Ανεβαίνει ο αριθμός των συλλήψεων, ξεπερνώντας τις 1.000, με αφορμή τις ταραχώδεις διαμαρτυρίες, που ξέσπασαν τις προηγούμενες εβδομάδες στη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια, που έχουν χαρακτηριστεί ως τα σοβαρότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2011, ξέσπασαν σε δεκάδες πόλεις και χωριά με έναυσμα επίθεση με μαχαίρι η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρία κορίτσια την 29η Ιουλίου. Αμέσως, ακροδεξιές ομάδες συσπειρώθηκαν πραγματοποιώντας δαμαρτυρίες με αντιμεταναστευτικά και ρατσιστικά συνθήματα.

Όπως αναφέρει ο Independent, παραθέτοντας στοιχεία από το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας, 1.024 άτομα συνελήφθησαν και 575 αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βάρος τους, όλη την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τις βίαιες ταραχές και έχοντας εξ' αρχής επιδοθεί στην άμεση εκδίκαση των περιστατικών αυτών.

Ακραία βία

Μερικά περιστατικά ξεχωρίζουν για τη βιαιότητά τους, όπως αυτό ενός άνδρα, ο οποίος συνελήφθη, επειδή κλώτσησε στο έδαφος μια γυναίκα αστυνομικό και συμμετείχε σε μια επίθεση που προκάλεσε ζημιές σε εννέα αυτοκίνητα. Ο εν λόγω άνδρας είναι 26 ετών και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, αφού παραδέχτηκε άμεσα την ενοχή του.

Νωρίτερα, ένας 60χρονος άνδρας φυλακίστηκε, καθώς έσυρε μια γυναίκα αστυνομικό στο έδαφος, κατά τη διάρκεια της επίθεσής του σε ένα ξενοδοχείο που φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο, στο Rotherham. Ο εν λόγω άνδρας καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και οκτώ μήνες. Ανήκε σε μια ομάδα ακροδεξιών που τραυμάτισε πάνω από 50 αστυνομικούς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ένα 11χρονο αγόρι στο Μπέλφαστ.