Το όνομά του ήρθε να επιβεβαιώσει το ψάρι που είναι γνωστό ως «ψάρι της Ημέρας της Κρίσεως» ή ακόμα και «Προάγγελος της καταστροφής», με την εμφάνισή του να μη θεωρείται καλό, όπως έγινε και στην Καλιφόρνια, όταν εντοπίστηκε νεκρό ένα τέτοιο ψάρι μήκους περίπου 3,5 μέτρων, δύο μέρες πριν χτυπήσει ο Εγκέλαδος.

Τα ψάρια αυτά είναι γνωστά και ως ''Regalecus glesne'' και χαρακτηρίζονται από τα μακριά, κορδελοειδή σώματά τους, αφού μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 15μέτρα σε μήκος και συνήθως βρίσκονται σε βάθη άνω των 900 μέτρων.

Και μπορεί το τεράστιο μέγεθός των ψαριών αυτών να είναι ανησυχητικό από μόνο του, ωστόσο η δεισιδαιμονία και οι ανησυχίες που τα συνοδεύουν, τα καθιστούν ακόμη πιο τρομακτικά. 


Τι λέει η παράδοση

Σύμφωνα με το Ocean Conservancy, μερικές φορές αποκαλούνται «ψάρια της Ημέρας της Κρίσεως», επειδή η παράδοση λέει ότι ο εντοπισμός τους σημαίνει ότι πρόκειται να συμβεί ένα επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο, όπως ένας μεγάλος σεισμός. Τα ψάρια αυτά δε φαίνονται συχνά λόγω του γεγονότος ότι κατοικούν τόσο μακριά, αλλά όταν κάνουν μια εμφάνιση, πιστεύεται ότι είναι κακό σημάδι.

Έτσι έγινε και σε αυτή την περίπτωση, όταν το τεράστιο ψάρι εντοπίστηκε από ανθρώπους που εξερευνούσαν τον όρμο La Jolla του Σαν Ντιέγκο. Όσοι βρίσκονταν στο νερό δεν φάνηκαν ενοχλημένοι από το ψάρι και αντ 'αυτού πόζαραν για μερικά στιγμιότυπα. Ωστόσο, μόλις 48 ώρες αργότερα, ένας σεισμός 4,6 Ρίχτερ συγκλόνισε το Λος Άντζελες. Ο σεισμός σημειώθηκε τη Δευτέρα (12/8), με επίκεντρο κοντά στη γειτονιά Χάιλαντ Παρκ του Λος Άντζελες. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί.

Οι άνθρωποι που εξερευνούσαν τον όρμο La Jolla, ειδοποίησαν το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του UC San Diego για το εύρημά τους, και οι αξιωματούχοι τώρα με τη σειρά τους διεξάγουν έρευνα για να προσδιορίσουν τι σκότωσε το πλάσμα και οδήγησε στο πτώμα του να εμφανιστεί σε ρηχά νερά. Τις περισσότερες φορές, τα ψάρια βρίσκονται νεκρά και όχι ζωντανά, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν δύσκολο να μελετηθούν και να κατανοηθούν.

 
Δεν είναι η πρώτη φορά

Δεν είναι η πρώτη φορά που το πλάσμα έχει θεαθεί το 2024, καθώς νωρίτερα φέτος ένα άλλο ξεβράστηκε στις ακτές των Φιλιππίνων.

Παλαιότερα, πριν δύο χρόνια και συγκεκριμένα το 2022, ένα βρέθηκε στην Ιαπωνία λίγες μέρες πριν χρειαστεί να εκκενωθούν εννέα εκατομμύρια άνθρωποι λόγω ενός τυφώνα.

Ακόμα, περίπου δώδεκα ψάρια ξεβράστηκαν στις παραλίες το 2010, πριν από τον σεισμό του Tohoku το 2011,  γεγονός που έχει κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η δεισιδαιμονία γύρω από τα ψάρια είναι αληθινή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για την Καλιφόρνια, η παρατήρηση τέτοιου είδους ψαριών είναι ακόμη πιο σπάνια, καθώς σύμφωνα με τα αρχεία που κατέχει το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του UC San Diego δείχνουν, μόνο 20 έχουν ξεβραστεί σε ολόκληρη την πολιτεία από το 1901.