Σε  τραγωδία µετατράπηκε το ταξίδι του Βρετανού «Μπιλ Γκέιτς», Μάικ Λιντς, µε το ιστιοφόρο «Bayesian», καθώς το µήκους 56 µέτρων σκάφος χτυπήθηκε από ισχυρή καταιγίδα το πρωί της ∆ευτέρας κοντά στις βόρειες ακτές της Σικελίας. Το αποτέλεσµα ήταν να χάσουν τη ζωή τους ο µεγιστάνας, η κόρη του, Χάνα, ο πρόεδρος της Morgan Stanley Bank, Τζόναθαν Μπλούµερ, η σύζυγός του, ο δικηγόρος Κρις Μορίλο, η σύζυγός του και ο σεφ του πλοίου, Ρεκάλντο Τόµας.

Υπενθυµίζεται ότι ο σκοπός του ταξιδιού ήταν η πραγµατοποίηση γιορτής για την αθώωση του Μάικ Λιντς από την κατηγορία της απάτης. Προχθές, Πέµπτη, τα σωστικά συνεργεία έπειτα από εκτεταµένες έρευνες κατάφεραν να ανασύρουν όλες τις σορούς και έτσι γράφτηκε ο τραγικός επίλογος του ναυαγίου. Μάλιστα, η τελευταία σορός που ανασύρθηκε ήταν αυτή της Χάνα Λιντς, από βάθος 50 µέτρων. Σηµειώνεται ότι την προηγούµενη εβδοµάδα µια καταιγίδα παρόµοια µε αυτή που βύθισε το «Bayesian» είχε πλήξει το αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων, µε πολλά γιοτ να ξεβράζονται στις ακτές της Ιµπιζα και της Μαγιόρκα.

Οι θεωρίες

Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν τι ήταν αυτό που οδήγησε στη βύθιση του «Bayesian». Οπως όλα δείχνουν, τα κλειδιά της έρευνας θα είναι ο καπετάνιος, ο σχεδιασµός του σκάφους και οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Η εκτίµηση που υπάρχει προς το παρόν είναι ότι η βύθιση του σκάφους οφείλεται σε υδροστρόβιλο, που σηµειώθηκε κατά τη διάρκεια ισχυρής καταιγίδας. Παράλληλα, όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ της η «La Repubblica», προσπαθούν να κατανοήσουν πώς γίνεται να βυθίστηκε το «Bayesian» µέσα σε 60 δευτερόλεπτα, ενώ την ίδια ώρα ένα µικρότερο σκάφος, που βρισκόταν σε απόσταση 100 µέτρων, παρέµεινε άθικτο.

Το σενάριο στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν είναι ότι κατά τη διάρκεια της καταιγίδας εισήλθε στο σκάφος µια τεράστια ποσότητα νερού στην πρύµνη -πιθανόν από µεγάλο κύµα-, από πόρτα που είχε µείνει ανοιχτή, µε αποτέλεσµα το σκάφος να χάσει την ισορροπία του και να βυθιστεί. Ωστόσο, την Πέµπτη η βρετανική «Daily Mail» έσπευσε να δώσει µία άλλη διάσταση στα αίτια της τραγωδίας, βάζοντας στο τραπέζι ακόµα και το ανθρώπινο λάθος. Υπενθυµίζεται ότι ο Νεοζηλανδός καπετάνιος ήδη εξετάζεται από τις ιταλικές Αρχές ενώ όσα θα πει θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας.

Την ίδια ώρα, οι κλιµατολόγοι κρούουν καµπανάκι σχετικά µε την υπερθέρµανση του πλανήτη. Και αυτό διότι εξαιτίας αυτού του φαινοµένου προκαλούνται όλο και πιο συχνά τέτοιες βίαιες και απροσδόκητες φουρτούνες σε µια θάλασσα όπως η Μεσόγειος, που παραδοσιακά θεωρείτο λιγότερο επικίνδυνη από τις ανοιχτές θάλασσες και τα καλοκαίρια πληµµυρίζει από εκατοµµύρια τουρίστες, πολλοί από τους οποίους δοκιµάζουν να περάσουν τις διακοπές τους µε σκάφη κάθε είδους.

