Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της Κάμαλα Χάρις στο CNN και τη δημοσιογράφο Ντάνα Μπας, την Πέμπτη, 29 Αυγούστου, αναμένονταν με ανυπομονησία και όπως ήταν φυσικό εξετάστηκε εξονυχιστικά από πολιτικούς αναλυτές και δημοσιογράφους οι περισσότεροι από τους οποίους κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν και κύλησε χωρίς σημαντικά σφάλματα ή αξέχαστες στιγμές η Χάρις δεν κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Το γεγονός ότι χρειάστηκαν 40 ημέρες μέχρι η Χάρις να δεχτεί να συμμετέχει σε μια βασική υποχρέωση ενός υποψήφιου προέδρου όπως είναι μια τηλεοπτική συνέντευξη κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας, έδωσε στους Ρεπουμπλικάνους την ευκαιρία να στραφούν εναντίον της κατηγορώντας τη πως θέλει να γίνει πρόεδρος αποφεύγοντας σκοπίμως τις πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Κάμαλα Χάρις: Η «γεύση» που άφησε η πρώτη της συνέντευξη αφότου έλαβε το χρίσμα

Μεταφέροντας το κλίμα αναμονής και τις προετοιμασίες του τελευταίου 24ωρου πριν την πολυαναμενόμενη συνέντευξη πολιτικοί σχολιαστές ανέφεραν ότι έμοιαζε με την αντίστροφη μέτρηση μιας διαστημικής αποστολής που περίμενε να απογειωθεί από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Ως προς τα διαδικαστικά η συνέντευξη ήταν σύντομη, μόλις 27 λεπτά, με συχνές διακοπές για διαφημιστικά μηνύματα και πλάνα εκστρατείας.

Το σκηνικό ήταν περίεργο – φορώντας γκρι ανδρικό κοστούμι σε ένα απρόσωπο, γκρίζο γραφείο– με κοντινά πλάνα που δεν κολάκευαν τη Χάρις, η οποία έδειχνε στρυμωγμένη, έχοντας δίπλα της τον υποψήφιό αντιπρόεδρο, Τιμ Γουόλς.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών μίλησε με συγκρατημένο τρόπο, επιτρέποντας περιστασιακά στον εαυτό της ένα πλατύ χαμόγελο ή ένα γέλιο, αλλά χωρίς καυστικά σχόλια.

Απέτυχε να αναδείξει τις ηγετικές της ικανότητες

Στην προσπάθεια της να εμφανιστεί όσο το δυνατόν πιο προεδρική και ελεγχόμενη, απέτυχε να αναδείξει τις ηγετικές της ικανότητες και τη δική της ιστορική υποψηφιότητα ως δυνητικά πρώτη μαύρη γυναίκα πρόεδρος, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες που καλλιέργησε η ανάδειξη της στην ηγεσία των Δημοκρατικών στα τέλη Ιουλίου.

Στη συνέχεια, όταν η Χάρις ρωτήθηκε για τις ανατροπές της πολιτικής της στο fracking και το Green New Deal οριακά απέφυγε μια γκάφα, αλλά έδωσε μια απάντηση η οποία δεν ήταν καν διπλωματική αλλά ακαταλαβίστικη: «Πάντα πίστευα –και το δούλευα– ότι η κλιματική κρίση είναι πραγματική, ότι είναι ένα επείγον θέμα στο οποίο πρέπει να εφαρμόσουμε μετρήσεις που περιλαμβάνουν κρατώντας τους εαυτούς μας σε προθεσμίες στο χρόνο».

Επιχειρώντας ένα άνοιγμα στους Ρεμπουμπλικανούς ψηφοφόρους είπε ότι θα διόριζε έναν Ρεπουμπλικανό στο υπουργικό της συμβούλιο εάν εκλεγεί, αν και δεν είχε συγκεκριμένο όνομα στο μυαλό της για να καταλήξει λέγοντας: «Έχω περάσει την καριέρα μου προσκαλώντας τη διαφορετικότητα απόψεων».

Στην ερώτηση: «Αν εκλεγείς, τι θα έκανες την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο;» Η Χάρις απάντησε πολύ γενικά λέγοντας: «Λοιπόν, υπάρχουν πολλά πράγματα. Θα σας πω, πρώτα και κύρια, μια από τις υψηλότερες προτεραιότητές μου είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη…»

Μεσανατολικές... υπεκφυγές

Το μόνο ερώτημα εξωτερικής πολιτικής που τέθηκε αφορούσε τον πόλεμο στη Γάζα η Χάρις απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση. Δεν υποστήριξε το πάγωμα των αποστολών όπλων στο Ισραήλ στο οποίο αναγνώρισε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του λέγοντας: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του – θα το κάναμε», είπε η Χάρις, τονίζοντας ότι είναι «αδιαμφισβήτητη» στην άμυνα του Ισραήλ και ότι αυτή η θέση δεν θα αλλάξει. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Το πώς γίνεται αυτό έχει σημασία».

Η Χάρις είπε επίσης ότι υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών, όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν «ασφάλεια, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια», και είπε ότι επικεντρώνεται τόσο στην απομάκρυνση των υπόλοιπων ομήρων όσο και στην κατάπαυση του πυρός.

«Πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί», είπε. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ta1qq2tuvl)

Το λάθος του Τιμ Γουόλς

Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της συνέντευξης, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, Τιμ Γουόλς, έγνεφε καταφατικά, καθώς εκείνη περιέγραφε λεπτομερώς την πλατφόρμα τους. Η Χάρις είχε τον πρώτο λόγο με τον Γούολς να κοιτάζει κάτω στο έδαφος στις πιο δύσκολες στιγμές ή την ίδια με ένα ευγενικό και περήφανο χαμόγελο.

Στο λίγο που μίλησε ο Γουόλς περιέγραψε με λανθασμένο τρόπο τον τύπο των θεραπειών γονιμότητας που αναζητούσαν ο ίδιος και η σύζυγός του στην προσπάθειά τους να συλλάβουν, αναφερόμενος αρκετές φορές στην εξάρτησή τους από την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αργότερα αντιλαμβανόμενος το λάθος του, διευκρίνισε ότι με τη σύζυγο του τελικά χρησιμοποίησαν μια άλλη κοινή διαδικασία γονιμότητας, η οποία δεν περιλαμβάνει τη δημιουργία ή την απόρριψη εμβρύων, θέλοντας να αποφύγει να δώσει τροφή για σχόλια στους επικριτές των αμβλώσεων.

Για να συμπληρώσει λέγοντας: «Σίγουρα αντιλαμβάνομαι τα λάθη μου όταν τα κάνω… Δεν θα ζητήσω συγγνώμη που μίλησα με πάθος για την προστασία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων – η αντίθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη».

Πάντως, το πραγματικό τεστ για την Χάρις και τους Δημοκρατικούς δεν ήταν την Πέμπτη στο CNN, αλλά στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο ντιμπέιτ τους στο ABC.