«Έσωσα όσο περισσότερους μπορούσα, δεν το έσκασα», λέει ο Τζέιμς Κάτφιλντ, καπετάνιος του «Bayesian», του πολυτελούς ιστιοφόρου που βυθίστηκε τη 19η Αυγούστου ανοιχτά των ακτών της Σικελίας, παρασέρνοντας στον θάνατο επτά άτομα.

Το εν λόγω ιστιοφόρο 56 μέτρων βυθίστηκε μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας, ενώ μαινόταν ένας σφοδρός ανεμοστρόβιλος.

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται στοιχεία σχετικά με το τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης ανάκρισης του καπετάνιου, αφότου τέθηκε υπό έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και πρόκληση ναυαγίου.


«Έσωσα όσο περισσότερους μπορούσα»

Ο καπετάνιος του πολυτελούς σκάφους του Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, που πέθανε μαζί με την κόρη του στο ναυάγιο, επαναλαμβάνει διαρκώς στους δικούς του ανθρώπους πως δεν εγκατέλειψε κανέναν και πως έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να σώσει τους πάντες, πλήρωμα και επιβάτες, αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Corriere della Sera».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι κάποια στιγμή το νερό είχε εισβάλει παντού και είχε γίνει πλέον απαγορευτικό να μπει κανείς στο βυθιζόμενο ιστιοφόρο, ούτως ώστε να προσπαθήσει να βγάλει από αυτό κάποιον. 


Ο καπετάνιος δεν είπε τίποτα στις ιταλικές Αρχές 

Ο 51χρονος καπετάνιος εξετάστηκε από τους Ιταλούς εισαγγελείς και, ενώ ένας εκ των δικηγόρων του είχε υποστηρίξει πως ο πελάτης του ήθελε να συνεργαστεί με τις ιταλικές Αρχές για την έρευνα, τώρα, όπως αποκάλυψε, «άσκησε τελικά το δικαίωμά του να παραμείνει σιωπηλός».

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος Άλντο Μορντίλια: «Υπήρχαν δύο λόγοι. Είναι κατανοητό ότι είναι πολύ ταραγμένος και, δεύτερον, εμείς οι δικηγόροι διοριστήκαμε μόλις χθες και για να διατυπώσουμε μια πλήρη, ολοκληρωμένη και σωστή γραμμή άμυνας, πρέπει να αποκτήσουμε μια σειρά από δεδομένα, που δεν διαθέτουμε επί του παρόντος». Επιπλέον, «προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι».


Ποια άλλα μέλη του πληρώματος μπαίνουν στο στόχαστρο

Την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς ερευνούν την εμπλοκή περισσότερων μελών του πληρώματος στο ναυάγιο, προσπαθώντας να αποσαφηνίσουν τι συνέβη τη νύχτα της 19ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων πρόκειται να διευρύνουν τις έρευνές τους και για τον 33χρονο Τις Κούμανς, τον Ολλανδό πρώτο αξιωματικό, και δύο Βρετανούς, μέλη του πληρώματος, τον Τιμ Πάρκερ Ίτον, μηχανικό του πλοίου, και τον Μάθιου Γκρίφιθ, ο οποίος φυλούσε βάρδια στο κατάστρωμα.



Τι λέει ο προηγούμενος καπετάνιος του ιστιοφόρου

Ο Στέφεν Έντουαρντς, κυβερνήτης του «Bayesian» από το 2015 έως το 2020, δεν πιστεύει την υπόθεση πως η καταπακτή έμεινε ανοιχτή, ένα λάθος που θα μπορούσε να αποδοθεί στο πλήρωμα.

Για εκείνον, η καταπακτή στην αριστερή πλευρά ήταν «100% κλειστή».

Αντιθέτως, πιστεύει πως το ιστιοφόρο «ξεπέρασε τα επιχειρησιακά του όρια», όταν βρέθηκε στο επίκεντρο του ανεμοστρόβιλου.