Με αγωνία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την εξέλιξη των προσπαθειών που γίνονται, προκειμένου να αποτραπεί η διαρροή χιλιάδων τόνων πετρελαίου από το πετρελαιοφόρο Sounion, το οποίο δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι την περασμένη Τετάρτη 21/08.

*Διαβάστε εδώ: ΟΗΕ: Καταδικάζει ''απερίφραστα'' την επίθεση των Χούθι εναντίον δεξαμενόπλοιου υπό ελληνική σημαία

Ειδικότερα, οι Χούθι έβαλαν φωτιά στο πετρελαιοφόρο Sounion, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να εκφράζει την ανησυχία του και για πρώτη φορά χθες, Τρίτη 27/08, ότι μπορεί ήδη να υπάρχει διαρροή πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα.


Φόβοι για νέο Exxon Valdez στην Ερυθρά Θάλασσα

Το φλεγόμενο πλοίο Sounion δεν είναι δυστυχώς προσεγγίσιμο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, εξαιτίας των Χούθι, ενώ πολλοί ανακαλούν στη μνήμη τους όσα είχε ζήσει ο πλανήτης το 1989 με την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε ανοικτά της Αλάσκας το Exxon Valdez, που απελευθέρωσε 257.000 βαρέλια πετρελαίου στη θάλασσα.



Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της καταστροφής που επαπειλείται, το Sounion μεταφέρει περισσότερους από 150.000 τόνους – ή ένα εκατομμύριο βαρέλια – αργού πετρελαίου και μια μεγάλη διαρροή έχει τη δυνατότητα να είναι από τις μεγαλύτερες του είδους στην ιστορία.

Το Sounion χτυπήθηκε για πρώτη φορά από πυροβολισμούς από δύο μικρά σκάφη την περασμένη Τετάρτη 21/08, ενώ στη συνέχεια χτυπήθηκε από τρία άγνωστα βλήματα, τα οποία προκάλεσαν πυρκαγιά και το άφησαν χωρίς ισχύ κινητήρα.

Τα 25 μέλη του πληρώματός του διασώθηκαν από ένα ευρωπαϊκό πολεμικό πλοίο μια μέρα αργότερα και μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί.

Το πετρελαιοφόρο δέχθηκε αργότερα ξανά επίθεση – οι Χούθι δημοσίευσαν ένα βίντεο που υποτίθεται ότι τους έδειχνε να του βάζουν φωτιά.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, λένε ότι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εδώ και 10 μήνες, για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3pzim4axkax)