Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ» σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», καθώς οι διήμερες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα διεκόπησαν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Αισιοδοξία Τζο Μπάιντεν

«Δεν θέλω να το γρουσουζέψω... μπορεί να έχουμε κάτι. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί» τόνισε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. «Είμαστε πολύ, πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από τρεις μέρες», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σαμί Αμπού Ζούχι, μιλώντας στο Reuters, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «εσφαλμένη θετική ατμόσφαιρα», αλλά δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και προσπαθεί μόνο να κερδίσει χρόνο.

Από την πλευρά του το Ισραήλ τόνισε ότι η πίεση από διεθνείς μεσολαβητές και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν την Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός για τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που προτάθηκε στις 27 Μαΐου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των μεσολαβητών να αποτρέψουν τη Χαμάς από την άρνησή της να αποδεχθεί μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3hg0ky23g89)

"Πρόταση-γέφυρα" ΗΠΑ σε Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Σε "θετικό κλίμα" οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχιστούν οι συνομιλίες στο Κάιρο

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στο Κάιρο, αφού οι ΗΠΑ προσέφεραν μια "πρόταση-γέφυρα" στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Ντόχα, για να σφραγιστεί μια συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Η πρόταση αυτή βασίζεται σε τομείς συμφωνίας κατά την περασμένη εβδομάδα, και γεφυρώνει τα εναπομείναντα κενά με τρόπο που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που υπογράφεται από τους συνδιαμεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο.

«Οι συνομιλίες αυτές ήταν σοβαρές και εποικοδομητικές και διεξήχθησαν σε θετική ατμόσφαιρα», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

H κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ, Κατάρ και Αιγύπτου για τη Γάζα

«Τις τελευταίες 48 ώρες στη Ντόχα, ανώτεροι αξιωματούχοι των κυβερνήσεών μας συμμετείχαν σε εντατικές συνομιλίες ως διαμεσολαβητές με στόχο τη σύναψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων και των κρατουμένων.

Οι συνομιλίες αυτές ήταν σοβαρές και εποικοδομητικές και διεξήχθησαν σε θετική ατμόσφαιρα. Νωρίτερα σήμερα στη Ντόχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρουσίασαν και στα δύο μέρη μια πρόταση γεφύρωσης που είναι σύμφωνη με τις αρχές που καθορίστηκαν από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024 και την απόφαση αριθ. 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η πρόταση αυτή βασίζεται στους τομείς συμφωνίας της προηγούμενης εβδομάδας και γεφυρώνει τα εναπομείναντα κενά με τρόπο που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για την εφαρμογή των εκτεταμένων ανθρωπιστικών διατάξεων της συμφωνίας, καθώς και των λεπτομερειών που αφορούν τους ομήρους και τους κρατούμενους.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των κυβερνήσεών μας θα ξανασυναντηθούν στο Κάιρο πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας με στόχο να ολοκληρωθεί η συμφωνία υπό τους όρους που τέθηκαν σήμερα. Όπως δήλωσαν οι ηγέτες των τριών χωρών την περασμένη εβδομάδα, «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες από κανένα μέρος για περαιτέρω καθυστέρηση. Είναι καιρός να απελευθερωθούν οι όμηροι και οι κρατούμενοι, να αρχίσει η κατάπαυση του πυρός και να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία».

Ο δρόμος έχει πλέον χαραχθεί για αυτό το αποτέλεσμα, σώζοντας ζωές, φέρνοντας ανακούφιση στο λαό της Γάζας και αποκλιμακώνοντας τις περιφερειακές εντάσεις».



"Περιμένουμε από τους συμμάχους βοήθεια για επίθεση στο Ιράν", είπε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, δήλωσε σήμερα πως περιμένει από τους συμμάχους του να «ενωθούν με το Ισραήλ» για να «επιτεθούν στο Ιράν» αν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί στη χώρα του, υποδεχόμενος τον Γάλλο και τον Βρετανό ομόλογό του.

«Το Ισραήλ περιμένει από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να πουν ξεκάθαρα και δημόσια στο Ιράν ότι απαγορεύεται να επιτεθεί στο Ισραήλ και πως αν το Ιράν επιτεθεί, ο συνασπισμός υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ενωθεί με το Ισραήλ, όχι μόνο για να το υπερασπιστεί αλλά και για να επιτεθεί σε σημαντικούς στόχους στο Ιράν», είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, έκρινε από την πλευρά του πως «δεν πρέπε να γίνεται λόγος για ανταπάντηση και για ετοιμασία ισραηλινής ανταπάντησης, ακόμη και αμυντικής, ενώ εργαζόμαστε σε μια διπλωματική συμφωνία».

«Η διπλωματία πρέπει να εργαστεί τώρα, οι διπλωματικές συζητήσεις πρέπει να γίνουν τώρα και εργαζόμαστε για να αποφύγουμε αυτή την ιρανική ανταπάντηση», επέμεινε, ενώ η λιβανική Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν πει πως έχουν την "υποχρέωση" να ανταπαντήσουν μετά τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Καθώς εδώ και μήνες η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για μια περιφερειακή επέκταση της σύγκρουσης, ο Σεζουρνέ είπε πως θέλει "να περάσει πολύ, πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στους Ισραηλινούς, στη Χεζμπολάχ και επίσης στην ιρανική πλευρά προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην περιοχή".

«Περάσαμε μηνύματα σε εκείνους που συζητούν σήμερα στην Ντόχα με σκοπό να υπάρξει μια ειλικρινής δέσμευση στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί εντέλει μια κατάπαυση του πυρός και μια διαπραγμάτευση για τους ομήρους», πρόσθεσε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3h9l7gnp3dl)

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Γάζα - Ξεπέρασαν τους 40.000 οι νεκροί στον Παλαιστινιακό θύλακα

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον θάνατο 1.198 ανθρώπων στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Τουλάχιστον 40.005 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα ισραηλινά αντίποινα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς για τη Γάζα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3h971tg0n9t)