Συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Κορδελιό και στα περίχωρα της Σμύρνης στην Τουρκία, όπου μαζί με εκατοντάδες εθελοντές παλεύουν με τις πύρινες γλώσσες προκειμένου να αποτρέψουν από την πυρκαγιά να εισέλθει περαιτέρω στον αστικό ιστό.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3hx96h4mngx)
Η φωτιά η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη (15.08.2024) το μεσημέρι, γιγαντώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με αποτέλεσμα αργά το βράδυ, να εισέρχεται σε κατοικημένες περιοχές, τόσο στο Κορδελιό, όσο και στα περίχωρα της Σμύρνης, καίγοντας σπίτια και αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν είχαν καταγραφεί απώλειες ανθρωπίνων ζωών, ωστόσο δεκάδες άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν με αναπνευστικά προβλήματα.

Δείτε βίντεο με την πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες






Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) ανέφερε ότι 3.583 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προληπτικά λόγω των δασικών πυρκαγιών στη Σμύρνη, το Αϊδίνιο, το Μπολού, τη Μούγλα και τη Μανίσα.

Σε υπηρεσία βρίσκονται 90 αεροσκάφη,4.717 προσωπικό και 1.218 οχήματα. Προληπτικά, μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές συνολικά 3.583 πολίτες.


Στην επαρχία της Σμύρνης

Απεστάλησαν 2.489 άτομα προσωπικό, 258 οχήματα και 604 μηχανήματα εργασίας. Λόγω της πυρκαγιάς κοντά σε κατοικημένες περιοχές, 900 πολίτες σε 8 διαφορετικούς οικισμούς απομακρύνθηκαν προληπτικά.


Στο Μπολού

Οι προσπάθειες παρέμβασης συνεχίζονται με 986 άτομα προσωπικό, 384 οχήματα και 371 μηχανήματα εργασίας. Συνολικά 413 πολίτες από 4 διαφορετικούς οικισμούς μεταφέρθηκαν προληπτικά σε ασφαλείς περιοχές.


Στη Μανίσα

Οι προσπάθειες για τον έλεγχο της πυρκαγιάς συνεχίζονται αδιάκοπα με 583 άτομα προσωπικό, 149 οχήματα και 121 μηχανήματα εργασίας. Στην επαρχία Μανίσα, 1.190 πολίτες μας μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές.


Στο Αϊδίνιο

Συνεχίζονται οι προσπάθειες επέμβασης με 35 άτομα προσωπικό, 10 οχήματα και 12 μηχανήματα εργασίας. Προληπτικά, 550 πολίτες από 3 διαφορετικούς οικισμούς μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές.





Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας Ιμπραήμ Γιουμακλί, αιτία της πυρκαγιάς στο Κορδελιό ήταν φωτιά που άναψαν για πικνίκ. Ταυτοποιήθηκαν 3 άτομα. Οι προσπάθειες σύλληψης συνεχίζονται. Η φωτιά στο Οδεμήσιο ξεκίνησε από δύο παιδιά που κάπνιζαν σε χώρο με γρασίδι.


xartis-fotia-4


Σε πολλές περιπτώσεις οι φλόγες εξαπλώθηκαν και πάνω στις στέγες των σπιτιών, τονίζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ κατά τις ίδιες αναφορές έχουν καεί ήδη 17 σπίτια.



Έγινε γνωστό ότι στην περιοχή Yamanlar της περιφέρειας Καρσίγιακα εκκενώθηκαν 87 σπίτια και 45 χώροι εργασίας και δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί ή θάνατοι. Στην ίδια περιοχή, η φωτιά εξαπλώθηκε και σε εργοστάσιο ανακύκλωσης και σε πολλούς χώρους εργασίας σε βιομηχανική περιοχή.


Χάρτης με τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία



Ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου Σμύρνης Cemil Tugay τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ανάρτησή του ανέφερε πως πλεον δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πυρκαγιές σε κατοικημένες περιοχές. Αν και υπάρχει κίνδυνος, οι πυροσβεστικές μας δυνάμεις έχουν λάβει προφυλάξεις στα όρια των οικισμών. Συνεχίζεται η φωτιά σε μεγάλη δασική έκταση. Ταυτόχρονα, υπάρχει πυρκαγιά σε μια ορεινή και δασική περιοχή στην περιοχή μας Bayındır».


Νωρίτερα ο δήμαρχος της Σμύρνης είχε δηλώσει: «Αξιολογούμε την κατάσταση σε περίπτωση που η δασική πυρκαγιά αναζωπυρωθεί ξανά. Όλα αυτά τα κτίρια έχουν εκκενωθεί. Έχουμε πάνω από 700 άτομα προσωπικό. Σχεδόν ολόκληρος ο δήμος βρίσκεται εδώ. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να εισέλθουν στο δάσος. Στις περιοχές που δεν μπορούμε να φτάσουμε, η πυροσβεστική διαθέτει οχήματα αεροπυρόσβεσης. Τα οχήματα αεροπυρόσβεσης ήταν ανεπαρκή σήμερα. Δεν υπάρχει άλλη εργασία εκτός από την πυροσβεστική μας υπηρεσία. Παρόλο που η φωτιά έχει υποχωρήσει σε 3-4 περιοχές, συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε έλλειψη νερού».

Δείτε βίντεο