Η πιο δύσκολη διπλωματική αποστολή του Άντονι Μπλίνκεν είναι σε εξέλιξη στο Ισραήλ και δεν αποκλείεται να είναι αυτή που θα κρίνει την κατάπαυση του πυρός και την τύχη των ομήρων. Η Χαμάς κατηγορεί τους Ισραηλινούς ότι δυναμιτίζουν τις διαπραγματεύσεις, όμως παράλληλα ανέλαβε την ευθύνη, μαζί με την Ισλαμική Τζιχάντ για τη βομβιστική επίθεση κοντά σε συναγωγή, στην καρδιά του Τελ Αβίβ.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο σακίδιο του δράστη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και να τραυματιστεί ένας περαστικός. Μια ώρα αφότου Άντονι Μπλίνκεν αφίχθη στο Τελ Αβίβ σε μια ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3k0qbqf1s0x)

Συνομιλίες Μπλίνκεν με Νετανιάχου και Γκάλαντ

Στην ένατη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προωθεί τη νέα συμβιβαστική πρόταση της Ουάσιγκτον, έχοντας ξεχωριστές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας, την ώρα που Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Η Χαμάς απορρίπτει τη νέα αμερικανική πρόταση και επιρρίπτει στον Νετανιάχου την πλήρη ευθύνη για το αδιέξοδο, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει στη διατήρηση του ελέγχου του αποκαλούμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο.

«Η νέα πρόταση ανταποκρίνεται στους όρους που έθεσε ο Νετανιάχου, ιδίως την άρνησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και την επιμονή του να συνεχίσει την κατάληψη της διασταύρωσης και του περάσματος στη Ράφα και του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3jtlv1huztd)