Τόμι Ρόμπισον: Επιχείρηση "προσηλυτισμού" ακροδεξιών στην Ελλάδα επιχειρεί ο Βρετανός ακτιβιστής
Σε επιφυλακή οι ελληνικές Αρχές
Μετά την Ισπανία και την Κύπρο, ο καταζητούμενος Βρετανός ταραχοποιός βρήκε "καταφύγιο" σε νησί του Ιονίου, με τις ελληνικές Αρχές να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις του
Σε διακριτική παρακολούθηση και από τις ελληνικές υπηρεσίες βρίσκεται ο Τόμι Ρόμπινσον, ο αμφιλεγόμενος υποκινητής των βίαιων επεισοδίων που σάρωναν επί δύο εβδομάδες, από τις 29 Ιουλίου, τη Μεγάλη Βρετανία. Ο Ρόμπινσον φέρεται να ταξίδεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα από την Ισπανία με το πραγματικό του όνομα, Stephen Yaxley-Lennon, τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου και να κατέλυσε πρώτα στην Αθήνα και αργότερα σε τουριστικό θέρετρο, απ' όπου διέσπειρε σωρεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων, πυροδοτώντας έτσι την έκρηξη ταραχών, οι οποίες έως τώρα έχουν επιφέρει τη σύλληψη 1.000 ατόμων, μεταξύ των οποίων πολλών ανηλίκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», η δραστηριότητα του 42χρονου ακροδεξιού παρακολουθείται επισταμένως από το 2009, όταν σε νεαρή ηλικία δημιούργησε τον ισλαμοφοβικό φορέα English Defence Leauge (EDL), έχοντας ως μέλη πολλούς ποινικούς, παλαιούς καταδίκους και χούλιγκαν. Ενίοτε επισκέπτεται την Αθήνα και τη Λευκωσία για διακοπές αλλά και για συναντήσεις κυρίως με ομοεθνείς του.
Κατά τις ίδιες πηγές, όσες προσπάθειες κατέβαλαν επιτελικά στελέχη του EDL για προσέγγιση ακροδεξιών πυρήνων στην Ελλάδα έπεσαν στο κενό, λόγω διαφορετικής κουλτούρας και απόψεων. Σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό Νότο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ιστορικό προφίλ ανάλογων εντάσεων. Παρά ταύτα, ορισμένοι ύποπτοι για εγκληματική δράση Βρετανοί αναζητούν, με αρκετή συχνότητα, καταφύγιο στην ηπειρωτική ενδοχώρα. Ο καταζητούμενος πλέον Ρόμπινσον φαίνεται να διέμεινε εδώ στο διάστημα 3-9 Αυγούστου, να ταξίδεψε σε θέρετρο της Ισπανίας και να επέστρεψε σε νησί του Ιονίου. Σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι πέρασε και από την Κύπρο, σε ημερομηνία, πάντως, που δεν «διασταυρώνεται» με το στίγμα των ηλεκτρονικών του μέσων, όπως επισημαίνουν διοικητικές κυπριακές πηγές.
Η περίπτωσή του έχει ελκύσει και τις διευθύνσεις ασφαλείας των ΗΠΑ. Αιτία, οι δεσμοί του με υπερσυντηρητικά πολιτικά ιδρύματα, όπως το Institute for Strategic Dialogue. Αμερικανικά Μέσα σημείωσαν ότι «ο Βρετανός προβοκάτορας είδε τον αριθμό των ακολούθων του να γιγαντώνεται και να φτάνει το ένα εκατομμύριο μόνο στο Facebook, όταν εμφανίστηκε στο αμερικανικό δίκτυο Fox News του Μέρντοχ, προσκεκλημένος του δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον. Στη συνέχεια, αρκετές πλατφόρμες, όπως το Twitter, μπλόκαραν τους λογαριασμούς του, καθώς ο φιλοναζιστικός του λόγος παραβίαζε τους κανόνες τους, μέχρι τη στιγμή που ο Ελον Μασκ αγόρασε το Twitter και τον ενεργοποίησε εκ νέου».
