Έντονη είναι η ανησυχία των Αρχών στην Σικελία για τα 18.000 λίτρα καύσιμα που βρίσκονται στο σκάφος Bayesian. Το Bayesian, το οποίο βυθίστηκε στα ανοιχτά των ακτών του Παλέρμο στη Σικελία, θα ανασυρθεί από τον πυθμένα της θάλασσας αφού αφαιρεθούν 18.000 λίτρα καυσίμων από τη δεξαμενή του, σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε η εταιρεία διαχείρισης του σκάφους.

Το σκάφος βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, η 18χρονη κόρη του Χάνα και άλλα πέντε άτομα.

Κίνδυνος για ρύπανση του νερού από τα καύσιμα στο Bayesian, που βυθίστηκε στη Σικελία

Το σκάφος με βρετανική σημαία πιστεύεται ότι είχε πάνω του 18.000 λίτρα καυσίμων, τα οποία η εταιρεία διαχείρισης Camper and Nicholsons International φέρεται να σχεδιάζει να αδειάσει από τη δεξαμενή για να αποτρέψει τη ρύπανση του νερού από τα καύσιμα.

Μόλις αδειάσει η δεξαμενή, σκοπεύει να ανασύρει το σκάφος, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται σε βάθος 164 ποδιών στα ανοικτά του Porticello, κοντά στο Παλέρμο, δήλωσαν στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA πηγές που έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο.

Όμως η επιχείρηση θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, καθώς η εταιρεία πρέπει πρώτα να λάβει άδεια για την απομάκρυνση του Bayesian πριν μπορέσει να ανασύρει το πλοίο από τον βυθό.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που αποκαλύφθηκε ότι εισαγγελείς στην Ιταλία διεξάγουν έρευνα κατά του καπετάνιου του Bayesian για πιθανές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Ο Τζέιμς Κάτφιλντ, ο 51χρονος Νεοζηλανδός υπήκοος που ήταν καπετάνιος του superyacht, ήταν μεταξύ των 15 επιζώντων - στους οποίους περιλαμβάνεται και η σύζυγος του κ. Λιντς, Άντζελα Μπακαρέζ, στην εταιρεία Revton Ltd της οποίας ανήκει το Bayesian - του ναυαγίου της 19ης Αυγούστου.