Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS για να καταστρέψουν τις πλωτές γέφυρες και εξοπλισμό του μηχανικού στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, στοχεύοντας υποδομές επιμελητείας στη μεγάλη διασυνοριακή εισβολή τους, ανακοίνωσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Ουκρανία προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε τουλάχιστον τρεις γέφυρες στον ποταμό Σέιμ από τότε που το Κίεβο εξαπέλυσε στις 6 Αυγούστου μια μεγάλη επίθεση εντός του εδάφους στη δυτική Ρωσία προχωρώντας σε βάθος 28-35 χιλιομέτρων.

«Πού εξαφανίσθηκαν οι πλωτές γέφυρες στην περιοχή του Κουρσκ; Οι χειριστές… τις καταστρέφουν με ακρίβεια», ανακοίνωσαν με ανάρτησή τους στο Telegram οι Ειδικές Δυνάμεις Επιχειρήσεων της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα πυραυλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής HIMARS χρησιμοποιήθηκαν. Είναι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από το Κίεβο ότι δυτικά όπλα συνιστούν μέρος της άνευ προηγουμένου επίθεσης.

Η Ουάσινγκτον δεν έκανε απευθείας σχόλια σχετικά με τη χρήση αμερικανικής κατασκευής όπλων στην περιοχή Κουρσκ, ενώ λέει ότι οι πολιτικές της δεν άλλαξαν και ότι η Ουκρανία αμύνεται στις ρωσικές επιθέσεις.

Ενώ οι σύμμαχοί της έχουν απαγορεύσει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί επιθέσεις με δυτικά όπλα εντός της Ρωσίας, επέτρεψαν στο Κίεβο να τα χρησιμοποιεί για να πλήττει παραμεθόριες περιοχές από τότε που η Ρωσία άρχισε τη νέα της επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο αυτή την άνοιξη. Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει τη χρήση αμερικανικών όπλων εντός του εδάφους της Ρωσίας ως κλιμάκωση.

Το βίντεο που ανάρτησαν οι ειδικές δυνάμεις δείχνει επιθέσεις σε αρκετά πλωτά περάσματα. Τουλάχιστον μία από τις επιθέσεις φαίνεται να πραγματοποιείται με πυρομαχικά διασποράς. Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την ανακοίνωση και το βίντεο.

Το βίντεο δείχνει επίσης επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στρατιωτικά φορτηγά και άλλες τοποθεσίες που αναφέρονται ως αποθήκες πυρομαχικών και ένα συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου. Το Reuters ήταν σε θέση να επαληθεύσει ότι τουλάχιστον μια πλωτή γέφυρα φαίνεται να έχει καταστραφεί.

Πιθανώς τοποθετήθηκε μεταξύ 14 και 17 Αυγούστου, μεταξύ των ρωσικών οικισμών Ζβάνογε και Γκλούσκοβο αφότου δύο γέφυρες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές νωρίτερα. Το πέρασμα, περίπου 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα, εξαφανίστηκε στις 19 Αυγούστου, όπως έδειξαν οι δορυφορικές εικόνες. Ο καπνός ήταν επίσης ορατός σε εικόνες από την περιοχή εκείνη την ημέρα.

Ενώ το Κίεβο ανέφερε μια σειρά από επιτυχίες στο πεδίο της μάχης από τότε που πέρασε απροσδόκητα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου, η Ρωσία πιέζει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, δυόμισι χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι οι δυνάμεις του έθεσαν υπό τον έλεγχο του αρκετούς οικισμούς στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Ζελάνε και Σβιριντόνιφκα, όπως επίσης και την πόλη Νιού Γιόρκ, περίπου 46 χιλιόμετρα από το Πορκόφσκ.

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει σχολιάσει άμεσα τους ισχυρισμούς αυτούς ενώ αναφέρει ότι διεξάγονται σκληρές μάχες στην περιοχή. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η προέλαση στην περιοχή Κουρσκ είχε μεγαλύτερα κέρδη από αυτά που αποκόμισε η Ρωσία από τα εδάφη που κατέλαβε από την έναρξη του πολέμου.


Το Κίεβο κατέρριψε 50 ρωσικά drones

Ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν 50 από 69 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια της νύχτας, όπως δήλωσε σήμερα ο στρατός του Κιέβου.

