Γαλλία: Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο - Ψάχνει τον επόμενο πρωθυπουργό ο Μακρόν
Πολιτική αστάθεια
Επτά εβδομάδες μετά τις εκλογές η χώρα δεν έχει πρωθυπουργό
Πολιτική αστάθεια επικρατεί στην Γαλλία, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ξεκινά διήμερες συνομιλίες προκειμένου να αποφασιστεί ποιος θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.
Οι πρόωρες εκλογές στις αρχές Ιουλίου άφησαν την γαλλική πολιτική σε αδιέξοδο, χωρίς κανένα κόμμα να μπορεί να σχηματίσει σαφή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Η χώρα υποδέχθηκε τους επισκέπτες και τους αθλητές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με υπηρεσιακή κυβέρνηση, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξοργισμένο που ενώ νίκησε τις εκλογές δεν είναι ακόμα κυβέρνηση.
«Να βγάλει τη χώρα από την παράλυση»
Ο τετρακομματικός πολιτικός συνασπισμός θέλει να διοριστεί πρωθυπουργός μια ελάχιστα γνωστή ανώτερη δημόσια υπάλληλος που ονομάζεται Lucie Castets. Ωστόσο, η 37χρονη οικονομολόγος δεν έχει εκλεγεί και θεωρείται απίθανη προεδρική επιλογή για πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας, ο πρόεδρος διορίζει έναν πρωθυπουργό που μπορεί να έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Τα τελευταία χρόνια, αυτός ο πρωθυπουργός προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον πρόεδρο, επειδή εκλέγονται μέσα σε λίγες εβδομάδες ο ένας από τον άλλον. Αλλά αφότου ο κ. Μακρόν κατέπληξε τη Γαλλία τον Ιούνιο προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, η κεντρώα συμμαχία του Ensemble ήρθε δεύτερη πίσω από το αριστερό NFP.
Το μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε πριν από τις συνομιλίες της Παρασκευής ότι ο κ. Μακρόν ήταν «στο πλευρό των Γάλλων» και «τη βούληση της ψήφου τους». Απαιτείται μια μεγάλη και σταθερή πλειοψηφία που δεν θα πέσει με την πρώτη πρόταση μομφής, σύμφωνα με προεδρικούς αξιωματούχους.
Φτάνοντας για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μακρόν η Lucie Castets είπε ότι «ήρθαμε για να υπενθυμίσουμε στον πρόεδρο να σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να βγάλει τη χώρα από την παράλυση, έχει βυθιστεί».
Είπε στη συνέχεια ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της ήταν ικανοποιημένοι που ο πρόεδρος είχε καταλάβει ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι είχαν στείλει μήνυμα στις εκλογές ότι ήθελαν αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης.
«Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος φαίνεται ακόμα να μπαίνει στον πειρασμό να σχηματίσει δική του κυβέρνησή - του είπαμε ότι εναπόκειται στην πολιτική δύναμη που ανέβηκε στην κορυφή, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, να σχηματίσει κυβέρνηση», είπε η κα Κάστετς.
Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ είπε ότι ο πρόεδρος δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία για να ορίσει πρωθυπουργό, αλλά είπε ότι θα είναι σύντομα.
Ο κ. Μακρόν επρόκειτο να συναντήσει τα κόμματα που συνθέτουν τη δική του συμμαχία Ensemble ακολουθούμενη από τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών.
Επτά εβδομάδες μετά τις εκλογές η χώρα δεν έχει πρωθυπουργό
Τη Δευτέρα θα συνομιλήσει με τους ηγέτες της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν και Τζόρνταν Μπαρντέλα, μαζί με τον Έρικ Σιότι, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας Ρεπουμπλικανών που αποσχίστηκαν από το υπόλοιπο κόμμα πριν από τις εκλογές.
Ήρθαν τρίτοι στις εκλογές, παρόλο που είχαν προηγηθεί στον πρώτο γύρο.
Καμία ομάδα κομμάτων δεν έχει αρκετές έδρες για να καλύψει τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.
Ωστόσο, σύμφωνα με το σύνταγμα, ο Μακρόν δεν μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, επομένως εκτιμάται ότι είναι πιθανό να ονομάσει ως πρωθυπουργό μια προσωπικότητα που θα είχε τις περισσότερες πιθανότητες να βρει κοινό έδαφος μεταξύ των κομμάτων.
Σε επιστολή του προς τον γαλλικό λαό τον περασμένο μήνα είπε ότι οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την επιθυμία τους για αλλαγή και ευρεία πολιτική ενότητα.
Μεταξύ των ονομάτων που συζητήθηκαν στους πολιτικούς κύκλους είναι ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και ο Ξαβιέ Μπερτράν, ο οποίος είναι περιφερειακός αρχηγός των Ρεπουμπλικανών.
Ωστόσο, ο κ. Μακρόν δεν έχει δώσει ακόμη καμία ένδειξη για το ποιον μπορεί να προτείνει. Σχεδόν επτά εβδομάδες μετά τις εκλογές και μια υποτιθέμενη πολιτική εκεχειρία που έκανε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ο Γάλλος πρόεδρος έχει τώρα το δύσκολο έργο να βρει έναν υποψήφιο που να μπορεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση που δεν θα καταρρεύσει με το πρώτο σημάδι ψήφου δυσπιστίας.