Την απίστευτη περιπέτεια που πέρασε στο μοιραίο ναυάγιο του ιστιοφόρου στις ακτές της Σικελίας περιέγραψε η μητέρα ενός βρέφους που διασώθηκε μαζί με το ενός έτους παιδί της.

Στο ιστιοφόρο επέβαιναν 22 άνθρωποι και βυθίστηκε λόγω της κακοκαιρίας, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, καθώς 15 άτομα διασώθηκαν, ένας ανασύρθηκε νεκρός και 6 παραμένουν αγνοούμενοι.

Η 35χρονη μητέρα και η κόρη της, που φέρονται να είναι από το Λονδίνο, συγκαταλέγονται στους 15 ανθρώπους που διασώθηκαν μετά την ανατροπή του πολυτελούς σκάφους, μήκους 56 μέτρων, στα ανοικτά των ακτών της περιφέρειας του Παλέρμο στη Σικελία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sky News, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας διάσωσης οι δύτες είδαν «πτώματα μέσα από τα φινιστρίνια» του ναυαγίου καθώς ανέσυραν το σώμα ενός άνδρα δίπλα του σε βάθος περίπου 50 μέτρων, δήλωσε ο Salvo Cocina, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Σικελίας. Η εθνικότητα του άνδρα που πέθανε δεν έχει ακόμη αναφερθεί.

Σικελία: «Για δύο δευτερόλεπτα έχασα το μωρό μου στη θάλασσα», περιγράφει η μητέρα του βρέφους

Η μητέρα που επέζησε με την κόρη της, διηγήθηκε πώς κατάφερε να επιβιβαστεί σε μια σωσίβια λέμβο με άλλα 10 άτομα καθώς το σούπερ γιοτ ανατράπηκε. Μιλώντας στην εφημερίδα Giornale Di Sicilia, περιέγραψε: «Για δύο δευτερόλεπτα έχασα το μωρό μου στη θάλασσα και μετά το αγκάλιασα αμέσως ξανά μέσα στη μανία των κυμάτων».

«Την κράτησα σφιχτά, κοντά μου, ενώ η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη. Πολλοί ούρλιαζαν. Ευτυχώς η σωσίβια λέμβος φούσκωσε και 11 από εμάς καταφέραμε να επιβιβαστούμε». Η μητέρα φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το πλοίο είχε επιβάτες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, δήλωσε η ιταλική ακτοφυλακή. Τα ιταλικά ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Βρετανοί και ισχυρίζονται πως τα άλλα άτομα στο σκάφος ήταν από τη Νέα Ζηλανδία, τη Σρι Λάνκα και την Ιρλανδία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ των 22 ατόμων που επέβαιναν στο σούπερ γιοτ ήταν και Βρετανογάλλοι πολίτες.

«Το είδα να βουλιάζει με τα μάτια μου»

Την ίδια ώρα, ένας ψαράς περιέγραψε όλα όσα είδε από το τραγικό ναυάγιο. «Το είδα να βουλιάζει με τα μάτια μου», είπε ο Pietro Asciutto, ψαράς από το Porticello που είδε την καταιγίδα.

«Ήμουν στο σπίτι όταν χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος. Έκλεισα αμέσως όλα τα παράθυρα. Μετά είδα το σκάφος, είχε μόνο ένα κατάρτι, ήταν πολύ μεγάλο. Το είδα να βυθίζεται ξαφνικά». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο ανεμοστρόβιλος ήρθε από το Porticello... λίγο μετά κατέβηκα στον κόλπο Santa Nicolicchia για να δω καλύτερα τι συνέβαινε. Το σκάφος επέπλεε ακόμα, μετά ξαφνικά εξαφανίστηκε. Το είδα να βυθίζεται με τα μάτια μου».

Πώς έγινε το ναυάγιο

Ενας νεκρός και έξι αγνοούμενοι είναι ο προσωρινός απολογισμός του ναυαγίου του ιστιοφόρου γιοτ Bayesian, μήκους 56 μέτρων, που μετέφερε 22 ανθρώπους και βυθίστηκε τα ξημερώματα ανοικτά του Παλέρμο της Σικελίας, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή.

«Ενας νεκρός εντοπίσθηκε στο κύτος, αλλά δεν έχει ανασυρθεί από το βάθος των 50 μέτρων», εξήγησε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής. Περιλαμβάνεται στους επτά αγνοούμενους που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα και είναι τέσσερα άτομα βρετανικής, δύο αμερικανικής και ένα καναδικής υπηκοότητας.

Η ακτοφυλακή και πυροσβέστες διέσωσαν 15 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα παιδί, αφού το υπό βρετανική σημαία σκάφος βυθίστηκε όταν ανεμοστρόβιλος και θαλασσοταραχή έπληξαν την περιοχή κατά την ανατολή του ηλίου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3juijxyulqp)
Οι διασωθέντες βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση.

Ελικόπτερο, σκάφη της ακτοφυλακής και δύτες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζουν τις έρευνες γύρω από το σκάφος που πλέον βρίσκεται σε βάθος 50 μέτρων και σε απόσταση μισού ναυτικού μιλίου από την ακτή.

Το Bayesian είχε ναυπηγηθεί στην Τοσκάνη το 2008 και ανακαινίσθηκε το 2020, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας TGCom 24.

Το ιστιοφόρο είναι εξοπλισμένο με κεντρικό κατάρτι από αλουμίνιο το οποίο, με ύψος 75 μέτρα, θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο . Τα πανιά του είναι συνολικής επιφάνειας 3.000 τ/μ.