Βραζιλία: Τα τελευταία λόγια των πιλότων του αεροσκάφους λίγο πριν από τη συντριβή του στο Σάο Πάολο
"Μίλησε" το μαύρο κουτί
Από τη συντριβή του αεροσκάφους σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες
Ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για τη συντριβή του αεροσκάφους στο Σάο Πάολο. Τα τελευταία λόγια των πιλότων του μοιραίου επιβατικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Σάο Πάολο στη Βραζιλία, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες, αποκαλύφθηκαν μετά την ανεύρεση του μαύρου κουτιού.
Η ανακάλυψη σημαίνει ότι οι ερευνητές έχουν πλέον στην κατοχή τους την «πλήρη απομαγνητοφώνηση» από τον καταγραφέα φωνής στο πιλοτήριο του αεροσκάφους της Voepass Airlines που συνετρίβη στο Σάο Πάολο στη Βραζιλία την περασμένη Παρασκευή (09.08.2024).
Η απομαγνητοφώνηση δείχνει ότι ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης παρατήρησαν μια απότομη απώλεια ύψους περίπου ένα λεπτό πριν από τη συντριβή, μετέδωσε την Τετάρτη (14.08.2024) ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός Globo, επικαλούμενος πηγές που σχετίζονται με την έρευνα.
Η δίωρη ηχογράφηση αποκαλύπτει ότι ο συγκυβερνήτης ρώτησε τον πιλότο «τι συμβαίνει;» και ότι το αεροπλάνο χρειαζόταν «περισσότερη ισχύ» για να σταθεροποιηθεί.
Το κέντρο διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων της Βραζιλίας, Cenipa, δεν σχολίασε το περιεχόμενο του ρεπορτάζ της TV Globo.
Το αεροπλάνο, ένα στροβιλοκίνητο ATR-72 της τοπικής αεροπορικής εταιρείας Voepass, είχε προορισμό το Σάο Πάολο από το Cascavel, στη νότια πολιτεία Parana, και συνετρίβη γύρω στις 13:30 τοπική ώρα στην πόλη Vinhedo.
🚨NOW!!! A plane with a capacity of 70 people crashed in Sao Paulo, Brazil. #saopaulo #Brazil pic.twitter.com/qJXVvPHcNt
— Eren 𝕮🇹🇷 (@Eren50855570) August 9, 2024
Από τη συντριβή έχασαν τη ζωή τους και οι 62 επιβαίνοντες, αλλά κανείς στο έδαφος δεν τραυματίστηκε.
Το αεροσκάφος συνετρίβη στη Βινιέντου, πόλη περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Σαν Πάουλου, την οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
Μετά την απότομη απώλεια ύψους και την ανεξέλεγκτη περιδίνησή του που κατέγραψαν σε βίντεο κάτοικοι, το αεροσκάφος συνετρίβη σε χώρο με βλάστηση, στο εξωτερικό συγκροτήματος κατοικιών.
«Συνολικά, 62 πτώματα (34 ανδρών και 28 γυναικών) ανακτήθηκαν και διακομίστηκαν στο νεκροτομείο ενόψει της αναγνώρισής τους και της παράδοσής τους στις οικογένειές τους», ενημέρωσε η πολιτειακή κυβέρνηση.
Το αεροσκάφος, που είχε κατασκευάσει η γαλλοϊταλική ATR, μετέφερε 58 επιβάτες και είχε τετραμελές πλήρωμα, σύμφωνα με τον αερομεταφορέα Voepass.
Σχεδόν όλα τα θύματα έφεραν έγγραφα ταυτότητας που έχουν εκδοθεί στη Βραζιλία, πάντα σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, ωστόσο ανάμεσά τους υπήρχαν γυναίκα με διπλή υπηκοότητα, βραζιλιάνικη και πορτογαλική, και οικογένεια τριών υπηκόων της Βενεζουέλας.
Εκτελούσε πτήση από την Κασκαβέλ, στην πολιτεία Παρανά (νότια) προς το διεθνές αεροδρόμιο Γκουαρούλιους, στη Σαν Πάουλου. Συνετρίβη στις 13:25 (τοπική ώρα· 19:25 ώρα Ελλάδας) στη Βινιέντου.
Σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε ο εξειδικευμένος ιστότοπος flightradar24, το αεροσκάφος πετούσε για σχεδόν μια ώρα σε ύψος 17.000 ποδών (5.180 μέτρων). Στις 13:21 άρχισε να χάνει ύψος και το επόμενο λεπτό έπεσε απότομα ως τα 4.100 πόδια (1.250 μέτρα).
Η βραζιλιάνικη πολεμική αεροπορία ανέφερε πως «η απώλεια της επαφής με τα ραντάρ διαπιστώθηκε στις 13:22» κι ότι το πλήρωμα «δεν ανέφερε πως αντιμετώπιζε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ούτε «δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες».
Η Voepass, που ιδρύθηκε το 1995, αρχικά με διακριτικό τίτλο Passaredo, διαθέτει στόλο 15 αεροσκαφών κι έχει το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς πτήσεων εσωτερικού της Βραζιλίας, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.
Η κατασκευάστρια του αεροσκάφους, θυγατρική της Airbus και της ιταλικής Leonardo, διαβεβαίωσε ότι ειδικοί της θα υποστηρίξουν «την έρευνα που διενεργείται».
Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία έπειτα από 17 χρόνια.
Το 2009, Airbus A330-230 της Air France, που εκτελούσε δρομολόγιο από το Ρίο ντε Ζανέιρο προς το Παρίσι, εξαφανίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό με 228 επιβαίνοντες, σε περιοχή όπου καταγράφονται αναταράξεις.
Δύο χρόνια νωρίτερα, Airbus A320 του βραζιλιάνικου αερομεταφορέα TAM βγήκε από τον διάδρομο μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Κονγκόνιας του Σαν Πάουλου κι έπεσε πάνω σε αποθήκη φορτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 187 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος και άλλοι 12 άνθρωποι στο έδαφος.