Τούρκοι χρυσοθήρες βεβήλωσαν το νεκροταφείο του Αγίου Ελευθερίου της ελληνικής μειονότητας, στην περιοχή Ταταύλα Κωνσταντινούπολης, αναζητώντας θησαυρό. Το πρωί της περασμένης Παρασκευής, οι υπεύθυνοι του νεκροταφείου παρατήρησαν με έκπληξη ότι άγνωστοι, οι οποίοι μπήκαν στον περιφραγμένο χώρο του κοιμητηρίου πηδώντας από τον μαντρότοιχο, είχαν σκάψει βαθιά το χώμα. Ωστόσο, δεν εντοπίστηκαν καταστροφές σε τάφους, ούτε στο εκκλησάκι.

Οι φύλακες στον χώρο δεν είναι άλλοι από σκύλους, οι οποίοι βρέθηκαν από τους υπεύθυνους σε άθλια κατάσταση, κάτι που υποδηλώνει ότι οι δράστες τούς έδωσαν κάποια ναρκωτική ή υπνωτική ουσία για να μην αντιδράσουν στην παρουσία τους και αρχίσουν να γαβγίζουν. Το Τμήμα Δημόσιας Τάξης της Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η παράνομη ανασκαφή έγινε περίπου στις 04.50 της 23ης Αυγούστου, ενώ ο λάκκος που σκάφτηκε είναι έξι μέτρων. Η Αστυνομία εντόπισε τα ίχνη των τεσσάρων υπόπτων στο προάστιο Κιουτσούκ Τσεκμετζέ, δυτικά της Κωνσταντινούπολης, από όπου έφτασαν στα Ταταύλα χρησιμοποιώντας δύο αυτοκίνητα. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 48 σελίδες εγγράφων σχετικών με τοποθεσίες και οδηγίες για τον εντοπισμό κρυμμένων θησαυρών, ένας ανιχνευτής μετάλλων, έξι κομμάτια εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται για τη θραύση βράχων, ένα σκαρίφημα και ένα αεροβόλο όπλο.

Το νεκροταφείο, που υπάρχει στην περιοχή εδώ και 159 χρόνια, ανήκει στο Ίδρυμα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Γεώργιος Θεοδωρίδης τόνισε ότι έχουν απόλυτη πίστη πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα διαλευκάνουν το περιστατικό το συντομότερο δυνατό, χωρίς να διαταραχθούν οι σχέσεις στην κοινότητα.