Μια μεγάλη και σημαντική αγορά, αυτή της Βραζιλίας, κινδυνεύει να χάσει ο Έλον Μασκ, ο οποίος επιμένει σε μια διαμάχη με έναν δικαστή της χώρας. Ο Έλον Μασκ έχει εντείνει τις διαδικτυακές του επιθέσεις εναντίον του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας που απειλεί να αναστείλει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X στη χώρα.

Ο δικαστής Alexandre de Moraes είχε απειλήσει να αναστείλει την X εάν ο Mασκ δεν διόριζε νέο νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας στη Βραζιλία και δεν τακτοποιούσε τυχόν οφειλόμενα ημερήσια πρόστιμα εντός 24 ωρών.

 «Ο Alexandre de Moraes είναι ένας κακός δικτάτορας που παριστάνει τον δικαστή», έγραψε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου στο X, σημείωσε το CNN.

H ανάρτηση του Έλον Μασκ


Ο Mασκ, ο οποίος είχε αποκαλέσει προηγουμένως τον de Moraes «Darth Vader»(σ.σ. ο δημοφιλής κακός στην σειρά ταινιών Sta Wars), έκανε retweet μια δήλωση από την ομάδα παγκόσμιων κυβερνητικών υποθέσεων της X που έλεγε ότι θα δημοσιεύσει τις «παράνομες απαιτήσεις του δικαστή και όλες τις σχετικές δικαστικές καταθέσεις» τις επόμενες ημέρες.

Η Βραζιλία είναι μια σημαντική αγορά για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Περίπου 40 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι, ή περίπου το 18% του πληθυσμού, έχουν πρόσβαση στο X τουλάχιστον μία φορά το μήνα, σύμφωνα με το Associated Press.

Η X ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα κλείσει τις δραστηριότητές της και θα απολύσει το προσωπικό της στη Βραζιλία εξαιτίας των «εντολών λογοκρισίας», όπως τις χαρακτήρισε, από τον δικαστή.

Ο De Moraes είχε διατάξει την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης να μπλοκάρει αρκετούς λογαριασμούς της X, για τους οποίους είπε ότι διέδιδαν παραπληροφόρηση.

Η τελευταία δήλωση, η οποία υπογράφεται από τον de Moraes, κοινοποιήθηκε επίσης στον επίσημο λογαριασμό X του Ανώτατου Δικαστηρίου, σημειώνοντας τόσο τον Musk όσο και τον λογαριασμό Global Government Affairs της X. Η δήλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο αναρτήθηκε γύρω στις 8.30 μ.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη, δίνοντας στον Μασκ προθεσμία μέχρι το βράδυ της Πέμπτης τοπική ώρα για να απαντήσει.

Η σύγκρουση της Χ με το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας

Είχε προηγηθεί στις 17 Αυγούστου, μια μακροσκελής δημοσίευση της Χ στην οποία ανέφερε ότι θα αναγκαστεί να κλείσει τις δραστηριότητές της και να απολύσει προσωπικό στη Βραζιλία λόγω των «εντολών λογοκρισίας» του de Moraes. «Παρά το γεγονός ότι οι πολυάριθμες προσφυγές μας στο Ανώτατο Δικαστήριο δεν εισακούστηκαν, το κοινό της Βραζιλίας δεν ενημερώθηκε για αυτές τις εντολές και το προσωπικό μας στη Βραζιλία δεν έχει καμία ευθύνη ή έλεγχο σχετικά με το αν το περιεχόμενο μπλοκάρεται στην πλατφόρμα μας, ο Moraes επέλεξε να απειλήσει το προσωπικό μας στη Βραζιλία αντί να σεβαστεί το νόμο ή τη δέουσα διαδικασία».

 «Ως αποτέλεσμα αυτού, για να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, αποφασίσαμε να κλείσουμε τη λειτουργία μας στη Βραζιλία, με άμεση ισχύ. Η υπηρεσία X παραμένει διαθέσιμη στους πολίτες της Βραζιλίας. Λυπούμαστε βαθύτατα που αναγκαστήκαμε να λάβουμε αυτή την απόφαση. Την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο Alexandre de Moraes». Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Mασκ επανέλαβε την επίσημη ανακοίνωση της X, λέγοντας ότι η εταιρεία του δεν είχε «άλλη επιλογή» από το να κλείσει τις δραστηριότητες στη Βραζιλία».

 «Λόγω των απαιτήσεων του "δικαστή" Alexandre [de Moraes] στη Βραζιλία που θα απαιτούσαν από εμάς να παραβιάσουμε (μυστικά) το βραζιλιάνικο, το αργεντίνικο, το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο, η X δεν έχει άλλη επιλογή από το να κλείσει τις τοπικές μας δραστηριότητες στη Βραζιλία», ανέφερε σε μια ανάρτηση της X.