Βίντεο που δείχνει δίκτυο υπόγειων τούνελ και μεγάλους εκτοξευτές πυραύλων ανήρτησε σήμερα η Χεζμπολάχ, τροφοδοτώντας τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη.

Η ανάρτηση του εν λόγω βίντεο έγινε, ενώ είναι σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα οι διαπραγματεύσεις στη Ντόχα του Κατάρ για εκεχειρία στη Γάζα, στη διάρκεια των οποίων η Χεζμπολάχ δεν αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ, σύμφωνα με όσα μετέφερε πηγή της στη Washington Post.


Τι δείχνει το βίντεο

Το βίντεο διάρκειας 4 λεπτών και 30 δευτερολέπτων, με τίτλο «Τα Βουνά μας είναι τα οπλοστάσιά μας» δείχνει μέλη της Χεζμπολάχ να μετακινούνται μέσα σε φαρδιά φωτισμένα τούνελ, που είναι σκαμμένα στον βράχο, χρησιμοποιώντας μηχανές και άλλα οχήματα.

Shocking Hezbollah Video Shows New Imad 4 Tunnel: A Hidden Missile Powerhouse

Φορτηγά φαίνονται να μεταφέρουν μέσα στο δίκτυο των τούνελ πυραύλους που φέρουν την εγγραφή "Imad 4", σε προφανή αναφορά στο διοικητή της Χεζμπολάχ Ιμάντ Μουγνίγε που σκοτώθηκε στην Δαμασκό το 2008 σε επίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ. Το βίντεο δείχνει μία καταπακτή που ανοίγει για να βγει ένα εκτοξευτής πυραύλων που στοχεύει στον ουρανό.




Το μήνυμα του Νασράλα

«Εχουμε στην κατοχή μας στόχους, οι συντεταγμένες είναι στα χέρια μας, και αυτοί οι πύραυλοι έχουν τοποθετηθεί και είναι στραμμένοι εναντίον στόχων με την μεγαλύτερη μυστικότητα», δηλώνει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ηχητικό απόσπασμα που φέρει αγγλικούς και εβραϊκούς υπότιτλους. 

Τα όπλα, το προσωπικό, η εμπειρία και η αποφασιστικότητα είναι ισχυρότερα από ποτέ, λέει ο Νασράλα.


Στην κατοχή της ευρεία γκάμα πυραύλων

Η Χεζμπολάχ έχει ενισχυθεί στρατιωτικά από τον τελευταίο πόλεμο κατά του Ισραήλ το 2006. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει στην κατοχή της ευρεία γκάμα πυραύλων βαρέος πυροβολικού, βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους αντιαεροπορικούς, αντιαρματικούς και κατά πλοίων. Διαθέτει επίσης τεράστιο δίκτυο υπόγειων τούνελ στον νότιο Λίβανο και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Ο Ιμάντ Μουγνίγε είχε αναπτύξει τις στρατιωτικές ικανότητες της Χεζμπολάχ, που τον θεωρεί αρχιτέκτονα της «νίκης» της κατά του Ισραήλ το 2006.