Είναι, χωρίς αμφιβολία, πολύ σπάνιο έως ακόμη και καταφανώς παράδοξο να έρχεται ένα καλό νέο από την κυριολεκτικώς σπαρασσόμενη και ακραία δοκιμαζόμενη Μέση Ανατολή.

 Η σπουδαία είδηση, η οποία γεννά αισιοδοξία εν μέσω του πολέμου και της αιματοχυσίας, είναι το γεγονός ότι ξεκινά επισήμως αύριο, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, στη Λωρίδα της Γάζας ο πρώτος από τους δύο γύρους των εμβολιασμών περίπου 640.000 παιδιών κατά του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2, του πιο “άγριου” τύπου της νόσου. Τους εμβολιασμούς θα διενεργήσουν πολυπληθή κλιμάκια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Unicef, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες.

 Η απόφαση των δύο διεθνών Οργανισμών για την διενέργεια της εν λόγω εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της πολύ σοβαρής και πολύ μολυσματικής αυτής νόσου εδραιώθηκε, ουσιαστικά και τεκμηριωμένα, μετά από την επίσημη επιβεβαίωση εκ μέρους του ΠΟΥ, στις 23 Αυγούστου, ότι ένα μωρό, ηλικίας μόλις 10 μηνών, έχει ήδη παραλύσει από το ένα κάτω άκρο του, εξαιτίας του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι κρούσμα πολιομυελίτιδας στην Λωρίδα της Γάζας καταγράφεται μετά από... 25 χρόνια.

 “Ανθρωπιστικές παύσεις”

 Η μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού θα ολοκληρωθεί σε φάσεις, σε τρεις ημέρες η καθεμία, σε συγκεκριμένες ζώνες, όπου θα υπάρξουν “ανθρωπιστικές παύσεις” των αιματηρών συγκρούσεων για να καταστεί δυνατή η ασφαλής διενέργεια του προγράμματος, με δυνατότητα για παράταση του εμβολιασμού κατά μία ημέρα, σε κάθε φάση, εάν χρειαστεί. Τις “ανθρωπιστικές παύσεις” είχαν ζητήσει μετ’ επιτάσεως εδώ και καιρό ο ΠΟΥ και η Unicef, ως την απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια και την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Τόσο ο ΠΟΥ και η Unicef όσο και άλλες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταστήσει σαφές ότι η νόσος της πολιομυελίτιδας, και μάλιστα του τύπου 2, θα εξαπλωθεί σχεδόν σίγουρα και στο Ισραήλ, εάν δεν αντιδράσουν άμεσα και εγκαίρως οι διεθνείς υγειονομικές και ανθρωπιστικές αρχές.

Μάλιστα, δημοσιεύματα μεγάλων ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν, τις τελευταίες ημέρες, ότι “ανθρωπιστικές παύσεις” των πολεμικών επιχειρήσεων, σε φάσεις, είχε ζητήσει και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όταν ο ίδιος επισκέφθηκε το Ισραήλ, την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι σε κάθε έναν από τους δύο γύρους της εμβολιαστικής εκστρατείας – ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματισθεί να διενεργηθεί προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου - θα χορηγηθούν από δύο σταγόνες του νέου από του στόματος προληπτικού εμβολίου κατά του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2, σε περίπου 640.000 παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση εκ μέρους του ΠΟΥ, ο ιός της πολιομυελίτιδας τύπου 2 έχει επιβεβαιωθεί από τις 16 Ιουλίου στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ιός απομονώθηκε από έξι δείγματα λυμάτων, τα οποία συλλέχθηκαν από δύο περιοχές εντός της Γάζας, στις 23 Ιουνίου.

 Το σχέδιο

 Έτσι, περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου nOPV2 (novel Oral Polio Vaccine type 2), το οποίο χρησιμοποιείται ακριβώς για να σταματήσει τη μετάδοση του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2, θα έχουν παραδοθεί στα κλιμάκια, στη Λωρίδα της Γάζας, έως σήμερα το βράδυ.

Ο εμβολιασμός θα διενεργηθεί από 708 ομάδες, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των μονάδων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε κάθε δήμο της Λωρίδας της Γάζας. Περίπου 2.700 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, συμπεριλαμβανομένων κινητών ομάδων Υγείας και εργαζομένων των τοπικών κοινοτήτων, θα υποστηρίξουν επίσης την ανάπτυξη των δύο γύρων της εκστρατείας.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιον τον ΠΟΥ, απαιτείται εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον κατά 95%, κατά τη διάρκεια κάθε γύρου της εκστρατείας, για την πρόληψη της εξάπλωσης της πολιομυελίτιδας και τη δραστική μείωση του κινδύνου να επανεμφανιστεί η πολύ σοβαρή αυτή νόσος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ΠΟΥ αναφέρει, μεταξύ άλλων: “Ο κίνδυνος της εξάπλωσης του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2 παραμένει υψηλός, δεδομένου ότι υπάρχουν κενά στην ανοσία των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω των διαταραχών στον συνήθη εμβολιασμό, τον αποδεκατισμό του συστήματος Υγείας, τη συνεχή μετακίνηση του πληθυσμού, τον υποσιτισμό και τα σοβαρά κατεστραμμένα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Η κατάσταση έχει αυξήσει επίσης τον κίνδυνο εξάπλωσης άλλων ασθενειών οι οποίες μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, όπως η ιλαρά, καθώς και περιπτώσεων διάρροιας, οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, ηπατίτιδας Α και δερματικών παθήσεων μεταξύ των παιδιών”.

 Η νόσος

Ο ιός της πολιομυελίτιδας είναι εξαιρετικά μολυσματικός και, τις περισσότερες φορές, μεταδίδεται μέσω των λυμάτων και του μολυσμένου νερού, ένα ολοένα και πιο κοινό πρόβλημα στη Λωρίδα της Γάζας. Η πολιομυελίτιδα απειλεί κυρίως παιδιά, ηλικίας έως πέντε ετών, και έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πολύ σοβαρές παραμορφώσεις ή/και παράλυση, ενώ είναι επίσης δυνητικά θανατηφόρος νόσος.

Μάλιστα, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την οξεία πολιομυελίτιδα και οι ασθενείς αντιμετωπίζονται μόνο με θεραπεία των συμπτωμάτων. Η μόνιμη παράλυση λόγω πολιομυελίτιδας δεν μπορεί να αναταχτεί και η διαθέσιμη θεραπεία μπορεί απλώς, στην καλύτερη περίπτωση, να βελτιώσει την κινητικότητα του ασθενή.