Συγκλονιστικά είναι τα πλάνα που κάνουν τον γύρο του κόσμου από ηφαίστειο που εξερράγη στην Καμτσάτκα της Ρωσίας μετά από ισχυρό σεισμό.

Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ρωσίας έχει εκραγεί, εκτοξεύοντας τεράστια σύννεφα τέφρας στην ατμόσφαιρα και θέτοντας σε συναγερμό τα αεροσκάφη, μετέδωσε το Sky News.

H έκρηξη προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,0 βαθμών στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της ρωσικής χερσονήσου Καμτσάτκα στις 7.10 π.μ. τοπική ώρα την Κυριακή, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).




Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 29 χιλιομέτρων και υπήρξαν αναφορές για «έντονη δόνηση» και «μέτριες έως σοβαρές ζημιές» στην πλησιέστερη πόλη Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι, η οποία έχει πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με την Ομάδα Αντιμετώπισης Ηφαιστειακών Εκρήξεων της Καμτσάτκα (KVERT), στα αεροσκάφη έχει εκδοθεί προειδοποίηση «κόκκινου» κώδικα, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, για σημαντική ποσότητα τέφρας στην ατμόσφαιρα.

Περιγράφει εκρήξεις από το ηφαίστειο Shiveluch, που στέλνουν στάχτη σε ύψος 5 χλμ. στον αέρα, με το νέφος να εκτείνεται περίπου 1.500 χλμ. προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά.

Αρχικά το USGS ανέφερε ότι το μέγεθος ήταν 7,2 αλλά - καθώς αναλύθηκαν περισσότερα δεδομένα - ο αριθμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν δύο θόλους λάβας να αναπτύσσονται στη νοτιοδυτική πλευρά του ηφαιστείου, σύμφωνα με τον ιστότοπο volcanodiscovery.com. Εν τω μεταξύ, η Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας (GSI) εξέδωσε χάρτη που δείχνει την έκταση του νέφους τέφρας.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηφαιστειακής Τέφρας (VAAC) στο Τόκιο προειδοποιεί ότι η «εκρηκτική δραστηριότητα» συνεχίζεται.

Περιγράφει ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας που ανέρχεται σε εκτιμώμενο ύψος 8,5 χιλιομέτρων και κινείται με ταχύτητα 60 κόμβων με ανατολική κατεύθυνση. Το Shiveluch έχει εκραγεί περίπου 60 φορές τα τελευταία 10.000 χρόνια, με την τελευταία μεγάλη έκρηξη να σημειώνεται το 2007. Ανήκει στην ομάδα ηφαιστείων Kliuchevskaya και έχει ηλικία περίπου 65.000 ετών.