενιαµίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι θα µετάσχει. «Κατόπιν της προσφοράς των ΗΠΑ και των µεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγµατευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειµένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτοµέρειες και να εφαρµοστεί η συµφωνία-πλαίσιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Η απάντηση της Χαµάς

Αναµένεται η απάντηση της Χαµάς, υπό τη νέα ηγεσία του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος πάντως θεωρείται λιγότερο θετικός απέναντι στις διαπραγµατεύσεις από τον Ισµαήλ Χανίγια.Η προοπτική του τερµατισµού των εχθροπραξιών είναι σκοπός να γίνει πραγµατικότητα βάσει συµφωνίας κατά στάδια, αρχίζοντας µε την κατάπαυση του πυρός. Θεωρείται εξαιρετικά σηµαντικό να υπάρξει συµφωνία τα επόµενα 24ωρα, προκειµένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιµάκωση της σύγκρουσης στο πλαίσιο αντιποίνων για τη δολοφονία Χανίγια. Ανώτερος αξιωµατούχος της αµερικανικής κυβέρνησης προειδοποίησε, πάντως, ότι όλα αυτά δεν σηµαίνουν ότι η συµφωνία «είναι έτοιµη να υπογραφεί την Πέµπτη», καθώς «µένει πολλή δουλειά να γίνει».

Το ζητούµενο είναι βρεθούν ξανά τα εµπλεκόµενα µέρη στον ίδιο τόπο και διά των µεσολαβητών να γεφυρώσουν τις διαφορές που παραµένουν σε «τέσσερα µε πέντε ζητήµατα». Αφού υπάρξει σε πρώτη φάση συµφωνία για εκεχειρία, µε ταυτόχρονη απελευθέρωση οµήρων σε αντάλλαγµα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων (σε αναλογία 1 όµηρος για 50 Παλαιστινίους), θα ακολουθήσουν η απόσυρση των ισραηλινών στρατευµάτων από τη Γάζα και η ανάληψη της διοίκησης από τους Παλαιστινίους. Η Χαµάς φέρεται να ζήτησε την απελευθέρωση του κορυφαίου στελέχους της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργούτι, για να αναλάβει επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.