Από θερμοπληξία έχασε τη ζωή του ένας 75χρονος στην Κύπρο, αφού δεν άναβε κλιματιστικό λόγω της τιμής του ρεύματος.

Όπως ανέφερε η οικογένειά του, ο ηλικιωμένος άνδρας δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά και πέθανε από τη ζέστη.

Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου, μιλώντας στη «Cyprus Times» τόνισε πως αρκετοί ηλικιωμένοι λόγω του δυσβάστακτου κόστους στον ηλεκτρισμό δεν ανάβουν κλιματισμό ή ανεμιστήρες, γιατί δεν μπορούν τα πληρώσουν τους λογαριασμούς. Ως ακ τούτου, καταλήγουν στα νοσοκομεία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η κατάσταση είναι τραγική, όταν έχει αναφορές πως κόσμος δεν ανάβει κλιματισμό και κινδυνεύει με θερμοπληξία γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς. Καλέσαμε με επιστολές τόσο το κράτος όσο και την ΑΗΚ να παρέμβουν, αλλά δεν είχαμε καμία ανταπόκριση. Με λύπη μεταφέρουμε καταγγελίες πολιτών ότι κινδυνεύουν ακόμα και να πεθάνουν, καθώς φοβούνται να χρησιμοποιήσουν κλιματισμό».

Και συμπλήρωσε: «Μας λένε πως δεν έχουν να πληρώσουν για φαγητό με τις συντάξεις που παίρνουν και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν κλιματισμό όταν δεν έχουν τα απαραίτητα;».

Πάντως, όσον αφορά τις στέγες ηλικιωμένων και τα γηροκομεία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, αυτό το διάστημα δεν καταγράφηκαν καταγγελίες ότι δεν χρησιμοποιούν κλιματισμό. Υπενθυμίζεται ότι το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε σε συχνούς ελέγχους έπειτα από παράπονα πολιτών στις αρχές του καλοκαιριού.