Τραγική κατάληξη είχαν οι εορτασμοί του Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικλ Λιντς με την οικογένειά του και στενούς του συνεργάτες, αφού το πολυτελές γιοτ στο οποίο επέβαιναν, βυθίστηκε.

Το υπό βρετανική σημαία Bayesian ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, μετέφερε 22 άτομα και αγκυροβόλησε λίγο έξω από την ακτή κοντά στο λιμάνι Porticello, όταν χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο.

Με το συγκεκριμένο ταξίδι στη Σικελία ο 59χρονος Λιντς ήθελε να γιορτάσει, παρέα με τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα, την αθώωσή του τον περασμένο Ιούνιο σε κατηγορίες για απάτη.


Ένας νεκρός και έξι αγνοούμενοι

Χθες, Δευτέρα, διασώστες ανέσυραν το πτώμα του σεφ του γιοτ. Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για τον Ρικάρντο Τόμας, πολίτη της Αντίγκουα.

Το πτώμα του δεν βρέθηκε να επιπλέει δίπλα το σκάφος αλλά εντός αυτού, σύμφωνα με τον επιθεωρητή της ομάδας καταδύσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παλέρμο. «Η επέμβασή μας έφτασε σε βάθος 48,4 μέτρων. Μια πρώτη ομάδα (αποτελούμενη από τρία άτομα και έναν ακόμη που βοηθάει τους διασώστες) εντοπίζει το πτώμα και το στερεώνει για να το ασφαλίσει, αλλά στη συνέχεια πρέπει να ανέβει και μια δεύτερη ομάδαείναι αυτή που κάνει την ανάσυρση. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που πρέπει να διαχειριστούμε: έχουμε 11 λεπτά, αλλά αυτό περιλαμβάνει την 4λεπτη κατάβαση. Έτσι μόλις εντοπίζετε και κλειδώνετε τον ‘στόχο’, τότε πρέπει να ανεβείτε ξανά και να παρέμβει η δεύτερη ομάδα. Αυτό κάναμε και σε αυτή την περίπτωση, το πτώμα βρισκόταν στην πρύμνη, στα ανοιχτά».

sicily-navagio_skafos-ptoma_0_jpg
Στιγμιότυπο από την ανάσυρση της σορού του σεφ

Ο επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας, συνιδρυτής της Autonomy Corporation και ιδρυτής της Invoke Capital, Μάικλ Λιντς και η 18χρονη κόρη του είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους. 

Το ίδιο και ο πρόεδρος της Morgan Stanley International και της ασφαλιστικής εταιρείας Hiscox, Τζόναθαν Μπλούμερ, αλλά και ο δικηγόρος του Λιντς, Κρις Μορβίλο, ο οποίος έχει εργαστεί σε υποθέσεις διαφθοράς υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης αθώωσης του Λιντς.

lynch-bloomer__1__jpg
Ο Μάικ Λιντς (αριστερά), ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Τζόναθα Μπλούμερ και ο δικηγόρος Κρις Μορβίλο είναι μεταξύ των αγνοουμένων

Οι σύζυγοι και των δύο είναι επίσης αγνοούμενες, δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Σαλβατόρε Κοτσίνα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στη Σικελία.

Δεκαπέντε άνθρωποι διασώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Λιντς, Άντζελα Μπακάρες, στην οποία ανήκε το σκάφος. Σώθηκε επίσης ένα κοριτσάκι ενός έτους από τη μητέρα του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3kor32c8wr5)

Γιατί απαιτείται η βοήθεια ομάδας σπηλαιοκαταδύσεων

Ειδικές ομάδες σπηλαιοκαταδυτών που κατέφθασαν από τη Ρώμη και το Σάσαρι ετοιμάζονται να καταδυθούν σε βάθος 50 μέτρων για τον πιθανό εντοπισμό των αγνοουμένων του ναυαγίου.

Ο επιθεωρητής της ομάδας καταδύσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παλέρμο, Μάρκο Τιτόλα ήταν ένας από τους πρώτους που επενέβησαν στο Πορτιτσέλο, μετά τη βύθιση του πολυτελούς γιοτ και δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero: «Το σκάφος είναι άθικτο. Είναι ξαπλωμένο στο πλάι, στη δεξιά πλευρά. Δεν έχει χαρακιές, ούτε σημάδια σύγκρουσης. Κάναμε μια επιθεώρηση τόσο στην πλώρη όσο και στην πρύμνη. Τώρα είναι η σειρά της ομάδας σπηλαιοκαταδύσεων από τη Ρώμη και το Σάσαρι να μπει κατευθείαν στο εσωτερικό του σκάφους. Εμείς μπορούσε να καταδυθούμε μέχρι τα 50 μέτρα, αλλά σύμφωνα με το νόμο μπορούμε να μπούμε μόνο εφόσον η έξοδος είναι ορατή. Στη συνέχεια, εναπόκειται στους συναδέρφους μας σπηλαιολόγους δύτες, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένη εξειδίκευση και διαφορετικό εξοπλισμό, ορισμένοι από αυτούς μάλιστα, έχουν εργαστεί στο ίδιο το Costa Concordia».

Σε ερώτηση εάν από τα φινιστρίνια διακρίνονται πτώματα, όπως αναφέρθηκε χθες από μερίδα το Τύπου, ο Τιτόλα απάντησε: «Όχι, αυτή είναι ψευδής είδηση που κυκλοφορεί. Από τα φινιστρίνι μπορούσαμε να δούμε μόνο συντρίμμια, μπουκάλια και υπολείμματα».

Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να βρεθεί κάποιο πτώμα σε απόσταση από το πολυτελές γιοτ, ο Τιτόλα τόνισε πως υπάρχουν ομάδες που ψάχνουν την ακτή με ελικόπτερα και με τζετ σκι από θαλάσσης. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει «όλα συνέβησαν τη νύχτα και ο ανεμοστρόβιλος ήταν ξαφνικός, άρα υποθέτουμε ότι μέσα στο πλοίο βρίσκονταν αρκετοί άνθρωποι».

Φωτογραφία: ΑΡ