Μήνυμα στις ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έστειλε το Ισραήλ, ότι σε περίπτωση που δεχθεί απευθείας επίθεση από το Ιράν, θα απαντήσει με πλήγμα σε ιρανικό έδαφος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού του Ισραήλ (Army Radio) η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένη να απαντήσει σε επίθεση του Ιράν, έστω κι αν αυτή δεν προκαλέσει θύματα στο Ισραήλ. Τα μηνύματα φέρονται να αποβλέπουν στο να προλάβουν την άσκηση πίεσης από τη διεθνή κοινότητα στην ισραηλινή κυβέρνηση, να μην απαντήσει δυναμικά σε επίθεση από το Ιράν.


Το Ιράν απορρίπτει τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι «στερούνται πολιτικής λογικής και αντιφάσκουν με τις αρχές του διεθνούς δικαίου» οι εκκλήσεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία για αυτοσυγκράτηση έναντι του Ισραήλ. 

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες σε κοινή χθεσινή τους δήλωση κάλεσαν το Ιράν και τους συμμάχους του να απέχουν από επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ μετά το φόνο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του, η Χαμάς και η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για το φόνο, χωρίς ωστόσο η ισραηλινή κυβέρνηση να έχει αναλάβει την ευθύνη.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί: «Χωρίς καμιά ένσταση για τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ), η δήλωση των E3 αδιάντροπα ζητάει από το Ιράν να μην απαντήσει σε μια παραβίαση της κυριαρχίας του και της εδαφικής ακεραιότητάς του». Ο Καναανί υπογράμμισε πως η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να εμποδίσει το Ισραήλ και κάλεσε το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο «να υψώσουν μια και καλή το ανάστημά τους εναντίον του πολέμου στη Γάζα και του πολεμοχαρούς Ισραήλ».