Η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι άλλα 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, πιθανόν με τη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στη διάρκεια της επίθεσης, που περιελάμβανε επίσης δύο βαλλιστικούς και έναν πύραυλο κρουζ. Είπε πως κατέρριψε μόνο τον τελευταίο. Ο στρατός πρόσθεσε πως ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εισήλθε στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία και άλλο ένα επέστρεψε στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του οικισμού Ζελάνε, στην περιοχή Ποκρόφσκ της περιφέρειας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι μονάδες του σχηματισμού του Κέντρου απελευθέρωσαν την κοινότητα Ζελανόιε», ρωσική ονομασία του Ζελάνε, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή ενημέρωσή του.

Σε άλλη εξέλιξη, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν στην περιφέρεια του Κουρσκ, στη Ρωσία, όταν ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε εκρηκτικό μηχανισμό πάνω στο αυτοκίνητό τους σήμερα, δήλωσε ο υπηρεσιακός περιφερειακός κυβερνήτης Αλεξέι Σμιρνόφ στην εφαρμογή Telegram.


Οι δημοτικές εκλογές αναβλήθηκαν σε 7 δήμους της περιφέρειας του Κουρσκ

Οι δημοτικές εκλογές, που επρόκειτο να διεξαχθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκαν σε επτά δήμους της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία και στην οποία διεξάγεται από τις 6 Αυγούστου μια πρωτοφανής ουκρανική επίθεση, ανακοίνωσαν σήμερα οι εκλογικές αρχές.

«Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή υποστήριξε την πρόταση της εκλογικής επιτροπής της περιφέρειας του Κουρσκ για αναβολή των εκλογών (...) σε επτά δήμους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Οι προετοιμασίες για τις εκλογές θα επαναληφθούν «μόλις καταστεί δυνατό να διασφαλισθεί πλήρως η ασφάλεια των ψηφοφόρων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του κυβερνήτη της περιφέρειας του Κουρσκ θα πραγματοποιηθούν, διευκρίνισε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για πρόωρες εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν από τις 28 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Έπειτα από μήνες που οπισθοχωρούσε μπροστά στην προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά εδάφη της, η Ουκρανία έφερε τη μάχη στη Ρωσία εξαπολύοντας στις 6 Αυγούστου διασυνοριακή επίθεση εναντίον της περιφέρειας του Κουρσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι ελέγχει δεκάδες οικισμούς.


Ο Μεντβέντεφ λέει πως δεν θα υπάρξουν συνομιλίες με την Ουκρανία μετά την επιδρομή στην περιφέρεια του Κουρσκ

Η επιδρομή της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μέχρι η Ουκρανία να ηττηθεί πλήρως στο πεδίο της μάχης, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, την ώρα που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωναν πως έπληξαν σύστημα πυραύλων S-300 στη ρωσική περιφέρεια του Ροστόφ.

«Η χαλαρή κουβεντούλα αυτόκλητων μεσολαβητών για το ζήτημα της ειρήνης έχει σταματήσει. Ακόμα κι αν δεν μπορούν να το πουν δυνατά, όλοι αναγνωρίζουν την πραγματικότητα της κατάστασης», έγραψε ο Μεντβέντεφ στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram.

«Καταλαβαίνουν ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ Ο ΕΧΘΡΟΣ!». Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο του σκληρότερου από τα αντιδυτικά γεράκια του Κρεμλίνου, υποστήριξε ότι «οι πρόωρες και αχρείαστες ειρηνευτικές» συνομιλίες, που είχαν προταθεί νωρίτερα, «είχαν συγκεχυμένες προοπτικές και όχι απτά αποτελέσματα».

Εξάλλου στο Κίεβο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι στη διάρκεια της νύχτας έπληξαν ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 στη νότια ρωσική περιφέρεια του Ροστόφ.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στον οικισμό Νοβοσαχτίνσκ και ότι οι S-300 είχαν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία. «Εκρήξεις σημειώθηκαν σε καθορισμένους στόχους», ανέφερε στη δήλωσή του το Γενικό Επιτελείο. «Αξιολογείται η ακρίβεια του πλήγματος».

Ο κυβερνήτης του Ροστόφ, Βασίλι Γκολούμποφ, δήλωσε πως οι δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν ουκρανικό πύραυλο πάνω από την περιφέρεια, όμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έκανε καμιά αναφορά στο επεισόδιο αυτό στην ημερήσια ανακοίνωσή του για τα αεροπορικά όπλα που καταστράφηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.