Ενα σχέδιο για το πώς θα τερματισθεί ο πόλεμος με την Ρωσία είναι έτοιμος να παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στους υποψήφιους για την αμερικανική προεδρία του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ. Εκτός από την εισβολή στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, το σχέδιο, όπως είπε ο Ουκρανός ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, περιλαμβάνει περισσότερα βήματα στο διπλωματικό και οικονομικό μέτωπο. Είπε επίσης ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα τελειώσει τελικά μέσω διαλόγου, αλλά το Κίεβο πρέπει να είναι σε ισχυρή θέση, σε μια σύνοδο κορυφής που ελπίζει να πραγματοποιηθεί αυτό το έτος, για να προωθήσει το δικό του όραμα για την ειρήνη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή ενός δικής της κατασκευής βαλλιστικού πύραυλου. Η εφημερίδα «The Washington Post» είχε γράψει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι Ουκρανία και Ρωσία ήταν έτοιμες να στείλουν αυτόν τον μήνα αντιπροσωπείες στο Κατάρ, για να διαπραγματευθούν μια συμφωνία-ορόσημο, βάσει της οποίας θα τερματίζονταν τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές και από τις δύο πλευρές.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εντάσεις στο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας, με ρωσικά κανάλια να αναφέρουν στο Telegram πως ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε συνοριακό φυλάκιο στη νότια ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, μία περιφέρεια που συνορεύει με το Κουρσκ, όπου κατέλαβαν ρωσικό έδαφος μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν στις 6 Αυγούστου. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, ο Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ, δήλωσε πως η κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία είναι «δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο».

Από την άλλη, η Μόσχα ανταπέδωσε, αφού «μαζικά» πλήγματα ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών είχαν στόχο ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και υποχρεώνοντας τις Αρχές να επιβάλουν διακοπές της ηλεκτροδότησης. 15 περιφέρειες είχαν γίνει στόχοι βομβαρδισμών κατά τους οποίους, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χρησιμοποιήθηκαν «τουλάχιστον 127 πύραυλοι και 109 μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «μία από τις πιο σημαντικές ρωσικές επιθέσεις». Η Ουκρανία κατέρριψε 201 από τα 236 αεροπορικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Μίκολα Ολεστσούκ, διοικητής των ουκρανικών αεροπορικών δυνάμεων, καταγγέλλοντας «την πιο μεγάλη επίθεση με πυραύλους» από την αρχή του πολέμου. Έπειτα από το ξέσπασμα της ουκρανικής αντεπίθεσης, η Μόσχα δείχνει να στρέφεται κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε σήμερα ότι η ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη συνεχιζόμενη επιδρομή της Ουκρανίας στη δυτική ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ είναι γεγονός, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ριαμπκόφ δεν έδωσε στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του αυτό, όμως προειδοποίησε, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες, ότι η απάντηση της Μόσχας μπορεί να είναι πολύ πιο σκληρή απ’ ό,τι προηγουμένως. Όλο και περισσότεροι Ρώσοι αξιωματούχοι στρέφονται κατά της Δύσης υποστηρίζοντας ότι παίζει με τη φωτιά, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία με πυραύλους δυτικής προέλευσης, ενώ προειδοποιούν τις ΗΠΑ ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιοριστεί στην Ευρώπη.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η Δύση επιδιώκει να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και «ζητά μπλεξίματα», εξετάζοντας το ουκρανικό αίτημα για χαλάρωση των περιορισμών στη χρήση όπλων που προμηθεύεται από το εξωτερικό. «Επιβεβαιώνουμε τώρα για άλλη μια φορά ότι το παιχνίδι με τη φωτιά είναι πολύ επικίνδυνο», είπε ο Λαβρόφ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα. «Οι Αμερικανοί συνδέουν κατηγορηματικά τις συζητήσεις για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως κάτι που, Θεός φυλάξοι, εάν συμβεί, θα επηρεάσει αποκλειστικά την Ευρώπη», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Reuters.