Ο ειδικός επί των σεισμών Naci Görür έκανε μια δήλωση σχετικά με τον σεισμό των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Μους που ανακοίνωσε χθες το βράδυ το Παρατηρητήριο Kandilli. Τα λόγια του Görür προκάλεσαν φόβο. Το Παρατηρητήριο Kandilli ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο Alabalık-Varto/Muş και το μέγεθος 4,2 Ρίχτερ.

Ο Görür είπε σχετικά: «Έγινε σεισμός 4,2 βαθμών στο Alabalık-Varto/Muş. Ο σεισμός είναι ακριβώς στη διασταύρωση NAF (ρήγμα του Αιγαίου) και DAF (ρήγμα Ανατολίας). Αναμένεται σεισμός τόσο στο NAF όσο και στο DAF σε αυτήν την περιοχή. Επομένως, ανησυχούμε για τέτοιους σεισμούς. Αυτός ο σχετικά μικρός σεισμός θα είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», είπε.

Τι ανέφερε ο ίδιος προ ημερών

Νέες ανησυχητικές δηλώσεις για τον ισχυρότατο σεισμό που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη έκανε προ ημερών ο καθηγητής Δρ. Naci Görür.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά έχει από τα καλύτερα στον κόσμο ιστορικά αρχεία σεισμών, ο Τούρκος καθηγητής προκάλεσε σοβαρή ανησυχία με τις νέες δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

 «Μετά τον σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999, ο επιστημονικός κόσμος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή του Μαρμαρά και είπε ότι η περιοχή γενικά και η Κωνσταντινούπολη ειδικότερα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για σεισμό. Έχουν περάσει 25 χρόνια, αλλά εξακολουθούμε να μιλάμε. Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι έτοιμη για σεισμό. Αυτό που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι ένα κλάσμα αυτού που πρέπει να γίνει.

Για να είναι η Κωνσταντινούπολη προετοιμασμένη για σεισμό, η κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και ο λαός της Κωνταντινούπολης πρέπει να ενώσουν τα χέρια, να αλληλοβοηθηθούν και να συνεργαστούν. Η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση πρέπει να επιδείξουν αποφασιστική βούληση και ο λαός πρέπει να εκπληρώσει τα καθήκοντα ελέγχου και παρακολούθησης. Διαφορετικά, θα είμαστε πολύ λυπημένοι ως έθνος. Μην ξεχνάτε τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου»