Διαβαίνει τον δικό του... Ρουβίκωνα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα επισκεφθεί τη Μογγολία την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 3 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Κρεμλίνο. Το ενδιαφέρον της εν λόγω επίσκεψης έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε πέρυσι ένταλμα σύλληψής του, με την Ουλάν Μπατόρ να έχει επικυρώσει την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, το Καταστατικό της Ρώμης.

Αυτό θα είναι το πρώτο ταξίδι του Πούτιν σε κράτος μέλος του ΔΠΔ από τότε που εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψής του τον Μάρτιο του 2023 για «παράνομη εκτόπιση» παιδιών από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη του δικαστηρίου, το Καταστατικό της Ρώμης, τα μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υποχρεούνται να κρατούν υπόπτους για τους οποίους έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το δικαστήριο, εάν πατήσουν το πόδι τους στο έδαφός τους, οπότε κάτι τέτοιο θεωρητικά θα έπρεπε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του Ρώσου προέδρου.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν διαθέτει κανέναν μηχανισμό επιβολής. Σε μια παρόμοια περίπτωση, όπως υπενθυμίζει το Associated Press, ο τότε πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ δεν συνελήφθη το 2015 όταν επισκέφθηκε τη Νότια Αφρική, η οποία είναι μέλος του δικαστηρίου, προκαλώντας την οργισμένη καταδίκη των ακτιβιστών για τα δικαιώματα και του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας.

Το Κρεμλίνο, το οποίο είχε προηγουμένως τονίσει ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, δεν σχολίασε τις προοπτικές σύλληψης του Πούτιν στη Μογγολία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν θα ταξιδέψει στη Μογγολία κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Ουχνάα Χουρελσούχ «για να συμμετάσχει στις τελετουργικές εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην 85η επέτειο της κοινής νίκης των σοβιετικών και μογγολικών ενόπλων δυνάμεων επί των Ιαπώνων μιλιταριστών στον ποταμό Χαλκίν Γκολ». Ο Πούτιν θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Khurelsukh και άλλους κορυφαίους Μογγόλους αξιωματούχους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν - Οι πιέσεις από τη Νότια Αφρική να μην έρθει στη χώρα ο Ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο των BRICS 

Υπενθυμίζεται πως το ΔΠΔ κατηγόρησε τον Πούτιν για προσωπική ευθύνη για τις απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2023, όπου η Μόσχα διεξάγει έναν καταστροφικό πόλεμο τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ήταν η πρώτη φορά που το παγκόσμιο δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα εναντίον ηγέτη ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ΔΠΔ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Πούτιν «φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης (παιδιών) και αυτό της παράνομης μεταφοράς (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Το Κρεμλίνο απέρριψε το ένταλμα ως «μηδενικό και άκυρο».

Ο Πούτιν δεν έχει ταξιδέψει έκτοτε σε κράτη μέλη του ΔΠΔ, μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το ότι δεν παρέστη σε μια σύνοδο κορυφής του μπλοκ των αναπτυσσόμενων οικονομιών BRICS πέρυσι στη Νότια Αφρική τον Ιούλιο του 2023.

Η Νότια Αφρική πίεζε επί μήνες τη Μόσχα να μην παραστεί ο Πούτιν για να αποφύγει τις διπλωματικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι η χώρα είναι μέλος του ΔΠΔ, και τελικά ανακοίνωσε ότι οι χώρες κατέληξαν σε «αμοιβαία συμφωνία» να μην παραστεί ο Πούτιν σε μια σύνοδο στην οποία συνήθως συμμετέχει. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν αποφάσισε να μην παραστεί αυτοπροσώπως. Αντ' αυτού, συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ μέσω βιντεοκλήσης, κατά τη διάρκεια της οποίας εξαπέλυσε ένα παραλήρημα κατά της Δύσης.

Πέρυσι, δε, όπως σημειώνει το Associated Press, το Κρεμλίνο επίσης ενοχλήθηκε από τον παλιό σύμμαχο Αρμενία για την απόφασή του να ενταχθεί στο ΔΠΔ, προσθέτοντας ένα νέο ζήτημα στις ήδη αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Ερεβάν. Αρμένιοι αξιωματούχοι, ωστόσο, προσπάθησαν γρήγορα να διαβεβαιώσουν τη Ρωσία ότι ο Πούτιν δεν θα συλλαμβανόταν αν εισερχόταν στη χώρα.

Το... εντός έδρας ταξίδι στη Μογγολία

Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στην προκειμένη περίπτωση, με το Ουλάν Μπατόρ να έχει αποφύγει τη στήριξη στη Ρωσία σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ίδια ώρα όμως, αποφεύγει και να τον καταδικάσει, με τον οικονομικό παράγοντα να είναι «κλειδί», καθώς η Μογγολία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα της Μόσχας, ευρισκόμενη άλλωστε σε μια κρίσιμη γεωστρατηγική θέση, ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα.