Υπό τον έλεγχο του Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της ρωσικής επαρχίας Κουρσκ, Σούτζα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, η Σούτζα, η οποία πριν τον πόλεμο απαριθμούσε 5.000 κατοίκους, είναι το διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Κουρσκ και η μεγαλύτερη που έχει ανακοινώσει το Κίεβο ότι πάτησε έδαφος της Ρωσίας

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι,  η Ουκρανία προχωρά σε εγκατάσταση στρατιωτικού γραφείου στην πόλη, κίνηση που, σύμφωνα με το Sky News, ίσως υποδηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σχεδιάζουν να μείνουν στην περιοχή του Κουρσκ για μεγάλο χρονικό διάστημα ή τουλάχιστον να στείλουν αυτό το μήνυμα στη Ρωσία.

Το Κίεβο υποστηρίζει ακόμα ότι ο στρατός του έχει προχωρήσει σε βάθος 35χλμ. μέσα στο ρωσικό έδαφος και συνεχίζει να προελαύνει.

Ο Λουκασένκο καλεί σε διαπραγματεύσεις τη Ρωσία και την Ουκρανία

Την ίδια ώρα ο εκ των στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κάλεσε Ρωσία και Ουκρανία να διαπραγματευτούν και να βάλουν τέλος στην ένοπλη σύγκρουσή τους.

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλέοραση ο Λουκασένκο είπε ότι οι μόνοι που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία είναι «υψηλόβαθμα πρόσωπα Αμερικανικής καταγωγής».

Η Δύση ενθαρρύνει το Κίεβο να πολεμήσει γιατί αυτό που θέλει είναι Ρωσία και Ουκρανία να καταστρέψουν η μία την άλλη, συμπλήρωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Παράλληλα υποστήριξε, χωρίς αποδείξεις, ότι το Κίεβο σχεδιάζει επίθεση και στη Λευκορωσία, προειδοποιώντας ότι το Μινσκ δεν θα επιτρέψει σε ουκρανικές δυνάμεις «να πατήσουν πόδι».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει δηλώσει ότι αν είναι να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν με την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία θα παραχωρήσει το 1/5 της έκτασής της, το περισσότερο από το οποίο έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη για διαπραγματεύσεις μόνο αν γίνουν απολύτως σεβαστές η κυριαρχία και η εδαφική της κυριότητα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν και τα πέντε ρωσικά UAV

Η Ουκρανία κατέρριψε και τα πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπολύθηκαν στη διάρκεια της νύκτας εναντίον της από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης τρεις βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M στη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας στην πλατφόρμα Telegram.

Ρωσία: Η Ουκρανία επιτέθηκε στους αγωγούς αερίου Nord Stream με τις «σιωπηρές ευλογίες» των ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, έκρινε σήμερα ότι η Ουκρανία δεν θα είχε επιτεθεί στους αγωγούς αερίου Nord Stream αν δεν είχε την σιωπηρή έγκριση των ΗΠΑ, διαμηνύοντας πως η Μόσχα θα βρει και θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Η εφημερίδα Wall Street Journal υποστήριξε χθες Πέμπτη ότι ο τότε επικεφαλής του γενικού επιτελείου της Ουκρανίας, ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, έδωσε πράσινο φως για να γίνει η επίθεση τον Μάιο του 2022, παρά την προειδοποίηση της CIA στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην προχωρήσει.

«Επιδιώκουν να επιρρίψουν όλη την ευθύνη στις ουκρανικές μαριονέτες τους», σχολίασε ο κ. Αντόνοφ. «Θα επιδιώξουμε να εξακριβώσουμε ποιοι είναι οι αληθινοί δράστες της βομβιστικής επίθεσης και να τους τιμωρήσουμε», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Ουδέποτε υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις στα ανοικτά των νησιών Μπορνχόλμ της Δανίας, που προκάλεσαν ζημιές στις τρεις από τις τέσσερις γραμμές των αγωγών.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τις επιθέσεις στους αγωγούς. Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο διέψευσαν την κατηγορία.

Αμερικανικές εφημερίδες έχουν αναφέρει επανειλημμένα σε δημοσιεύματά τους πως πίσω από την επίθεση βρισκόταν η Ουκρανία. Το Κίεβο επίσης διαψεύδει. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ διέψευσε εκ νέου χθες την εμπλοκή της χώρας του και κατηγόρησε τη Ρωσία για τις εκρήξεις στους αγωγούς.

Για τον Ανατόλι Αντόνοφ, δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ουκρανία να προχώρησε σε τέτοια επίθεση χωρίς «κλείσιμο του ματιού» από τις ΗΠΑ.

«Μιλάμε για αναμφίβολη νομιμοποίηση της τρομοκρατίας», ακόμα κι αν πρόκειται για επιθέσεις που διαπράττονται σε «εδάφη συμμάχων» των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

Οι εκρήξεις έγιναν στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας και της Δανίας. Και οι δύο χώρες κάνουν λόγο για εσκεμμένη ενέργεια, αλλά δεν έχουν ακόμη αποδώσει ευθύνες σε κάποιον. Οι αρχές των δυο κρατών, όπως και αυτές της Γερμανίας, λένε πως διενεργούν έρευνες.