Δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους στο προεκλογικό επιτελείο της Κάμαλα Χάρις καθώς μία νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται και στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους.

Πιο συγκεκριμένα η υποψήφια των Δημοκρατικώνω Χάρις προηγείται με 47% έναντι 44% του Τραμπ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Morning Consult, που διεξήχθη από τις 9 έως τις 11 Αυγούστου με δείγμα 11,778 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Μάλιστα μέτρηση της περασμένης εβδομάδας της ίδιας εταιρείας έδινε στην αντιπροέδρο των ΗΠΑ ποσοστό 48%, αλλά η Χάρις διατηρεί το προβάδισμα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων (42% -37%) έναντι του Τραμπ όσον αφορά στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, που της έδινε εκείνη η δημοσκόπηση.

Πάντως η κυρία Χάρις προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις της Morning Consult από τα τέλη Ιουλίου κι η τελευταία είναι η πρώτη που διεξήχθη μετά την ανακοίνωση ότι ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρός της.

Ποιες ομάδες ψηφοφόρων την ενισχύουν

Οι δημογραφικές ομάδες που δίνουν τη μεγαλύτερη ώθηση στην Κάμαλα Χάρις περιλαμβάνουν τους μαύρους ψηφοφόρους (73% - 18% υπέρ του Τραμπ) και τους νέους ηλικίας 18 έως 34 ετών (48% έναντι 41%).

Tα συγκεκριμένα ευρήματα ομοιάζουν με εκείνα μιας νέας σφυγμομέτρησης για την Don’t PAC Down, που καταγράφει προβάδισμα 51% - 42% της Χάρις έναντι του Τραμπ στους ψηφοφόρους ηλικίας 18 έως 29 ετών σε οκτώ πολιτείες κλειδιά.

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ σε μία προσπάθεια να γυρίσει την πλάστιγγα υπέρ του έδωσε το βράδυ της Δευτέρας συνέντευξη στον Έλον Μασκ η οποία λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας προβλημάτων. Μάλιστα επιτέθηκε εναντίον της αντιπάλου του λέγοντας ψευδώς ότι η Κάμαλα Χάρις παραποίησε μια φωτογραφία προεκλογικής συγκέντρωσής της την περασμένη εβδομάδα στο Ντιτρόιτ ώστε να φαίνεται μεγαλύτερο το πλήθος.

Πηγές από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είπαν στο Axios το Σαββατοκύριακο ότι ο Τραμπ «δυσκολεύεται να συγκρατήσει την οργή του». Μάλιστα το επιτελείο του έχει εξετάσει διάφορες επιλογές - περιλαμβανομένης της επιστροφής της πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του, Κελιάν Κόνγουεϊ και της υποστήριξης της Μελάνια και της Λάρα Τραμπ - για να ενισχύσει τις προοπτικές του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου, οι οποίες δέχθηκαν τριπλό πλήγμα με την όχι και τόσο ενθουσιώδη ανταπόκριση της κοινής γνώμης στην επιλογή του Τζέι Ντι Βανς ως υποψηφίου αντιπροέδρου του και τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν η κάθοδος της Κάμαλα Χάρις στην κούρσα και η επιλογή του Τιμ Γουόλτς ως υποψηφίου αντιπροέδρου της.