Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν πως είναι βέβαιοι ότι το Ιράν ευθύνεται για την επίθεση χάκερ στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για «θρασύτατη και ευρύτερη προσπάθεια της Τεχεράνης να παρέμβει στην αμερικανική πολιτική και ενδεχομένως να διαμορφώσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών». Δήλωσαν επίσης ότι ανάλογες επιθέσεις έχουν δεχθεί και οι εκστρατείες του Τζο Μπάιντεν αρχικά και της Κάμαλα Χάρις, αφότου ανακοινώθηκε ότι θα είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η εκτίμηση από το FBI και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες είναι πως ήταν η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση απέδωσε ευθύνες στο Ιράν για κυβερνοεπιθέσεις.

Η κυβερνοπειρατεία και παρόμοιες διαδικτυακές δραστηριότητες, σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, έχουν σκοπό να σπείρουν διχόνοια, να εκμεταλλευτούν διχασμούς εντός της αμερικανικής κοινωνίας και πιθανώς να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, διότι το Ιράν θεωρεί ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικές όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στη δική του εθνική ασφάλεια».

«Έχουμε παρατηρήσει όλο και πιο επιθετική ιρανική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα επιχειρήσεις επιρροής με στόχο το αμερικανικό κοινό και επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο με στόχο τις προεδρικές εκστρατείες», ανέφερε η δήλωση που εξέδωσαν το FBI, το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους και στερούμενους οποιουδήποτε κύρους», λέγοντας ότι το Ιράν δεν είχε ούτε το κίνητρο ούτε την πρόθεση να παρέμβει στις εκλογές. Προκάλεσε τις ΗΠΑ να προσκομίσουν αποδείξεις και δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ το πράξουν, «θα απαντήσουμε αναλόγως».

Οι ΗΠΑ δεν ανέφεραν πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν ήταν υπεύθυνο ούτε περιέγραψαν τη φύση των πληροφοριών που ενδέχεται να έχουν κλαπεί από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Είπε όμως ότι οι μυστικές υπηρεσίες ήταν βέβαιες πως «οι Ιρανοί μέσω της κοινωνικής μηχανικής και άλλων προσπαθειών επεδίωξαν πρόσβαση σε άτομα με άμεση πρόσβαση στις προεδρικές εκστρατείες και των δύο πολιτικών κομμάτων».

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον τρεις υπάλληλοι της προεκλογικής εκστρατείας Μπάιντεν - Χάρις είχαν στοχοποιηθεί με μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος», αλλά οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι η προσπάθεια ήταν επιτυχής, σύμφωνα με το Associated Press.