Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε νωρίτερα το Σάββατο την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Ζόλινγκεν της δυτικής Γερμανίας, στην οποία τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, Παρασκευή.

Η οργάνωση δήλωσε ότι ένα από τα μέλη της ήταν ο δράστης της φονικής επίθεσης με μαχαίρι που σημειώθηκε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ στο Ζόλινγκεν, και έδρασε για να «εκδικηθεί» για τους μουσουλμάνους «στην Παλαιστίνη και οπουδήποτε αλλού».

«Ο δράστης της επίθεσης εναντίον μιας συγκέντρωσης χριστιανών στην πόλη Ζόλινγκεν είναι στρατιώτης» του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε η τζιχαντιστική οργάνωση σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το προπαγανδιστικό της όργανο Amaq. Ο άνδρας, που καταζητείται ακόμη στη Γερμανία, έδρασε «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους της Παλαιστίνης και οπουδήποτε αλλού», προστίθεται στην ανακοίνωση.


Η τοποθέτηση της γερμανικής αστυνομίας

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία δεν διακρίνει για την ώρα «κανένα άλλο κίνητρο εκτός από την τρομοκρατία», δήλωσε ο εισαγγελέας Μάρκους Κάσπερς. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την υπόθεση, ο αστυνομικός διευθυντής Τόρστεν Φλάις επιβεβαίωσε ακόμη την πληροφορία ότι ο δράστης στόχευε συγκεκριμένα στον λαιμό των θυμάτων του, η οποία ωστόσο αρχικά είχε διαψευστεί. Ο κ. Φλάις διευκρίνισε ακόμη ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει εικόνα του δράστη, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για τον εντοπισμό του, αλλά «ερευνώνται πολλά στοιχεία και παραλαμβάνεται συνεχώς πολύ υλικό».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με μια δεύτερη σύλληψη πιθανού υπόπτου, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει και ζήτησε την κατανόηση των πολιτών, «μέχρις ότου συνθέσουμε μια εικόνα η οποία να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στα γεγονότα». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές και αντικρουόμενες μαρτυρίες σχετικά με την εμφάνιση του δράστη και η αστυνομία καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να καταλήξει σε μια αξιόπιστη και όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένη περιγραφή.

Αναφερόμενος στα θύματα και στους τραυματίες, ο κ. Φλάις δήλωσε ότι οι νεκροί είναι ένας άνδρας 67 ετών, ένας 56 ετών και μια γυναίκα επίσης 56 ετών, ενώ τέσσερις δίνουν μάχη για την ζωή τους και ότι ο δράστης θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για τουλάχιστον τρεις ανθρωποκτονίες και πολλές απόπειρες. Τα ξημερώματα συνελήφθη ένας 15χρονος, ο οποίος τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ο δράστης της επίθεσης, υπήρχαν όμως πληροφορίες ότι πριν από την επίθεση μιλούσε με κάποιον ο οποίος του περιέγραφε τα σχέδια της επίθεσης.

Στον τόπο του εγκλήματος έχουν μέχρι τώρα βρεθεί «περισσότερα από ένα μαχαίρια», τα οποία εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας, οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους και οπτικό υλικό από την επίθεση.

Ερωτώμενος εάν θα συνιστούσε στους πολίτες του Ζόλινγκεν να παραμείνουν στα σπίτια τους όσο δεν είναι βέβαιο ότι έχει συλληφθεί ο δράστης, ο αρχηγός της αστυνομίας του Βούπερταλ Μάρκους Ρερλ τόνισε ότι «θα πρέπει να αποφασίσει ο καθένας μόνος του αν θα πάει σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή αν θα χρησιμοποιήσει τα τοπικά μέσα μεταφοράς».


Ο DJ συνέχισε να παίζει μουσική την ώρα που ο δράστης μαχαίρωνε αγνώστους - Τι του ζήτησαν οι Αρχές

Εντωμεταξύ έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία γύρω από το μακελειό. Συγκεκριμένα ο DJ που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στη σκηνή τόνισε ότι συνέχισε να παίζει μουσική «για να μην προκαλέσει μαζικό πανικό».

Ο DJ και παραγωγός Topic μοιράστηκε μια δήλωση στο λογαριασμό του στο Instagram μετά την επίθεση στη γενέτειρά του, το Solingen, κοντά στο Ντίσελντορφ, το βράδυ της Παρασκευής, λέγοντας ότι συνέχισε να παίζει μουσική καθώς εκτυλισσόταν το περιστατικό.

Στη δήλωσή του ο Topic είπε ότι ήταν «απίστευτα δύσκολο» αλλά συνέχισε να παίζει,μ ενώ αργότερα κρύφτηκε σε κοντινή απόσταση, καθώς ελικόπτερα της αστυνομίας «έκαναν κύκλους» από πάνω του.

«Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής μου, το προσωπικό ασφαλείας της πόλης ήρθε σε μένα και μου ζήτησε να συνεχίσω να παίζω για να μην προκληθεί μαζικό πανικός, καθώς υπήρχαν ήδη άνθρωποι που είχαν σκοτωθεί από έναν δράστη με μαχαίρι» έγραψε.

«Έτσι, συνέχισα να παίζω, παρόλο που ήταν απίστευτα δύσκολο. Μετά από περίπου 10-15 λεπτά, η μουσική τελικά σταμάτησε και ο κόσμος ενημερώθηκε για το περιστατικό», τόνισε.

«Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω… αυτό υποτίθεται ότι θα ήταν ένα δωρεάν φεστιβάλ για όλους. Πραγματικά στενοί μου φίλοι ήταν εκεί με τα μικρά τους παιδιά… Τα γράφω όλα αυτά ενώ ένα ελικόπτερο πετάει ακόμα πάνω από το σπίτι όπου μεγάλωσα ως παιδί, σε μια «μικρή» πόλη της Γερμανίας. Τι συμβαίνει σε αυτόν τον κόσμο… Οι σκέψεις μου είναι με όλα τα θύματα», κατέληξε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Topic (@topic)