Μαζική επίθεση εναντίον του Ισραήλ εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ, με την οργάνωση να κάνει λόγο για πάνω από 320 πυραύλους κατά 11 στρατιωτικών βάσεων σε ένα πρώτο κύμα.

*Διαβάστε εδώ: Πόλεμος στο Ισραήλ: Διαπραγματευτές της Χαμάς έφτασαν στο Κάιρο - Λίγες οι ελπίδες για κατάπαυση πυρός

Η επίθεση έγινε σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον Ιούλιο.


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ισραήλ

Το Ισραήλ κρίνει τις εξελίξεις ως πολύ σοβαρές. Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα για τις επόμενες 48 ώρες, λόγω της κρίσιμης περίστασης, ενώ θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 25/08 ότι εξαπέλυσε προληπτικά πλήγματα από αέρος στον Λίβανο.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι αρχές μπορούν να εφαρμόσουν κάποια έκτακτα μέτρα για τους πολίτες, όπως τον περιορισμό των συναθροίσεων με 48ωρη ισχύ, η οποία μπορεί να επεκταθεί από το υπουργικό συμβούλιο.


Προληπτικά αεροπορικά χτυπήματα

«Παρατηρήσαμε εκτεταμένες προετοιμασίες της Χεζμπολάχ», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε μήνυμά του συνταγμένο στα αραβικά, προορισμένο για τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου.

«Οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε ζώνες όπου επιχειρεί η Χεζμπολάχ, πρέπει να φύγει αμέσως για την προστασία του και την προστασία της οικογένειάς του», αναφέρεται.


Οι Times of Israel αναφέρουν ότι χτυπήθηκαν περιοχές που θα χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ για να εξαπολύσει την επίθεση, σε απάντηση στη δολοφονία του Σουκρ.

Οι New York Times μετέδωσαν ότι το μαζικό χτύπημα της Χεζμπολάχ κατά του Τελ Αβίβ θα γινόταν στις 05:00 και ότι οι ισραηλινές επιδρομές έγιναν περίπου 15 λεπτά νωρίτερα.

Από την πλευρά τους, τα μέσα ενημέρωσης στον Λίβανο ανέφεραν ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 40 ισραηλινά χτυπήματα.

Παράλληλα, ακούστηκαν σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας Iron Dome για την αναχαίτηση πυραύλων από τη Χεζμπολάχ. Μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά από τις επιθέσεις.

Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, κλήθηκαν να μείνουν κοντά σε καταφύγια και να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και συναθροίσεις, ενώ ανεστάλησαν και οι αγροτικές εργασίες.


Έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκαν περίπου από τις 05:30 ως τις 07:00 το πρωί της Κυριακής αναβλήθηκαν οι πτήσεις που αναχωρούν από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για λόγους ασφαλείας. Οι πτήσεις που θα έφταναν στο Μπεν Γκουριόν αεροδρόμιο προσγειώθηκαν σε εναλλακτικά αεροδρόμια.


Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά ο Λευκός Οίκος. Μετά τις ισραηλινές επιθέσεις ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από Αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν επικοινωνία επί μονίμου βάσεως με το Ισραήλ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ είναι στην πράξη καθημερινές από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την 8η Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί πάνω από 600 άνθρωποι στην Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και 131 άμαχοι, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην άλλη πλευρά, στο Ισραήλ και στο κατεχόμενο και προσαρτημένο συριακό υψίπεδο του Γκολάν, έχουν σκοτωθεί 23 στρατιωτικοί και 26 άμαχοι, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ooc4kesz09)

Χεζμπολάχ: Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση αντιποίνων

Σημειώνεται ότι το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε «την πρώτη φάση» αντιποίνων του για τον θάνατο ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου σημείωσε ότι έπληξε σήμερα 11 ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους και ότι εξαπέλυσε πάνω από 320 πυραύλους Κατιούσα.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι «εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) και πυραύλων σε αντίποινα για τον θάνατο του Σουκρ», διευκρινίζοντας ότι έβαλε στο στόχαστρο προσδιορισμένο «ειδικό στρατιωτικό στόχο, όπως και πλατφόρμες του Σιδηρού Θόλου του Ισραήλ και άλλες τοποθεσίες».

Ένας νεκρός από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στον Λίβανο

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σήμερα, Κυριακή 25/08, σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ στην πόλη Χιάμ, στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το λιβανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε προληπτικά αεροπορικά πλήγματα στον νότιο Λίβανο σήμερα το πρωί, διότι εντόπισε προετοιμασίες του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου Χεζμπολάχ, συμμάχου της παλαιστινιακής Χαμάς, για επίθεση "ευρείας κλίμακας" εναντίον του Ισραήλ.

*Φωτογραφία αρχείου