Τόμι Ρόμπινσον: Το παρελθόν του Βρετανού ταραχοποιού
Το παρελθόν του σε δικαστικές περιπέτειες χαρακτηρίζεται πλούσιο, συμπεριλαμβανομένων καταδικών για βιαιοπραγίες, χρηματικές απάτες και περιφρόνηση του δικαστηρίου. Το 2018 φυλακίστηκε επειδή παραβίασε περιορισμούς δημοσιότητας σε υπόθεση παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης στο Λιντς, μεταδίδοντας ζωντανά έξω από το δικαστήριο και θέτοντας σε κίνδυνο τη δικαστική διαδικασία.
Παρά ταύτα, εξακολουθεί να διαθέτει μεγάλη επιρροή σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Στο Χ (πρώην Twitter) διατηρεί πάνω από 875.000 ακολούθους - όπου συνεχίζει να προωθεί ακραίες απόψεις και να καλεί σε διαδηλώσεις. Οι υποστηρικτές του βλέπουν σε αυτόν έναν υπερασπιστή της ελευθερίας του λόγου και της εθνικής ταυτότητας, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν για την υποδαύλιση μίσους και βίας κατά των μουσουλμάνων και των μεταναστών.
Britain's banned documentary - SILENCED pic.twitter.com/HKIBPsuZTA
— Tommy Robinson 🇬🇧 (@TRobinsonNewEra) July 27, 2024
Τα fake news
Όλα ξεκίνησαν στις 29 Ιουλίου 2024, όταν ένας 17χρονος, ο Αξελ Μουγκάνουα Ραντακουμπάνα, σκότωσε με μαχαίρι τρία ανήλικα κορίτσια και τραυμάτισε άλλα οκτώ παιδιά και δύο ενηλίκους σε χώρο εκδηλώσεων στο Σάουθπορτ της Βορειοδυτικής Αγγλίας. Εκμεταλλευόμενος την κατάσταση, ο Ρόμπινσον και ένας πιθανόν συνεργός του διακίνησαν φήμες περί οργανωμένης μουσουλμανικής τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια σε όλη τη χώρα. Η δημόσια τάξη δοκιμάστηκε σοβαρά, δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ ο ένας μετά τον άλλον οι ταραχοποιοί καταδικάζονται σε βαριές ποινές. Συγκεκριμένα, ένας λογαριασμός, ο European Invasion, ο οποίος έχει περισσότερους από 360.000 ακολούθους, ανέφερε ότι ο ύποπτος (σ.σ.: τότε) ήταν «μουσουλμάνος μετανάστης». Το tweet συγκέντρωσε σχεδόν 4 εκατομμύρια προβολές.
Η παραπληροφόρηση εξαπλώθηκε γρήγορα και τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύστηκαν από ένα παλιρροϊκό κύμα παρόμοιου περιεχομένου, σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση. Ο ισχυρισμός ενισχύθηκε περισσότερο από έναν ιστότοπο ψεύτικων ειδήσεων, που αυτοαποκαλείται Channel 3 News Now. Στη συνέχεια, μάλιστα, εμφανίστηκε μια πολύ συγκεκριμένη πληροφορία, ότι ο δράστης ονομαζόταν Ali Al-Shakati και είχε φτάσει λαθραία στις βρετανικές ακτές το 2023. Βέβαια, όλα ήταν ψευδή (fake news).
Το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, αναζητώντας τους λόγους που μια τέτοια ψευδής είδηση αναπαράχθηκε τόσο γρήγορα και προκάλεσε τέτοιες συνέπειες, αναφέρει πως «πρόκειται για μια σύνθετη αλληλεπίδραση, με άμεση διαδικτυακή κερδοσκοπία. Η συγκεκριμένη παραπληροφόρηση γίνεται για χρηματικό ή γεωπολιτικό όφελος από ακροδεξιά δίκτυα, που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι η αλήθεια τούς αποκρύπτεται».
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά