Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε σήμερα από την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ, ώστε το Κίεβο να εξασφαλίσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα όπλα τους εναντίον στόχων που βρίσκονται σε βάθος στο ρωσικό έδαφος.

*Διαβάστε εδώ: Ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ: Το ''σχέδιο νίκης'' του Ζελένσκι, πώς θέλει να στριμώξει τον Πούτιν

«Καλώ την ΕΕ να διαδραματίσει έναν ρόλο και να πει σθεναρά και με μεγάλη σαφήνεια ότι κάτι πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου μετέχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση των όπλων που παρέχουν στην Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η Ουκρανία επιμένει στην άρση των περιορισμών αυτών, για να της επιτραπεί να πλήξει σε βάθος στο ρωσικό έδαφος «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», υπενθύμισε ο Κουλέμπα, όπως αεροπορικές βάσεις από τις οποίες απογειώνονται τα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα το αίτημα αυτό μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα τη Δευτέρα και την Τρίτη κατά ουκρανικών πόλεων και υποδομών.

Η Ουάσινγκτον είχε δεχθεί να άρει εν μέρει τους περιορισμούς αυτούς, αλλά μόνο για να επιτρέψει στο Κίεβο να αμυνθεί από τα πλήγματα που προέρχονται από ρωσικά εδάφη που βρίσκονται κοντά στη μεθόριό του και στη γραμμή του μετώπου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Χάρκοβο.


Ζοζέπ Μπορέλ: Υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών, αλλά πολλές χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων η Ιταλία ή η Ουγγαρία, αντιτίθενται σε αυτό.

Ο Κουλέμπα σημείωσε επίσης ότι θα αναφερθεί ενώπιον των Ευρωπαίων συναδέλφων του στις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των όπλων που έχουν υποσχεθεί να δώσουν στη χώρα του, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot, οι οποίοι είναι απαραίτητοι στην ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

«Έχουν δοθεί υποσχέσεις για πυραύλους Patriot, αλλά κανένας δεν έχει παραδοθεί», σημείωσε ο Κουλέμπα. «Ορισμένες από αυτές τις καθυστερήσεις είναι υπερβολικά μεγάλες», πρόσθεσε. Κατά τη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν υποσχεθεί να δώσουν στο Κίεβο τέσσερις συστοιχίες Patriot.

Η Ουκρανία δεν έχει λάβει νέα πυρομαχικά από τον Ιούνιο, δήλωσε από την πλευρά του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.