Στην πρώτη του μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία προχωρά ο Εμανουέλ Μακρόν, 47 ημέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, με στόχο να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία και να εξευρεθεί νέος πρωθυπουργός και μια βιώσιμη κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως οι γαλλικές εκλογές δεν ανέδειξαν κάποιο συνασπισμό με την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς το νήμα έκοψε πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών, των Πρασίνων και της ριζοσπαστικής Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λικ Μελανσόν αναδείχθηκε στις εκλογές πρώτη δύναμη με 193 έδρες επί συνόλου 577. Ο εν λόγω συνασπισμός κατέληξε - μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις - στο πρόσωπο της κρατικής λειτουργού, προερχομένης από τους Σοσιαλιστές, της Λουσί Καστέ, για να γίνει η ένοικος του Ματινιόν, η οποία ήταν και η μόνη που δεν... μπήκε στο πνεύμα της «ολυμπιακής εκεχειρίας», κάνοντας σειρά από ταξίδια προκειμένου να γίνει πιο γνωστή στο ευρύ κοινό, όπως αναφέρει το BFM TV.

castets_recadree
Η Λουσί Καστέ


Από την πλευρά τους, τα Ηλύσια θεωρούν αυτές τις 6 εβδομάδες νεκρού χρόνου «χρήσιμες», «επειδή κάθε δύναμη έχει κάνει προτάσεις». Και ορισμένοι δήλωσαν ότι είναι «διαθέσιμοι». Σηματοδοτώντας την επανέναρξη της πολιτικής ζωής, οι διαβουλεύσεις αυτές θα πρέπει να σηματοδοτήσουν το τέλος της διαχείρισης των τρεχουσών υποθέσεων από την παραιτηθείσα κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Αττάλ, που μένει στο πόστο της υπηρεσιακά.

Οι συναντήσεις αυτές μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και των ηγετών των κομμάτων και των ομάδων, με σκοπό τον σχηματισμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού, θα συνεχιστούν μέχρι τη Δευτέρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει την επιθυμία του για έναν «δίκαιο, ειλικρινή και χρήσιμο διάλογο», μας διαβεβαίωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις αυτές θα πρέπει να ακολουθηθούν από τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού, αν και δεν διευκρίνισε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Το μόνο πρόσωπο που δεν ακολούθησε καθόλου την πολιτική εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Παρισιού, πολλαπλασιάζοντας τα ταξίδια της για να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, η Lucie Castets, υποψήφια του Νέου Λαϊκού Μετώπου για τη Matignon, είναι επίσης στη συνάντηση αυτή, σήμερα.

Η Καστέ και οι πιέσεις από την Αριστερά σε βάρος του Μακρόν - «Να αποδεχθεί την ήττα του»

Μαζί της, ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί και όλους τους άλλους εκπροσώπους του Νέου Λαϊκού Μετώπου, την Marine Tondelier για τους οικολόγους, τον Olivier Faure για τους Σοσιαλιστές, τον Manuel Bompard για την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν και τον Fabien Roussel για τους Κομμουνιστές, όπως και τους επικεφαλής των αριστερών κοινοβουλευτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Mathilde Panot, επικεφαλής των βουλευτών του Melenchon. 

Η Λουσί Καστέ φαίνεται πάντως πως έχει λίγες πιθανότητες να διαδεχθεί τον Γκαμπριέλ Αττάλ. Ο Εμανουέλ Μακρόν, άλλωστε, με συνέντευξή του έναν μήνα πριν, σημείωνε ότι σημασία δεν έχει το όνομα και πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν διαθέτει καμία πλειοψηφία, με το κόμμα του Μελανσόν να βάζει πλέον μπροστά το ενδεχόμενο άσκησης πρότασης μομφής σε βάρος του ενοίκου των Ηλυσίων, την ώρα που αυτό δεν αποτελεί κοινό τόπο για το ίδιο το NFP, που διατείνεται ότι επικράτησε στη μάχη της κάλπης.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει τώρα να αποδεχθεί την ήττα του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Manuel Bompard, συντονιστής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν, στο France Info, δίνοντας μια απάντηση σε όσα ανέφερε χθες το Ελυζέ, ότι «ο Πρόεδρος είναι με το μέρος του γαλλικού λαού, είναι ο εγγυητής των θεσμών και πάνω από όλα της ετυμηγορίας τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου».

«Έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει επιτέλους να λάβει υπόψη του τα αποτελέσματα των εκλογών και να διορίσει τη Lucie Castets, την υποψήφια που εμείς (η Ενωμένη Αριστερά) προτείναμε», προέτρεψε ο ίδιος, με την ίδια την Λουσί Καστέ, βέβαια, προσερχόμενη στα Ηλύσια Πεδία, να δηλώνει έτοιμη για συμβιβασμούς.

Τα ονόματα που ακούγονται για πρωθυπουργοί στη Γαλλία - Μεταξύ των υποψηφίων ο «Ομπάμα του Σηκουάνα»

Μεταξύ των ονομάτων, που ακούγονται για το πόστο του πρωθυπουργού είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Εντουάρ Φιλίπ (δεξιός), Μπερνάρ Καζνέβ (σοσιαλιστής), o κεντροδεξιός πρώην υπουργός Υγείας και Εργασίας επί Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί και νυν περιφερειάρχης στη Hauts-de-France της βόρειας Γαλλίας, Ξαβιέ Μπερτράν, ενώ συζητείται και ο 51χρονος σοσιαλιστής δήμαρχος του προαστίου Σεντ Ουέν του Παρισιού, Καρίμ Μπουαμράν, τον επονομαζόμενο και «Ομπάμα του Σηκουάνα», που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες γνώρισε αιφνίδια δημοσιότητα.

karim_bouamrane
Ο Καρίμ Μπουαμράν

Σημειώνεται πως σε αυτό το στάδιο, πολλά ηγετικά στελέχη της «Αναγέννησης» του Μακρόν, μαζί με τη Ρεπουμπλικανική Δεξιά (πρώην Les Républicains) και τον Εθνικό Συναγερμό, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής αν υπάρχουν Insoumis στη μελλοντική κυβέρνηση.

Οι τριγμοί στο στρατόπεδο Μακρόν

Μετά τη διαβούλευση με το NFP, ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί την πολιτική του οικογένεια και τους συμμάχους της, την «Αναγέννηση», τους «Ορίζοντες» και τους κεντρώους MoDem.

Η συνάντηση υπόσχεται να είναι ταραχώδης, με φόντο τις διαμάχες για το ποιος θα διεκδικήσει την ηγεσία του προεδρικού κόμματος. Ο Γκαμπριέλ Αττάλ, ο οποίος έχει εκλεγεί επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Μαζί για τη Δημοκρατία», θα μπορούσε επίσης να φιλοδοξεί να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Εμπόδιο όμως στις φιλοδοξίες του ενδέχεται να σταθεί η πρώην πρωθυπουργός Ελιζαμπέθ Μπορν, που ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη 21 Αυγούστου την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα. Μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien ότι το κόμμα του Μακρόν «δεν προοριζόταν να είναι σταθερά προεδρικό» και υπογράμμισε την ανάγκη να εστιάσει η «Αναγέννηση» σε «βαθύ προβληματισμό και κινητοποίηση των μελών της». «Πρέπει να ξαναδώσουμε στους Γάλλους την ελπίδα, να αναπτύξουμε ένα όραμα και ένα σχέδιο για τη χώρα», είπε

Οι συναντήσεις Μακρόν με Λεπέν και Μπαρντελά

Σειρά θα έχουν τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, οι συναντήσεις Μακρόν με την Ακροδεξιά. Η Μαρίν Λεπέν και ο Τζόρνταν Μπαρντελά, αντίστοιχα αρχηγός των βουλευτών του RN και πρόεδρος του κόμματος, έλαβαν την επίσημη πρόσκλησή τους.

Η μόνη λύση για το RN -το οποίο έχασε οριακά την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές μετά τη νίκη του στις ευρωεκλογές- είναι να διαλύσει και πάλι τη Συνέλευση.

Αυτό είναι «το μόνο δυνατό πολιτικό αποτέλεσμα» για να βγει η Γαλλία από την «κατάσταση παράλυσης» στην οποία οδήγησε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε την Τρίτη 20 Αυγούστου στο France Info ο βουλευτής του κόμματος Edwige Diaz, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα προετοιμάζεται ήδη για αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί πριν από το επόμενο καλοκαίρι, καθώς πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα ενός έτους μεταξύ δύο διαλύσεων.

Ο μεγάλος σκόπελος της οικονομίας

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ακόμα και αν αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο, η νέα κυβέρνηση θα έχει μια σειρά από εμπόδια να υπερκεράσει, με κυριότερο την ψήφιση από το κοινοβούλιο του προϋπολογισμού του 2025, σε μια περίοδο που η Γαλλία δέχεται πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων για να μειώσει το έλλειμμά της.