Στη δίκη μίας φρικιαστικής υπόθεσης είναι σήμερα στραμμένα τα μάτια στην Γαλλία, αφού στο εδώλιο κάθεται ο Dominique P, ο άνδρας ο οποίος κατηγορείται πως για χρόνια νάρκωνε τη σύζυγό του και έφερνε δεκάδες άνδρες στο σπίτι τους για να την βιάζουν, βιντεοσκοπώντας παράλληλα τις στιγμές αυτές κακοποίησης.

Η γυναίκα για χρόνια έχανε μαλλιά και βάρος, ενώ είχε αρχίσει να ξεχνάει ολόκληρες μέρες και μερικές φορές φαινόταν να είναι μονίμως χαμένη λόγω των υπνωτικών χαπιών. Τα παιδιά και οι φίλοι της ανησυχούσαν ότι είχε Αλτσχάιμερ. Αλλά στα τέλη του 2020, αφού κλήθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα στη νότια Γαλλία, έμαθε μια πολύ πιο συγκλονιστική ιστορία.


Γαλλία: Έλιωνε υπνωτικά χάπια στο φαγητό και το ποτό της

Ο επί 50 χρόνια σύζυγός της, Dominique Pelicot, έλιωνε υπνωτικά χάπια στο φαγητό και το ποτό της για να την βάλει σε βαθύ ύπνο και στη συνέχεια τη βίαζε. Είχε οδηγήσει δεκάδες άνδρες στο σπίτι της για να τους βιντεοσκοπήσει να τη βιάζουν επίσης, είπαν, σε μια κακοποίηση που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία.

Το περιστατικό έχει σοκάρει τη Γαλλία και έχει θέσει το ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών για τη διάπραξη σεξουαλικών εγκλημάτων υπό το μικροσκόπιο της κοινής γνώμης και της δικαιοσύνης. Η υπόθεση αυτή έφτασε στο δικαστήριο του Αβινιόν τη Δευτέρα, με 51 άνδρες να δικάζονται για τον ρόλο τους στους βιασμούς.

Οι κατηγορούμενοι προέρχονται από διάφορα κοινωνικά στρώματα, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ποικίλουν από τον βιασμό της γυναίκας μέχρι και την επανειλημμένη συμμετοχή τους στις πράξεις αυτές. Η γυναίκα, η οποία έχει πλέον χωρίσει και έχει αλλάξει το όνομά της, βρίσκεται τώρα στη δεκαετία των 70 της.

Ο Ντομινίκ παραδέχθηκε την ενοχή του

Η ιστορία αποκαλύφθηκε όταν ο σύζυγός της, Ντομινίκ, συνελήφθη το 2020 για προσπάθεια να βιντεοσκοπήσει γυναικών κάτω από τις φούστες τους σε ένα σούπερ μάρκετ. Η αστυνομία κατέσχεσε τις συσκευές του, ανακαλύπτοντας περισσότερες από 20.000 φωτογραφίες και βίντεο που τεκμηρίωναν τη μακροχρόνια κακοποίηση της γυναίκας του.

Ο Ντομινίκ παραδέχθηκε την ενοχή του και δήλωσε ότι ξεκίνησε να ναρκώνει τη γυναίκα του για να της κάνει πράγματα που εκείνη συνήθως αρνούνταν, ενώ στη συνέχεια άρχισε να προσκαλεί άλλους άντρες να συμμετάσχουν.

Οι κατηγορούμενοι άνδρες επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι νόμιζαν πως είχαν τη συγκατάθεση του συζύγου και επομένως δεν θεώρησαν ότι διαπράττουν βιασμό, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι πίστευαν πως η γυναίκα είχε συναινέσει στη νάρκωση της ως μέρος μιας σεξουαλικής φαντασίωσης. Ωστόσο, η γυναίκα δεν είχε καμία ανάμνηση από τους βιασμούς και θα δει για πρώτη φορά τις βιντεοσκοπήσεις των επιθέσεων στο δικαστήριο.

dominique-gallia


Η λάθος διάγνωση των γιατρών

Η υπόθεση έχει προκαλέσει προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα, καθώς η γυναίκα είχε επισκεφθεί γυναικολόγους και νευρολόγους για συμπτώματα που περιλάμβαναν απώλεια μαλλιών και μνήμης, χωρίς όμως να διαγνωστεί σωστά. Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν επίσης ανοίξει μια συζήτηση στη Γαλλία για την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί βιασμού, ώστε να γίνεται σαφές ότι η σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση αποτελεί βιασμό, ενώ η συναίνεση δεν μπορεί να υπάρχει όταν ο άλλος βρίσκεται σε κατάσταση που επηρεάζει την κρίση του.

Ο Ντομινίκ Πελικώ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνια, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τη συμμετοχή του σε άλλα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων βιασμού και δολοφονίας.

Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και για δολοφονία

Ο Dominique P είναι επίσης ύποπτος για το βιασμό και τη δολοφονία της Sophie Narme, μιας 23χρονης κτηματομεσίτριας, η οποία βρέθηκε ακρωτηριασμένη σε ένα διαμέρισμα στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού το Δεκέμβριο του 1991. Οι πηγές των ερευνών δήλωσαν στη Le Parisien ότι υποπτεύονται ότι ο Dominique P κανόνισε συνάντηση με τον Narme στο διαμέρισμα, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «κ. Duboste».

Ένας συνάδελφος του Narme θυμήθηκε ότι συνάντησε έναν άνδρα που χρησιμοποιούσε το όνομα Duboste και που ταίριαζε στην περιγραφή του Dominique P. Ο ύποπτος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

Μια άλλη μεσίτρια - ηλικίας 19 ετών και αναφερόμενη μόνο ως E - δέχθηκε επίθεση υπό παρόμοιες συνθήκες από τον Dominique P σε διαμέρισμα στο προάστιο Villeparisis του Παρισιού το 1999, αλλά κατάφερε να διαφύγει αφού αντιστάθηκε, δήλωσε η αστυνομία. Στη δεύτερη περίπτωση βρέθηκε αίμα στο χαλί και τον Αύγουστο του 2022 η αστυνομία ισχυρίζεται ότι το DNA που βρέθηκε ταυτίστηκε με το γενετικό προφίλ του Dominique P.

Ο Dominique P ήταν στον κλάδο των ακινήτων καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, και ένα ηλεκτρονικό προφίλ της αστυνομίας που συγκεντρώθηκε από μαρτυρίες μαρτύρων λέγεται ότι «έχει μεγάλη ομοιότητα» με τον Duboste και τον άνδρα που επιτέθηκε στην E, δήλωσε πηγή της έρευνας.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, ο Dominique P εμφανίστηκε ενώπιον δικαστή στη Ναντέρ, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη δολοφονία της Sophie Narme και την απόπειρα βιασμού της E.