Έσπασε το ρεκόρ

«Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται στη Μεσόγειο υψηλές θερµοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας και µάλιστα πρόσφατα έσπασε το ρεκόρ που είχαν οι θερµοκρασίες (29 βαθµούς Κελσίου). Αυτό το γεγονός επιδεινώνει τα ακραία καιρικά φαινόµενα, γιατί όσο µεγαλύτερη είναι η διαφορά της θερµοκρασίας της θάλασσας προς τον υπερκείµενο αέρα, ιδιαίτερα εάν υπάρχει στην ατµόσφαιρα ένα καταιγιδοφόρο νέφος, τόσο πιο πιθανή είναι η ανάπτυξη ενός υδροστρόβιλου. ∆ηλαδή, όσο πιο θερµή είναι η θάλασσα, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχει να αναπτυχθεί υδροστρόβιλος. Αρα λοιπόν η αύξηση των υδροστρόβιλων που παρατηρείται στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες φαίνεται να συσχετίζεται µε την κλιµατική αλλαγή. ∆ηλαδή, η κλιµατική αλλαγή προκαλεί την αύξηση της θερµοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας», αναφέρει στα «Π» o καθηγητής του ΕΚΠΑ και µέλος της Επιστηµονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κλιµατική Αλλαγή, Κώστας Καρτάλης.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, «όταν κάποιος πλέει σε µεγάλη θάλασσα και παρατηρεί καταιγιδοφόρα νέφη, αυτό σηµατοδοτεί µια νέα παράµετρο, που πρέπει να ληφθεί υπόψη στον σχεδιασµό µιας τουριστικής κίνησης». «Πρέπει να σηµειώσουµε πως όσο περισσότερες υψηλές θερµοκρασίες έχεις στην επιφάνεια της θάλασσας, έχεις περισσότερη εξάτµιση. Αρα µπορεί να έχεις ακραία καιρικά φαινόµενα. ∆ηλαδή καταιγίδες που ακολουθεί η µία την άλλη. Κάτι τέτοιο είδαµε πριν από δύο χρόνια στη ∆υτική Μεσόγειο, όπου προκλήθηκαν πολλές ζηµιές στην Κορσική, τη Σαρδηνία και τη Νότια Γαλλία. Και για να έρθουµε και στα της Ελλάδας, ακόµα και η καταιγίδα “Daniel” είχε µια επίπτωση από τη θερµοκρασία της θάλασσας. ∆ηλαδή ήταν θερµό το Βόρειο Αιγαίο, µε αποτέλεσµα να µεταφερθούν υδρατµοί προς την περιοχή της Θεσσαλίας. Βέβαια, δεν ήταν αυτό το µοναδικό αίτιο που προκάλεσε την κακοκαιρία, αλλά όσο πιο θερµή είναι η επιφάνεια της θάλασσας, τόσο περισσότερη είναι η κλιµατική αστάθεια». Ακόµα, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ επισηµαίνει ότι «η Μεσόγειος είναι επίσηµα αναγνωρισµένη από τα Ηνωµένα Εθνη ως κλιµατικό hot spot. ∆εν είναι το µοναδικό µέρος που υπάρχει στον πλανήτη. Επίσης hot spot είναι η Καραϊβική, η περιοχή της Ινδίας µε τους µουσώνες, αλλά και η περιοχή της Ιαπωνίας. Πρόκειται δηλαδή για περιοχές όπου η κλιµατική αλλαγή εξελίσσεται ταχύτερα από αλλού. Ετσι λοιπόν η διεθνής διακυβερνητική επιτροπή των Ηνωµένων Εθνών, που είναι ο επιστηµονικός βραχίονάς τους, έχει χαρακτηρίσει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο κλιµατικό hot spot. Αυτό προκύπτει από την ταχύτερη αύξηση των κλιµατικών αλλαγών (αύξηση θερµοκρασίας, περισσότεροι καύσωνες, περισσότερα φαινόµενα ξηρασίας)».

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 24/8