Το Ισραήλ «παραλύει» μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (2/09) λόγω της γενικής απεργίας που πραγματοποιείται, με χιλιάδες ανθρώπους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Προκηρύχθηκε από τη Χισταντρούτ – το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας και βασικό αίτημα είναι μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων, που εξακολουθεί να έχει στα χέρια της η Χαμάς


Πότε λήγει η απεργία

Η απεργία πρόκειται να λήξει στις 6 το απόγευμα, αν και αρχικά σχεδιαζόταν να λήξει το πρωί της Τρίτης.

Οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από διαδηλωτές ενώ επιχειρήσεις, σχολεία και αεροδρόμια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Ορισμένες πόλεις και δήμοι έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα λάβουν μέρος στην κινητοποίηση, αλλά σε αρκετές ισραηλινές περιοχές υπηρεσίες και φορείς δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.

Μειωμένες υπηρεσίες παρέχουν πολλά νοσοκομεία παρέχουν, ενώ και οι τράπεζες είναι κλειστές. Παρολ' αυτά, ορισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές. Ορισμένοι εργοδότες σύμφωνα με το Reuters, επέτρεψαν στο προσωπικό να συμμετάσχει στην απεργία.


Αναστολή πτήσεων - ακυρώσεις σε δρομολόγια λεωφορείων και τραμ

Αρκετές πτήσεις αναχωρήσεων έχουν ανασταλεί, με αποτέλεσμα οι βαλίτσες να «σωρεύονται» στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου της Χισταντρούτ, Πίτερ Λέρνερ, στο πρόγραμμα Newsday του BBC. Εξαιρέθηκαν επτά πτήσεις προς Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Δρομολόγια λεωφορείων και τραμ σε ορισμένες περιοχές είτε ακυρώθηκαν, είτε πραγματοποιούνται τμηματικά, ενώ σήμερα απεργούν και οι εργαζόμενοι στο κύριο εμπορικό λιμάνι της χώρας στη Χάιφα.





«Πολιτική» η απεργία

Η κυβέρνηση λαμβάνει νομικά μέτρα για να εμποδίσει την απεργία, την οποία χαρακτήρισε ως «πολιτική».

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπέζαλελ Σμότριτς ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας επείγοντα ασφαλιστικά μέτρα για να την αποτρέψει. Σε επιστολή που απευθυνόταν στον Γενικό Εισαγγελέα υποστήριξε ότι μια απεργία θα βλάψει την οικονομία κατά τη διάρκεια του πολέμου και θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Όπως είπε ο ίδιος, έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να περάσει μια οδηγία σύμφωνα με την οποία, όποιος συμμετάσχει στην απεργία τη Δευτέρα, δεν θα πληρωθεί.

Από πλευράς του, ο ακροδεξιός βουλευτής Γιτζάκ Γιάσερλοφ κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συντάγματος, Νόμου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ, να τροποποιήσουν τον ισραηλινό νόμο για να επιτρέψουν στο κοινό να μηνύσει την Χισταντρούτ για αποζημιώσεις για την «παράνομη απεργία». Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει δικαίωμα στην απεργία όταν πρόκειται καθαρά για την πολιτική εθνικής ασφάλειας, χωρίς καμία σχέση με τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων της Χισταντρούτ».

israel_apergia1




Βαθιά η ρήξη στο Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία ακολουθεί μήνες διαδηλώσεων από οικογένειες ομήρων και υπογραμμίζουν την βαθιά ρήξη που έχει προκληθεί στο Ισραήλ με αφορμή την θέση του Νετανιάχου για την εξασφάλιση συμφωνίας εκεχειρίας.

Παρά την πίεση που υφίσταται από τον υπουργό Αμυνας, αλλά και από υψηλόβαθμους αξιωματικούς και αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει στη διατήρηση στρατού σε κομβικά σημεία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από την όποια συμφωνία εκεχειρίας.

Η Χαμάς έχει απορρίψει την όποια ισραηλινή παρουσία και, παρά τις προσπάθεις Αιγύπτιων και Καταριανών διπλωματών και τις επανειλημμένες επισκέψεις στην περιοχή από ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους που κάνουν έκκληση για συμφωνία, δεν έχει υπάρξει κάποιο σημάδι προόδου στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων.