Η Maria Kirkeland, μια 37χρονη γυναίκα από τη Νορβηγία λέει ότι έχασε 72 κιλά σε 2 χρόνια, χωρίς να νιώσει ποτέ πεινασμένη χάρη σε 2 κόλπα.

Το 2022, ο επί δεκαετίες κύκλος υπερφαγίας και περιορισμών της Kirkeland την είχε κάνει πιο βαριά από ποτέ. «Έτρωγα πολλά σνακ, παγωτά, σοκολάτα, μεγάλες ποσότητες φαγητών με υψηλές θερμίδες και μετά ένιωθα άσχημα για τον εαυτό μου», εξομολογήθηκε η ίδια. «Στη συνέχεια έλεγα, “Θα πάω σε δίαιτα. Δεν θα φάω κανένα παγωτό. Δεν θα φάω ποτέ ξανά σοκολάτα. Θα χάσω το βάρος”. Αυτό κρατούσε για μερικές μέρες και μετά έσπαγε».

Η Kirkeland υπέστη bullying για το βάρος της από την παιδική της ηλικία και αντιμετώπιζε το φαγητό ως μια μορφή συναισθηματικής υποστήριξης. Και η πανδημία του COVID-19 ενέτεινε μόνο τις συνήθειες και τα συναισθήματά της. «Το έχασα κάπως. Είχα μεγάλη κατάθλιψη», εξήγησε. «Απομονώθηκα πολύ και νομίζω ότι αυτό με οδήγησε να έχω μια κακή σχέση με το φαγητό και να τρώω πολύ ανθυγιεινά και πραγματικά να μην βγαίνω από το σπίτι».

Αποφάσισε να αλλάξει την προσέγγισή της στο αδυνάτισμα, σταματώντας το μοντέλο πείνας/υπερφαγίας και εφαρμόζοντας δύο βασικές τεχνικές:

-στην μέτρηση θερμίδων και την πρόσληψη πρωτεΐνης και

-στην προπόνηση δύναμης.

Μέτρηση θερμίδων

Μέσα από το TikTok, η Kirkeland έμαθε από προπονητές απώλειας βάρους ότι θα χρειαζόταν ένα έλλειμμα θερμίδων για να χάσει βάρος, που σημαίνει ότι έπρεπε να καίει περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνει. Λόγω του ιστορικού της με ακραίες και περιοριστικές συμπεριφορές, η Kirkeland ήταν αρχικά διστακτική όσον αφορά τη μέτρηση των θερμίδων. «Φοβόμουν πολύ μήπως επιστρέψω στην προηγούμενη νοοτροπία που είχα», εξομολογήθηκε η ίδια.

Ωστόσο, κατάφερε τελικά να χρησιμοποιήσει τη μέτρηση θερμίδων ως ένα πληροφοριακό εργαλείο και όχι ως μια ανθυγιεινή εμμονή. «Πριν, όταν προσπαθούσα να χάσω βάρος, έκανα περισσότερες εικασίες και νομίζω ότι με οδήγησε στην στέρηση και στη διάλυση γιατί πεινούσα πολύ», είπε.

Σε ό,τι αφορά τη μέτρηση των θερμίδων, η Kirkeland λέει ότι δεν ήταν αυστηρή, κάνοντας διαλείμματα. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι δεν απέκλεισε τίποτα από τη διατροφή της, επιτρέποντάς της να ικανοποιήσει την επιθυμία της για γλυκό με μέτρο. Οι διατροφικές της επιλογές σταδιακά μετατοπίστηκαν από επεξεργασμένα τρόφιμα σε υγιεινές τροφές και πρωτεΐνες.

Η προπονήτρια φυσικής κατάστασης Jenna Rizzo πρόσφατα επανέλαβε τη σημασία της παραμονής σε αυτό το έλλειμμα και της υποστήριξης της υγιούς απώλειας βάρους με επαρκή πρωτεΐνη: «Πρέπει να είστε σε ενεργειακό έλλειμμα για να χάσετε βάρος και να τρώτε αρκετή πρωτεΐνη για να διασφαλίσετε ότι το βάρος που χάνετε είναι λίπος και όχι μύες».

Πρωτεΐνη και προπόνηση ενδυνάμωσης

Πριν ξεκινήσει το τελευταίο της ταξίδι φυσικής κατάστασης, η Kirkeland επικεντρώθηκε κυρίως στις ασκήσεις cardio. Αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα προπόνησης δύναμης για να χτίσει μυς και για να βοηθήσει αυτούς τους αναπτυσσόμενους μύες να αναπτυχθούν και να ανακάμψουν μετά την προπόνηση, αύξησε την πρόσληψη πρωτεΐνης της.

Ξεκινώντας με εβδομαδιαίες ασκήσεις με το βάρος του σώματος, τελικά πέρασε στην άρση βαρών. Επικεντρώνεται στο να γίνει δυνατή, κάνοντας deadlifts και προκαλώντας τον εαυτό της.

Η δύναμη στο σώμα έχει γίνει συνώνυμη με τη δύναμη στο πνεύμα για την Kirkeland. «Έχω καταφέρει να κάνω πράγματα που θεωρούσα δύσκολα πριν και αυτό μου έχει δώσει τόση χαρά και μια αίσθηση επιτυχίας», είπε ενθουσιασμένη.