Η μεγαλύτερη συνέντευξη της Κάμαλα Χάρις από τότε που έγινε υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα, Πέμπτη 29 Αυγούστου, στο CNN, όπου θα μιλήσει για την εκστρατεία της και το όραμά της, αν κερδίσει τις Αμερικανικές εκλογές, στην δημοσιογράφο Ντέινα Μπας.

Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση για την ίδια, καθώς με αυτή της την συνέντευξη θα έχει την ευκαιρία να ενισχύσει την εικόνα της απέναντι στον αντίπαλό της, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και να συνδεθεί με τους πιο δύσπιστους ψηφοφόρους της, αναδεικνύοντας παράλληλα τις δυνατότητές της σε μια τεταμένη περίοδο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά στην εσωτερική, αλλά και την εξωτερική πολιτική.

Όπως αναφέρει το ίδιο το CNN, η Κάμαλα Χάρις θα εμγανιστεί μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της, τον Τιμ Γουόλς, στις 9 μ.μ. (τοπική ώρα, 2 π.μ. ώρα Ελλάδος), από τη Τζόρτζια, όπου βρίσκεται σε περιοδεία. Θα είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνει ως υποψήφια σε κάποιο ειδησεογραφικό μέσο, στην οποία θα κάνει μια καθολική ανάλυση του πολιτικού της προγράμματος, καθώς η τελευταία της συνέντευξη πριν από αυτό ήταν στις 24 Ιουνίου.

Επιπλέον, η Κάμαλα Χάρις δεχόταν κριτικές από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν είχε προγραμματίσει κάποια μεγάλη συνέντευξη μέχρι πρότινος, προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο σε βάρος της, ωστόσο η εμφάνισή της στο CNN θα μπορούσε να καταρρίψει αυτό το επιχείρημα.

Εκλογές ΗΠΑ: Διχάζει η απόφαση της Χάρις να εμφανιστεί με τον Γουολς

Ανάμικτες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιλογή της Κάμαλα Χάρις να εμφανιστεί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της στην πρώτη της σημαντική συνέντευξη.

«Νομίζω ότι το να εμφανίζεσαι με τον υποψήφιο σύντροφό σου δείχνει απίστευτη αδυναμία», δήλωσε ο Σκότ Τζένινγκς, πρώην ειδικός βοηθός του Τζορτζ Μπους, στο CNN, προσθέτοντας ότι η Χάρις είχε μια «ανησυχητική έλλειψη εμπιστοσύνης”» στις δικές της πολιτικές ικανότητες.

Παρόλα αυτά, οι υποστηρικτές της Χάρις επιμένουν ότι δεδομένης της πρωτοφανούς φύσης της υποψηφιότητάς της μετά την αιφνίδια αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την κούρσα, κάνει αρκετά έξυπνες κινήσεις.

«Νομίζω ότι η κίνηση ήταν σωστή», δήλωσε ο Πίτερ Τζιανγκρέκο, στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών με έδρα το Σικάγο, στο BBC. «Κέρδισε το χρίσμα, διάλεξε τον υποψήφιό της, παρουσίασε το οικονομικό της σχέδιο, έκανε το συνέδριό της και τώρα ενισχύεται με μερικές δημόσιες εμφανίσεις».

Οι κοινές συνεντεύξεις στις οποίες συμμετέχουν πρόεδρος και αντιπρόεδρος ενός κόμματος στις ΗΠΑ δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζο Μπάιντεν έδωσαν συνέντευξη στο 60 minutes το 2008, με τον δεύτερο τότε να είναι αντιπρόεδρος. Οκτώ χρόνια αργότερα, η Χίλαρι Κλίντον και ο υποψήφιος σύντροφός της Τιμ Κέιν έκαναν το ίδιο. Η Χάρις και ο Μπάιντεν το 2020, επέλεξαν το 20/20 του ABC. Και λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε τον Τζέι Ντι Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρό, έδωσαν από κοινού συνέντευξη στο Fox.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3sj6706bh3d)

Tι δείχνουν τα προγνωστικά

Στο μεταξύ νέα δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που δημοσιεύθηκε σήμερα δείχνει ότι η Χάρις αυξάνει το προβάδισμά της έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της.

Πλέον η Χάρις προηγείται με 45%, έναντι 41% για τον Τραμπ, αύξηση 4 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Μεταξύ των γυναικών και των ισπανόφωνων η Δημοκρατική υποψήφια συγκεντρώνει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, 49% έναντι 36% για τον αντίπαλό της.

Ωστόσο στις επτά πολιτείες στις οποίες το αποτέλεσμα κρίθηκε από μερικές ψήφους το 2020 – το Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια, τη Τζόρτζια, την Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα, το Μίσιγκαν και τη Νεβάδα—ο Τραμπ προηγείται με 45% έναντι 43% της Χάρις.

Εξάλλου το 73% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δήλωσε ότι είναι πιο ενθουσιασμένο με τις εκλογές του Νοεμβρίου, αφότου εισήλθε στην κούρσα η Χάρις. Τον Μάρτιο δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos είχε δείξει ότι το 61% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σκόπευε να ψηφίσει τον Μπάιντεν κυρίως για να εμποδίσει την επανεκλογή του Τραμπ. Όμως στη σημερινή δημοσκόπηση το 52% των ψηφοφόρων της Χάρις επεσήμανε ότι ψηφίζει κυρίως για να τη στηρίξει και όχι για να αντιταχθεί στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Την ίδια ώρα και οι ψηφοφόροι του Τραμπ εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, με το 64% να λέει ότι βασικό του κίνητρο είναι να τον στηρίξουν και όχι να εμποδίσουν τη Χάρις.

Τέλος, το 45% των ψηφοφόρων θεωρεί καλύτερη την προσέγγιση του Τραμπ για τη διαχείριση της οικονομίας, έναντι μόλις του 36% που στηρίζει την προσέγγιση της Χάρις.